Sport

Reacţia ministrului Eduard Novak după scandalul intonării imnului Ţinutului Secuiesc la Mondialele de hochei: ”Cântecul nu este împotriva României!”

Ministrul Sportului Eduard Novak a reacționat la acuzele aduse jucătorilor de hochei din echipa României care au intonat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia.
10.05.2022 | 17:06
Reactia ministrului Eduard Novak dupa scandalul intonarii imnului Tinutului Secuiesc la Mondialele de hochei Cantecul nu este impotriva Romaniei
Imnul Ținutului Secuiesc la meciul de hochei al României cu Ungaria. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministru Sportului Eduard Novak nu crede că hocheiștii români de etnie magjiară au greșit atunci când au intonat imnul Ținutului Secuiesc și au luat poziție de drepți în fața galeriei Ungariei, la finalul meciului direct de la CM de hochei pe gheață din Slovenia.

Eduard Novak: ”Imnul Ținutului Secuiesc reprezintă o valoare”

Mai mulți jucători din echipa națională de hochei pe gheață a României au oferit un moment care a stârnit o serie de reacții negative după ce au cântat imnul Ținutului Secuiesc și au luat poziție de drepți în fața galeriei Ungariei după meciul de la Campionatul Mondial din Slovenia.

ADVERTISEMENT

Ministru Sportului din țara noastră, Eduard Novak, le ia apărarea sportivilor de etnie maghiară din prima reprezentativă a României. Mai mult, acesta spune că imnul Ținutului Secuiesc reprezintă o valoare a minorității maghiare din care ei fac parte.

În plus, Novak îi acuză de lipsă de respect pe cei care au contestat atitudinea jucătorilor din naționala României care au ”fraternizat” cu suporterii Ungariei și au intonat împreună imnul Ținutului Secuiesc.

ADVERTISEMENT

”Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial. Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.

ADVERTISEMENT

După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului. În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture.

Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a scris, într-un mesaj bilingv, Eduard Novak pe pagina personală de Facebook.

ADVERTISEMENT

CNCD anunță că hocheiștii ar putea fi amendați

Dacă ministrul Sportului Eduard Novak este de partea sportivilor maghiari din naționala României și aplaudă gestul de a cânta imnul Ținutului Secuiesc și de a lua poziție de drepți la intonarea imnului național al Ungariei, Consiliul Național pentru Comabaterea Discriminrăii (CNCD) anunță că sportivii care au recurs la aceste gesturi ar putea fi amendați.

”Am urmărit materialele din presă în legătură cu ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial de Hochei, unde o parte dintre jucătorii români de etnie maghiară au cântat imnul secuilor, împreună cu galeria din Miercurea Ciuc.

Dacă cineva va face o scrisoare oficială către noi, vom analiza cazul şi există varianta să-i amendăm pe cei vinovaţi.  Dar, trebuie văzut exact contextul în care s-a întâmplat acest lucru”, a declarat secretarul de stat din cadrul CNCD, Cristian Jura, pentru Orange Sport.

Ungaria s-a impus, duminică, cu 4-2 în fața României în meciul disputat în cadrul campionatului mondial de hochei pe gheață din Slovenia, iar la final cele două echipe, mai puțin trei jucători români, au cântat imnul Ținutului Secuiesc alături de galeria naționalei țării vecine.

În mijlocul suporterilor Ungariei s-a aflat și ministrul mediului Tánczos Barna, susținător al echipelor naționale ale Ungariei, indiferent de disciplina sportivă.

ADVERTISEMENT