News

RDS&RCS trebuie să se conformeze la noile modificări legislative. Cum te va afecta asta pe tine?

13.08.2019 | 14:31
RDS&RCS trebuie să se conformeze la noile modificări legislative. Cum te va afecta asta pe tine?
RCS&RDS și alte companii de telefonie mobilă vor solicita buletinul la cumpărarea cartelelor prepay. Sursa foto: TNTPlay

Cazul Caracal schimbă modul în care de acum înainte românii își vor putea cumpăra cartele prepay. Firmele de telefonie mobilă precum RCS&RDS, Orange, Vodafone sau Telekom vor fi nevoite să se conformeze noilor modificări legislative și să solicite celor care cumpără cartele un act de identitate.

Cartele prepay doar cu buletinul: RCS&RDS, Orange, Vodafone și Telekom își vor cere cartea de identitate și te vor înregistra în baza lor de date

Companiile de telefonie mobilă vor comercializa cartelele doar după ce vor înregistra în sistemele lor datele personale ale clienților. Această măsură vine din cauza faptului că sunt tot mai mulți români care abuzează de serviciul 112 și denunță false urgențe. Pentru a preîntâmpina astfel de situații ori unele de-a dreptul dramatice precum cea a fetei răpite și ucise la Caracal, Alexandra, statul s-a gândit la această modificare în lege.

Măsura nu este de pe altă planetă, căci ea e aplicată la ora actuală în alte state europene. Mai mult, nu doar că persoanele își vor prezenta buletinul la achiziționarea cartelelor, dar vor fi nevoite să răspundă pentru ce se întâmplă cu acestea. Autoritățile vor putea solicita oricând informații de la companiile de telefonie mobilă despre posesorii cartelelor, dacă aceștia sunt subiectul vreunei anchete.

rcs&rds cartele prepay orange
Autoritățile vor putea solicita informații despre posesorii cartelelor pre-plătite. Sursa foto: Ziarul Financiar

Raed Arafat a anunțat această măsură după isteria de la Caracal

„Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele şi datele proprietarului cartelei“, a declarat recent Raed Arafat. Secretarul de stat a anunțat o serie de măsuri ce urmează a fi implementate pentru îmbunătățirea serviciului de urgență 112.

„În cadrul ordonanței, veți regăsi și aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS și, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a mai spus Arafat, scrie digi24.ro.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri