News

Reacția Ambasadei Ucrainei după declarațiile lui Andrei Marga. Presa de la Kiev îl numește „fost comunist și informator” al Securității

Presa de la Kiev a relatat pe larg declarațiile lui Andrei Marga privind „frontierele nefirești” ale Ucrainei, referindu-se la acesta ca la un „fost comunist”
18.09.2022 | 10:15
Reactia Ambasadei Ucrainei dupa declaratiile lui Andrei Marga Presa de la Kiev il numeste fost comunist si informator al Securitatii
Reacții critice după declarațiile șocante ale lui Andrei Marga. Sursa foto: MAE
ADVERTISEMENT

După ce fostul ministru de externe a declarat că Ucraina este „în frontiere nefirești”, ambasada de la București a statului vecin și-a exprimat regretul că „un fost oficial al unui stat democratic” pune la îndoială principiile dreptului internațional.

Reacția Ambasadei Ucrainei

Într-un comunicat de presă emis sâmbătă seara, Ambasada Ucrainei la București a respins declarațiile făcute vineri de fostul ministru de externe și al educației, Andrei Marga, care a caracterizat granițele statului vecin ca fiind „nefirești” susținând că state precum România, Ungaria, Polonia dar și Rusia au dreptul la teritorii ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ambasada a subliniat și contextul acestei declarații, subliniind faptul că ea vine într-un moment în care Ucraina încearcă să-și apere teritoriul în fața invaziei ruse.

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.

ADVERTISEMENT

Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, se arată în comunicatul Ambasadei Ucrainei la București.

Presa de la Kiev a relatat și ea declarațiile lui Marga

Declarațiile lui Andrei Marga au stârnit reacții și în presa de la Kiev. Potrivit Ziare.com, Focus, una dintre publicațiile importante din Ucraina, a relatat evenimentul caracterizându-l pe Andrei Marga drept un fost comunist și un informator al Securității.

ADVERTISEMENT

„Andrei Marga, fost comunist și informator al serviciilor speciale românești, crede că Ucraina se află în „granițe nefirești”. În opinia sa, Kievul ar trebui să predea pământurile vestice Ungariei, României și Poloniei, iar Donbasul și Crimeea Rusiei. El a spus asta la prezentarea cărții sale „Soarta democrației” în orașul Alba-Iulia”, a scris publicația Focus.

Episodul a fost relatat și de către publicația Obozrevatel, care-l numește pe Andrei Marga drept „politolog”, cu ghilimelele de rigoare, și ale cărui declarații sunt puse în contextul unui mesaj similar al fostului ministrul de externe austriac, Karin Kneisl, care l-a comparat laudativ pe Vladimir Putin cu Lenin iar politicienii europeni au fost caracterizați drept „țărani care se umilesc în fața lui”.

ADVERTISEMENT

Condamnare și în plan intern

Ministerul Afacerilor Externe nu a ieșit încă cu o poziție publică pe acest subiect, însă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, fostul ministru de externe, tot din mandatul președintelui Băsescu, Teodor Baconschi, a caracterizat declarațiile lui Marga drept „lamentabile și scandaloase”.

„Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi.

Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi.

Într-o declarație făcută vineri la Alba Iulia, cu ocazia lansării cărții sale „Soarta Democrației”, Andrei Marga a susținut că Ucraina este departe de a fi o democrație deplină și a susținut că această țară trebuie să cedeze o parte din teritoriile sale atât României, Ungariei și Poloniei, dar și Rusiei.

ADVERTISEMENT