News

Reacția parlamentarilor UDMR după ce la meciul România-Ungaria jucătorii au cântat imnul Ținutului Secuiesc. „Prostii debitate de AUR”

Parlamentarii UDMR sunt de părere că episodul de la meciul de hochei între România și Ungaria nu are nimic ieșit din comun și că asistăm, din nou, la un moment de ură creat de AUR
09.05.2022 | 18:50
Reactia parlamentarilor UDMR dupa ce la meciul RomaniaUngaria jucatorii au cantat imnul Tinutului Secuiesc Prostii debitate de AUR
Meci Hochei Ungaria - România, Colaj Fanatik, Sursa foto Facebook: @romanianicehockey
ADVERTISEMENT

Parlamentarii UDMR sunt de părere că în episodul de duminică, când la finalul meciului de hochei dintre România și Ungaria jucătorii echipei noastre au cântat imnul Ținutului Secuiesc, nu e nimic ieșit din comun într-o Uniune Europeană ce este construită în jurul principiului „unitate în diversitate”.

Reacția parlamentarilor UDMR

Duminică, la meciul dintre naționalele României și Ungariei la hochei, din cadrul Campionatului Mondial desfășurat în Slovenia, câștigat de echipa maghiară cu scorul 4-2, jucătorii echipei României, în cea mai mare parte de etnie maghiară, au cântat alături de jucătorii unguri imnul Ținutului Secuiesc. Din lotul României, trei jucători au refuzat să participe la moment și nu au stat alături de colegii lor.

ADVERTISEMENT

În plus, deputatul AUR, Dan Tanasă, a publicat o fotografie cu ministrul mediului, Tánczos Barna, care ar fi asistat la meci din galeria maghiară. „Individul cu pălărie este ministru în Guvernul României, nu al Ungariei. Ministrul ăsta, care își încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naționalele Ungariei și României ce a avut loc în Slovenia”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Deputatul liberal Csoma Botond este de părere că asistăm la un nou fals scandal public creat de cei de la AUR, prin care se încearcă crearea de tensiuni și diviziuni în rândul societății. În opinia acestuia, în Europa secolului XXI, în Europa care se vrea un model de comuniune și de unitate a diverselor culturi să te scandalizezi de faptul că un ministru asistă la un meci dintr-o altă galerie este ridicol.

ADVERTISEMENT

„Nici nu poți comenta prostiile pe care le debitează AUR-iștii ăștia putiniști și rusofili, vorbim de un partid extremist care e format din niște cozi de topor. Încearcă să divizeze, să creeze tensiuni interetnice, nu mai au subiecte pe COVID și atunci încearcă să caute alte subiecte și să incite la ură aici între români și maghiari. Asta în loc să se ocupe de treburi serioase. Sunt niște cozi de topor, ce să mai spunem: știm toți cine sunt și ce agendă au. Faptul că un ministru român stă în galeria echipei ungare este o mare problemă în Uniunea Europeană?

Chiar asta este problema auriștilor care altfel sunt cu mentalul în epoca de aur, în ceaușismul anilor 80? Tocmai în acest moment, când vedem ce se întâmplă în Rusia, în Ucraina, când avem nevoie ca solidaritatea europeană să fie un altfel de model ei vin și incită la ură și încearcă să divizeze cu ce? Vorbim de un imn regional al secuilor, e o tradiție culturală, nu înțeleg care e problema că au cântat acest imn. Extraordinar. Asta e principala problemă a AUR?”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Csoma Botond, liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

„Nu e un lucru rușinos pentru România”

Senatorul UDMR, Antal Lóránt, este de părere că circulă o serie de mituri false cu privire la comunitatea secuiască, cum că este una lovită de sărăcie, cum că nu-i servesc pe cei care vorbesc românește. Toate aceste idei false, susține acesta, au fost sădite pentru a crea și întreține disensiunile în rândul societății. Acesta susține că e ironic că asistăm la un astfel de discurs chiar de Ziua Europei, și într-un moment în care Europa reprezintă un model de conviețuire pentru atâtea comunități.

„Cred că în ultimii 30 de ani, dar și în ultimii 100 de ani, în ultimii 104 ani de când a fost Unirea, comunitatea maghiară a dat acea dovadă prin care prin fermitate a dovedit că vrea să conlucreze pentru dezvoltarea acestei țări. Știm că au fost perioade când foarte mulți au dorit ca, de exemplu, de pe zonele Harghita, Covasna, poate și Mureș să creeze acea percepție greșită cu privire la vezi doamne ce sărăcie e pe acolo.

ADVERTISEMENT

Sunt acele mituri care circulă cum că cei de acolo nici măcar românește nu vorbesc, că nu te servesc dacă nu știi românește, etc.. Sun bazaconii și percepții greșite care au fost susținute ani la rând. De fapt, în ultimii ani această comunitate a dovedit că nu dorește nicio dușmănie cu majoritatea, că pune umărul pentru dezvoltarea întregii zone.

Faptul că avem o comunitate secuiască nu cred că este un lucru rușinos pentru România. Noi suntem o comunitate închegată, și o comunitate muncitoare, avem și noi un imn. Care nu este nicio problemă și nicio rușine. Nu cred că cineva trebuie să se emoționeze prin simplul fapt că o echipă de hochei, unde 98% din jucători sunt secui, își cântă propriul imn la finalul meciului. Acum că ei au un imn al comunității lor nu prea văd a fi ceva ieșit din comun, și după 30 de ani de conviețuire, după 104 ani de conviețuire, cred că ar fi trebuit să depășim această fază de a se lega întotdeauna, și de a incita la ură și de a discuta niște teme false în moment delicate.

În Maramureș fiecare comunitate are imnul lor iar dacă te duci acolo și nu știi imnul se și supără pe tine. Suntem o comunitate veche, avem un imn pe care-l cântăm de fiecare dată când avem posibilitate fără a fi vreo problemă….”, a declarat, pentru FANATIK, senatorul UDMR, Antal Lóránt.

 

ADVERTISEMENT