News

Reacţia liderilor europeni după explozii. Merkel: “Oroarea e la fel de nemarginită ca hotărîrea de a învinge terorismul”

Lideri din intreaga lume si-au exprimat marti solidaritatea cu Belgia si au condamnat atacurile 'barbare' de la aeroportul si de la metroul din Bruxelles, relateaza DPA....
22.03.2016 | 20:18
Reactia liderilor europeni dupa explozii Merkel Oroarea e la fel de nemarginita ca hotarirea de a invinge terorismul

Lideri din intreaga lume si-au exprimat marti solidaritatea cu Belgia si au condamnat atacurile ‘barbare’ de la aeroportul si de la metroul din Bruxelles, relateaza DPA.

Angela Merkel se declara hotarata sa invinga terorismul

Cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat ingrozita de atentatele de marti de la Bruxelles, insa hotarata sa invinga terorismul, informeaza AFP.

‘Oroarea este la fel de nemarginita ca si hotararea de a invinge terorismul’ dupa aceste atentate, a declarat Merkel la Berlin, in fata presei.

‘Asasinii de la Bruxelles sunt teroristi care nu au nicio consideratie pentru regulile umanitatii’, a mai spus cancelarul federal, potrivit careia autorii acestor atentate sunt ‘dusmani ai tuturor valorilor umanitatii’.

Presedintele american Barack Obama a condamnat dur atentatele din Bruxelles si a reiterat sprijinul militar al americanilor impotriva terorismului.

“Gandurile noastre sunt alaturi de poporul belgian. Vom face tot ce este necesar pentru a-i trage la raspundere pe cei responsabili si suntem solidari cu Belgia, aliatul nostru. Lumea trebuie sa se uneasca, indiferent de nationalitate, etnie sau religie pentru a lupta impotriva terorismului”, a declarat Barack Obama, aflat intr-o vizita istorica in Cuba, prima a unui presedinte american din 1928 si pana acum.

“Atacurile demne de dispret de la Bruxelles ar trebui sa ne faca mai uniti: solidaritate cu victimele si fermitate impotriva teroristilor”, a postat pe Twitter purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.

Matteo Renzi: “Cu inima si cu mintea la Bruxelles”, a scris la randul sau pe Twitter premierul italian Matteo Renzi.

Alex Tsipras: “Nu putem permite ca teama, ura religioasa si rasismul sa prevaleze in Europa”
“Grecia este solidara cu cetatenii belgieni si europeni. Nu putem permite ca teama, ura religioasa si rasismul sa prevaleze in Europa”, a postat si premierul elen Alexis Tsipras pe aceeasi retea de socializare.

Vladimir Putin: “E o crima barbara”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept o “crima barbara” seria de explozii care a zguduit marti dimineata capitala belgiana Bruxelles.

“Lupta impotriva acestui flagel impune o cooperare internationala de cel mai inalt nivel”, a afirmat Putin, prezentand condoleante regelui Belgiei, Philippe, in legatura cu numarul mare de victime in urma presupuselor atentate.

David Cameron, premierul Marii Britanii: “Vom oferi ajutor”

“Sunt socat si ingrijorat de evenimentele de la Bruxelles. Vom face tot ce vom putea pentru a oferi ajutor”, a scris pe Twitter premierul britanic David Cameron.

Aleksei Puskov: Sunt ucisi oameni sub nasul NATO

Aleksei Puskov, presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), considera atentatele de marti de la Bruxelles drept o noua dovada de inconsistenta a politicii duse de NATO, relateaza agentia rusa de presa Regnum. “In timp ce Alianta Nord-Atlantica se ocupa de instalarea de noi unitati militare in statele baltice, iar SUA impreuna cu NATO intentioneaza sa creasca in mod substantial prezenta lor in Europa de Rasarit, la Bruxelles, chiar sub nasul lor, unde se afla intre altele si sediul Organizatiei, sunt ucisi oameni” in atentate teroriste, a afirmat Puskov, intr-o postare pe Twitter.

Premierul francez: Europa e in stare de razboi

Premierul francez a reactionat ferm dupa exploziile de la Bruxelles, sustinand ca “Europa e in stare de razboi”, relateaza Le Monde. “Suntem in razboi, ne confruntam cu acte de razboi de luni de zile in Europa. Si in fata acestui razboi, este nevoie de o mobilizare in orice moment”, a declarat seful guvernului francez, dupa reuniunea de urgenta de la Palatul Elysee, la care s-a convenit asupra intaririi in continuare a masurilor de securitate in Franta.

La randul sau, presedintele francez Francois Hollande a mentionat, intr-un comunicat, ca, “prin intermediul atentatelor de la Bruxelles, intreaga Europa este lovita”. Europa trebuie sa ia “masuri indispensabile in fata gravitatii amenintarii”, a adaugat seful statului francez.

Premierul belgian Charles Michel: Belgia, tinta unor atentate “oarbe, violente si lase”

Belgia a fost tinta unor atentate ‘oarbe, violente si lase’, a declarat marti premierul belgian Charles Michel, citat de AFP.De ce ne-a fost frica n-am scapat, a spus Michel, care a declarat ca s-au inregistrat numerosi morti, dar si raniti, intre care unii aflati in stare grava.

Potrivit RTBF, a fost convocat Consiliul National de Securitate al Belgiei, a anuntat cabinetul ministrului de interne Jean Jambon. Premierul Michel si ministrul justitiei Koen Jeens sunt prezenti la reuniunea centrului de criza unde urmaresc situatia minut cu minut alaturi de reprezentantii serviciilor de securitate si ai politiei. Prezidat de premier, Consiliul national de securitate este compus din ministrul justitiei, ministrul apararii Steven Vandeput, ministrul de interne si ministrul de externe Didier Reynders.

Presedintele Consiliului European: Nou nivel de josnicie al teroristilor

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat ”oroarea” dupa ”atentatele teroriste” produse marti dimineata la Bruxelles, soldate cu cel putin 21 de morti si zeci de raniti, potrivit serviciilor de pompieri belgiene, relateaza AFP.”Aceste atacuri marcheaza un nou nivel de josnicie din partea teroristilor aflati in slujba urii si a violentei”, a mentionat Tusk, intr-un comunicat. Parlamentarii reuniti in sedinta comuna au tinut, marti, un moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles.

Sefa diplomatiei europene: “O zi foarte trista pentru Europa”

Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a deplans o ‘zi foarte trista pentru Europa’ dupa atacurile de marti de la Bruxelles in care 21 de persoane si-au pierdut viata, relateaza AFP. “Este o zi foarte trista pentru Europa, in momentul in care Europa si capitala sa sufera aceeasi durere pe care aceasta regiune (Orientul Mijlociu) a cunoscut-o si o cunoaste in fiecare zi’, a declarat Federica Mogherini, cu ochii in lacrimi, la Amman, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de ministrul iordanian de externe Nasser Judeh.

Cancelarul si vicecancelarul Austriei: “Atacurile impotriva civililor din Europa, dovada de lasitate si barbarie”

“Aceste atacuri impotriva civililor in centrul Europei dau dovada de lasitate si barbarie. Europa trebuie sa lupte unita impotriva terorismului si sa isi apere valorile democratice”, au transmis la randul lor cancelarul si vicecancelarul Austriei, Werner Faymann si, respectiv, Reinhold Mitterlehner.

Premierul danez: “Atacuri abominabile la Bruxelles. Gandurile mele sunt alaturi de cei afectati si familiile lor. Suntem alaturi de Belgia”, a scris pe Twitter si premierul danez Lars Lokke Rasmussen.

Premierul suedez: “Este un atac la adresa Europei democratice. Nu vom accepta niciodata ca teroristii sa atace societatile noastre deschise”, a spus premierul suedez Stefan Lofven.

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy: “Terorismul nu ne va putea invinge”

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a scris pe Twitter ca “terorismul nu ne va putea invinge”. “Unitatea democratilor din UE este si va fi intotdeauna deasupra barbarismului si lipsei de ratiune”, a adaugat el.

“Europa este atacata inca o data. Cei care ucid si comit violente trebuie sa fie infranti si vor fi infranti”, a transmis, tot pe Twitter, si premierul irlandez in exercitiu Enda Kenny.

Sursă: www.stirileprotv.ro