News

Reacţia oficială din România dupa ce o ţară uriaşă a decis retragerea unor medicamente Nurofen de pe piaţă

Gigantul producator de medicamente Reckitt Benckiser a fost obligat, luni, de o instanta din Australia, sa retraga de la vanzare cateva dintre medicamentele Nurofen, dupa ce s-a descoperit ca ii...
16.12.2015 | 09:11
Reactia oficiala din Romania dupa ce o tara uriasa a decis retragerea unor medicamente Nurofen de pe piata
ADVERTISEMENT

Gigantul producator de medicamente Reckitt Benckiser a fost obligat, luni, de o instanta din Australia, sa retraga de la vanzare cateva dintre medicamentele Nurofen, dupa ce s-a descoperit ca ii pacaleste pe clienti.

Compania a recunoscut ca vinde produse identice, dar impachetate diferit, sub ideea ca fiecare trateaza cate o durere anume, avand preturi duble fata de pastilele clasice pentru dureri, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

“Am stiut de ani de zile ca toate sunt la fel. Am sfatuit clientii nostri sa cumpere analgezicele clasice, care sunt mai ieftine”, a declarat un farmacist din Sydney pentru Reuters.

Conform deciziei instantei, compania RB a indus in eroare clientii cu pastilele Nurofen pentru dureri de spate, dureri de menstruatie si migrene, si are la dispozitie 3 luni sa retraga produsele de la vanzare. Toate contin acelasi ingredient activ, si anume 342 de miligrabe pe ibuprofen lizinat, sustin magistratii.

ADVERTISEMENT

Raspuns la hotararea judecatoreasca negativa cu privire la analgezicele Nurofen comercializate in Australia

“Nurofen ia la cunostinta decizia Curtii Federale a Australiei cu privire la ambalajul analgezicelor Nurofen.
Aceasta situatie se refera doar la Australia si nu este valabila pentru alte tari sau regiuni, inclusiv Romania, asadar toate medicamentele Nurofen vor continua sa fie disponibile in Romania, neexistand schimbari ale ambalajului.

ADVERTISEMENT

In unele tari precum Australia, in care medicamentele fara prescriptie medicala (OTC) pot fi cumparate din magazine ce comercializeaza bunuri de larg consum, fara a avea sfatul farmacistului, ambalajele specifice unui anumit tip de durere ajuta pacientii, permitandu-le alegerea neasistata a medicamentelor si auto-medicatia efectuata intr-un mod responsabil.

In Romania, toate medicamentele OTC, inclusiv toate medicamentele Nurofen, pot fi vandute doar in farmacii, sub supravegherea unui farmacist.
Medicamentele afectate de hotarare reprezinta 5% din gama Nurofen din Australia, iar ambalajele agreate cu Agentia Australiana vor fi inlocuite cu ambalaje corespunzatoare in cel mai scurt timp. Majoritatea medicamentelor Nurofen nu sunt afectate si continua sa fie disponibile spre vanzare in Australia.

Nurofen Australia continua sa coopereze cu autoritatile de reglementare din Australia pentru a se asigura ca ambalajele Nurofen sunt in deplina concordanta cu toate normele si directivele.
Toate medicamentele OTC autorizate pentru vanzare in Romania sunt aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale si reprezinta subiectul unor controale riguroase, farmaceutice si clinice, inainte de a li se aproba autorizatia de punere pe piata.
Nurofen este angajat in respectarea utilizarii corecte a medicamentelor si promoveaza si protejeaza sanatatea consumatorilor.

ADVERTISEMENT

Ca parte a acestui angajament, Nurofen lucreaza indeaproape cu toate autoritatile de reglementare pentru indeplinirea standardelor inalte si respectarea directivelor.

De asemenea, Nurofen este implicat in asigurarea educatiei si pregatirii farmacistilor si a profesionistilor din domeniul sanatatii, dar si in oferirea informatiilor potrivite pacientilor, pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine si sa gestioneze mai eficient durerea” se arata in raspunsul producatorului.

Sursa: ştirileprotv