Sport

Reacția ministrului Eduard Novak după incidentele de la Steaua – Csikszereda: „Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic”

Eduard Novak a criticat în termeni duri scandările xenofobe ale suporterilor steliști la meciul cu Csiksereda și cere FRF să ia măsuri.
09.08.2021 | 17:46
Reactia ministrului Eduard Novak dupa incidentele de la Steaua  Csikszereda Astfel de acte trebuie sanctionate prompt si drastic
ADVERTISEMENT

FANATIK a surprins de pe stadion incidentele de la meciul Steaua București – FK Csiksereda, în care ultrașii au scos la înaintare tot arsenalul din dotare.

Scandările anti-maghiare au început încă de la încălzire, alături de un mesaj macabru la adresa finanțatorului FCSB, Gigi Becali, inamicul public numărul unu în Ghencea.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak, discurs tăios cu privire la incidentele de la meciul Steaua – Csikszereda

Eduard Novak a fost extrem de deranjat de incidentele petrecute la prima partidă oficială de pe noul stadion Ghencea și a transmis un mesaj dur prin intermediul paginii oficiale de Facebook, tradus și în limba maghiară.

„Sportul trebuie să fie, înainte de toate, un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute!

ADVERTISEMENT

Consider inacceptabile incidentele petrecute la meciul de fotbal dintre Steaua București și FK Csíkszereda și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită”, și-a început ministrul discursul tăios.

Eduard Novak cere suspendarea celor de CSA Steaua

Eduard Novak nu se oprește aici și cere Federației Române de Fotbal să ia măsuri împotriva clubului organizator, care ar putea desfășura următoarele meciuri de pe teren propriu fără spectatori.

ADVERTISEMENT


„Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca toți cei implicați în analiza acestor incidente, începând cu Federația Română de Fotbal, să aplice sancțiunile care se impun pentru vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură”, a mai explicat ministrul Tineretului și Sportului.

Eduard Novak asigură că va face tot ce îi stă în putere pentru a eradica acest fenomen de pe stadioanele din România, care au loc însă uneori și la alte sporturi: „Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!”.

ADVERTISEMENT

Mesajele ofensatoare ale ultrașilor steliști de la partida cu Csikszereda

În afară de scandările xenofobe și discriminatorii la adresa minorității maghiare, ultrașii Stelei au avut și o serie de mesaje care ar putea duce la un scandal diplomatic între cele două țări și care crează inutil tensiune:

„102 ani de când a intrat Armata Română în Budapesta”/ „Aici e Steaua, Aici e București. Așa cum Harghita și Covasna sunt pământuri românești”/ Cerințele vremelnice ale unei minorități / Nu pot schimba credințele unei majorități”, sunt doar câteva dintre mesajele celor de la Peluza Sud.

Suporterii și-au adus aminte și de Tratatul de la Trianon în urma căruia Austro-Ungaria a pierdut Transilvania: „Igen, Igen Mindig!” („Da, Da, Mereu!”) 04.06.1920 (n.r. data la care a fost semnat Tratatul de la Trianon).

ADVERTISEMENT