Oficialii PSD, în frunte Marcel Ciolacu, cel care și-a anunțat demisia din fruntea partidului după eșecul de la prezidențiale, au avut o primă reacție după anunțarea primelor rezultate de la alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie.
Partidul Social Democrat (PSD) a trăit un veritabil șoc în urmă cu o săptămână. Pe 24 noiembrie, candidatul formațiunii, Marcel Ciolacu, a obținut doar 19,14% din voturi, clasându-se pe locul 3, după Călin Georgescu 22,94% (independent) și Elena Lasconi 19,17 (USR).
PSD a avut o față cu totul și cu totul schimbată la scrutinul pentru Parlament, desfășurat pe 1 decembrie. Social-democrații au câștigat cele mai multe procente pentru Camera Deputaților – 26% și Senat 26,10, conform primelor cercetări sociologice.
După anunțarea primelor rezultate de tip exit poll au venit și primele reacții de la vârful formațiunii:
”Azi, românii au confirmat faptul că PSD este principala forță politică a țării. Le mulțumim tuturor, dar și celor care nu au ales PSD. Am înțeles exact răspunderea pe care o avem față de România.
Să privim cu atenție rezultatul de azi. Este un semnal pe care românii l-au trimis clasei politice. Să continuăm să dezvoltăm țara cu banii europeni. În acest moment vreau să ne concentrăm să numărăm corect voturile din fiecare secție.
PSD își va folosi mandatul primit de la români şi vom rămâne garantul echilibrului politic și social din România. Eu, personal, nu voi mai face nicio declarație până nu se va termina de numărat fiecare vot al românilor”, a spus Marcel Ciolacu.
În urmă cu patru ani, Partidul Social Democrat a câștigat alegerile parlamentare cu un procent de 28.90% la Camera Deputaților și 29.32% la Senat. Pe locul secund s-a clasat atunci PNL, cu 25.19%, respectiv 25.58%.
În 2020, în plină pandemie de Covid 19, numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 5.901.915. Prezența la vot a fost unde de doar 33.24% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
În prezent, românii s-au prezentat într-un număr mult mai mare la urne. A fost un procent de peste 52%. Numai în interiorul țării au votat circa 9,4 milioane de cetățeni. În diaspora, peste 700.000 de conaționali au pus ștampila pe o formațiune politică.