News

Reacția Patriarhiei, după ce ANAF a blocat finanțarea ONG-urilor

03.04.2019 | 13:41
Eugen Teodorovici și-a pus ONG-urile în cap

Patriathia Română a reacționat, după ce ANAF a decis să blocheze finanțarea organizațiilor non-guvernamentale. Mai concret, începând cu 1 aprilie, ONG-urile, fundațiile  asociațiile sau entitățile de cult nu vor mai putea beneficia de donații și sponsorizări din partea cetățenilor, companiilor private sau de la stat.

Patriarhia Română nu este de acord cu blocarea finanțării ONG-urilor

Această situație a apărut odată cu decizia ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a anunțat înființarea unui registru la nivelul ANAF. După ce numeroase ONG-uri au avertizat pe marginea acestui subiect, invocând reaua-voință a guvernanților, a venit rândul Patriarhiei Române să-și exprime dezacordul față de măsura ce a intrat deja în vigoare.

Patriarhia Romana a putut consulta proiectul de ordin al presedintelui ANAF in cele cateva zile cat s-a aflat pe site-ul ANAF, in dezbatere publica. Nu au fost constatate sarcini iesite din comun si nu consideram ca noile sarcini ar putea pune in dificultate sponsorizarile catre unitatile de cult” , au transmis reprezentanții Patriarhiei, printr-un comunicat dat publicității miercuri.

Patriarhia Română reacționează în scandalul finanțării ONG-urilor
Patriarhia Română reacționează în scandalul finanțării ONG-urilor

ONG-urile ies la atac „Toți suntem niște infractori

Pornesc de la premisa că toți suntem niște infractori care facem altceva decât pentru ce ne-am înființat. Sunt niște lucruri absolut aberante, e o procedură pe care ei o pot îndeplini fără să ne pună pe noi pe drumuri, pentru că tot ce trebuie să cuprindă registrul există in baza lor de date. E pur și simplu doar să ne pună bețe în roate” , a reacționat Oana Gheorghiu, cofondatoarea Dăruiește Viață, asociația care contruiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. De altfel, acesta va fi prima unitate medicală construită în țara noastră de la zero, în ultimii 30 de ani.

În cazul Patriarhiei Române, lucrurile vor sta diferit, însă. „Acest formular trebuie completat de aceeasi persoana care are in cadrul institutiei calitatea de imputernicit in relatia cu ANAF, persoana abilitata care semneaza si celelalte declaratii fiscale cerute de lege, de regula consilierul economic de la episcopii sau protopopul/contabilul protopopiatului” , a transmis purtătorul de cuvânt al instituției.

„Înregistrarea in registrul mentionat se face electronic de către persoanele împuternicite care au semnatură electronică în relația cu ANAF pentru declarații fiscale. Administrația Patriarhală îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege” , se mai arată în răspunsul trimis de Patriarhia Română, la solicitarea Ziare.com .

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri