News

Reacția lui Alexandru Rafila după ce Bulgaria a transmis că refuză să mai achiziționeze vaccinuri anti-Covid: ”Mi se pare absolut normal”

Alexandru Rafila a reacționat după ce Bulgaria a anunțat că va refuza să mai cumpere doze de vaccinuri Covid-19, deși erau comandate.
06.03.2023 | 16:53
Reactia lui Alexandru Rafila dupa ce Bulgaria a transmis ca refuza sa mai achizitioneze vaccinuri antiCovid Mi se pare absolut normal
Bulgaria nu mai vrea să cumpere vaccin. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La începutul pandemiei de Covid-19, majoritatea țărilor din UE s-au călcat în picioare pentru a face rost de contracte avantajoase pentru livrări de vaccinuri pentru mulți ani, în ideea că populația va dori să se vaccineze vaccin an de an, până la finele pandemiei care era imposibil de anticipat.

Ce va face România cu dozele de vaccin comandate?

Deși pandemia nu e momentan istorie, drept dovadă cele 5.700 de cazuri și 32 de decese înregistrate în România în ultimele 24 de ore, Bulgaria a anunțat oficial că va refuza să mai cumpere doze de vaccin pe care le comandase, în special pentru că aceste vaccinuri ar fi ineficiente în acest moment.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Alexandru Rafila a vorbit despre situația din România când vine vorba de vaccinul anti-Covid. România mai are de primit acum 8 milioane de doze de vaccin restante pentru 2022 și 19 milioane pentru 2023, cât prevede contractul cu Pfizer și alți producători. Rafila a lăsat să se înțeleagă că și România ar fi tentată să renunțe la o bună parte din aceste doze, însă rămâne de văzut dacă se va putea legal.

“Ne-am alăturat de la început tuturor acestor demersuri. Dacă vă aduceţi aminte, România împreună cu alte nouă state europene am făcut acest lucru încă de acum multe luni, am notificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens şi nouă ni se pare absolut normal ca vaccinurile care nu pot fi utilizate sau care nici măcar nu s-au produs, pentru că sunt multe care fac obiectul unui contract care ar trebui să fie derulat în anul acesta, 2023, cu cantitate mare de doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

O să fie o întâlnire a miniştrilor sănătăţii săptămâna viitoare. Sper să venim cu mai multe elemente concrete, însă un lucru pe care nu putem să nu îl menţionam pentru că el revine totdeauna atât în discuţiile cu Comisia Europeană, cât şi în discuţiile cu producătorii, este vorba de nişte obligaţii stabilite printr-un contract comercial”, a transmis ministrul Rafila.

Așadar, Rafila a subliniat că țara noastră încearcă să cumpere cât mai puține doze de vaccin, însă contractul e contract și țara noastră ar putea să fie nevoită să plătească pentru încă 19 milioane de doze de vaccin care nu vor fi folosite în totalitate.

ADVERTISEMENT

“Nu ştiu ce pot să facă bulgarii în acest sens, dar încercăm să facem în aşa fel încât să avem respect şi să economisim resursele publice. Am făcut-o încă de la începutul mandatului, atât în momentul în care am vândut 7,5 milioane de doze de vaccin la începutul anului 2022, cât şi ulterior, când am fost reţinuţi în a cumpăra, am încercat să cumpărăm cât mai puţine vaccinuri, însă, obligaţiile contractuale rămân şi dacă nu va exista un aranjament între Comisia Europeană care a semnat pentru şi în numele statelor membre aceste contracte, sigur, cu acordul statelor, pentru că Comisia şi producătorii n-au făcut altceva până la urmă decât să pună în aplicare aceste lucruri cu acordul statelor.

Şi vă aduc aminte că în anul 2022, în luna mai, a existat un memorandum semnat de fostul prim-ministru, fostul vice prim-ministru şi fosta ministră a Sănătăţii, care au semnat memorandumul, că sunt de acord să cumpere 39 de milioane de doze pentru anul 2022 şi 2023. Şi lucrul ăsta s-a constituit într-o obligaţie pentru România. Noi facem tot ce este posibil, am participat împreună cu acel grup de zece ţări la redactarea unei poziţii comune către Comisia Europeană”, a completat Rafila.

ADVERTISEMENT

Bulgaria a cerut oficial Comisiei Europene să rezilieze contractul cu Pfizer pentru că vaccinurile ar fi ineficiente împotriva noilor variante. În aceste condiții bulgarii au transmis că refuză să mai achiziționeze doze de vaccin, pentru a nu risipi banii.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii...
PRIMELE IMAGINI de când a IEȘIT din INCHISOARE! Ceas de 200 de mii de EURO la MÂNĂ
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Euro 2024. Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu. Interviu cu Mihai Rusu,...
Euro 2024. Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu. Interviu cu Mihai Rusu, vocea de la „Europa Liberă”. (2)
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși