Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Reacția Jandarmeriei după ce ultrașii români au fost reținuți de poliția germană. MAE s-a autosesizat după articolul din FANATIK. Update

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a oferit prima reacție oficială pentru Fanatik după ce zeci de ultrași români au fost reținuți de poliția germană.
17.06.2024 | 22:31
Reactia Jandarmeriei dupa ce ultrasii romani au fost retinuti de politia germana MAE sa autosesizat dupa articolul din FANATIK Update
Jandarmeria Română, precizări importante legate de reținerea ultrașilor înainte de România - Ucraina. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de ultrași români au fost opriți de poliție în aeroportul din Munchen sau la intrarea în Germania și nu au fost lăsați să asiste la meciul dintre România și Ucraina. Prima reacție a Jandarmeriei Române după acuzele grave ale ultrașilor.

UPDATE: MAE a cerut clarificări urgente de la autoritățile germane, după relatarea FANATIK

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat, ca urmare a apariției în presă a relatărilor unor români care au fost reținuți de poliția de frontieră germană și audiați ore în șir, după care li s-a interzis să meargă către Munchen, chiar dacă aveau bilete la meciul cu Ucraina, de la Euro 2024.

ADVERTISEMENT

”În acest context, reprezentanții oficiului consular au întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile competente, solicitând clarificări cu privire la aspectele semnalate”, se arată într-un răspuns al MAE pentru FANATIK.

Reprezentanții instituției arată că, în contextul organizării Euro 2024, autoritățile germane au reintrodus controlul la frontierele interne, chiar și asupra persoanelor care provin din Spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Fanii români care se confruntă cu o situație dificilă, cu un caracter de urgență, au la dispoziție linii telefonice speciale, în funcție de regiunea în care se află:

  • Ambasada României la Berlin: +491601579938;
  • Consulatul General al României la Bonn: + 491735757585;
  • Consulatul General al României la München: +491602087789;
  •  Consulatul General al României la Stuttgart: +491716813450.
ADVERTISEMENT

Jandarmeria Română se apără după acuzele ultrașilor: „Autoritățile germane sunt singurele abilitate să dispună astfel de măsuri”

Reporterii FANATIK au stat de vorbă cu un reprezentant al Jandarmeriei, care a explicat punctul de vedere al autorităților române: „Vă transmit care sunt informațiile pe care le avem: 1. Persoanele la care se face referire au fost oprite la graniță de către autoritățile germane, nu de către jandarmii români.
2. Autoritățile germane sunt singurele abilitate să dispună astfel de măsuri”, a declarat Ana Burchi, purtătorul de cuvânt al instituției, în exclusivitate pentru FANATIK.

Peste 100 de ultrași de la „Uniți Sub Tricolor” și „Honor Et Patria” au fost opriți pe aeroportul din Munchen în momentul în care se aflau la graniță. Poliția germană avea numele lor, CNP și pozele acestora. Toți cei care s-au aflat pe aceasto listă nu au fost lăsați să treacă de vamă, pe motiv că sunt suporteri periculoși.

ADVERTISEMENT

„La punctul de control din aeroportul Munich suntem trași pe dreapta pentru un control amănunțit. Sosesc cei de la Interpol și mă învită la o plimbare, iar cu prilejul ocaziei îmi interzic intrarea în Germania pe următoarele motive: – dețin materiale (n.r eșarfă, tricou) cu numele unui grup cunoscut ca fiind foarte periculos și pentru că am haine care sunt purtate de persoanele extrem de rasiste”, a povestit unul dintre ultrașii echipei naționale.

Jandarmeria Română: „Nu le-am furnizat noi numere de înmatriculare sau CNP-uri”

Ana Burchi a contactat FANATIK și a ținut să precizeze: „Nu le-am furnizat noi nici CNP-urile, nici numerele de înmatriculare. Ideea este că poliția germană face controale la toate punctele de trecerea frontierei pe toată perioada Campionatului European

Acum trebuie să ne gândim că sunt 22.000 de suporteri români care vor participa la meciuri și doar un număr mic a fost oprit. Repet, nu Jandarmeria Română a oferit informații autorităților germane. În niciun caz. Am văzut și comunicatul suporterilor.

Noi suntem prezenți în Germania doar ca să asigurăm spirit operațional polițiștilor germani. Trebuie să colaborăm cu ei, dar doar pe partea asta de sprijin operațional. În niciun caz nu le oferim noi informații despre suporteri”. 

Din informațiile FANATIK, se pare că poliția germană ar fi găsit asupra a 9 suporteri români materiale pirotehnice și articole vestimentare care ar instiga la violență și ură rasială, precum și cagule. Autoritățile germane ar fi luat astfel decizia să îi oprească pe suporteri.

Suporterii din grupul Ultras Craiova au avut parte de un tratament și mai dur la intrarea în Germania: „Mai rău ca în celulă”

FANATIK a stat de vorbă cu un reprezentant al grupului Ultras Craiova. Suporterii au fost arestați preventiv de către Poliția de Frontieră din Germania la Salszburg: „Am fost reținuți acolo timp de 10 ore fără niciun motiv. Ne-au fost luate telefoanele din primele 10 minute.

Ne-au ținut 10 ore la secție, am dat declarații și am stat efectiv pe arest preventiv. S-au întocmit dosare. Mai rău decât o celulă. Un container cu trei bănci. Am stat acolo timp de opt ore cred. Am avut doar apă. Efectiv am stat închiși. Era mai bine într-o celulă.

Și ne-au spus că nu avem voie să mergem la meci. Avem interzis să călcăm în Munchen în ziua meciului. Motivul e că din informațiile transmise de Jandarmeria Română și statul român suntem considerați huligani periculoși”, a mai declarat unul dintre reprezentanții grupului Ultras Craiova.

ADVERTISEMENT
2,02 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „România se califică în optimi”