News

Reacția SUA și a Israelului după moartea președintelui din Iran: “Nu văd neapărat un impact mai larg asupra securităţii regionale”

SUA au transmis condoleanțe după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, în timp ce generalul Lloyd Austin a anunțat că acest deces nu are niciun impact asupra securității.
20.05.2024 | 22:46
Reactia SUA si a Israelului dupa moartea presedintelui din Iran Nu vad neaparat un impact mai larg asupra securitatii regionale
Reacția SUA și a Israelului după moartea președintelui din Iran: “Nu văd neapărat un impact mai larg asupra securităţii regionale”. Foto: X
ADVERTISEMENT

Mai mult, Armata SUA a transmis că nu este implicată în acest incident și nici nu și-a modificat poziția. După ce președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter, reacțiile internaționale nu au lipsit. Nu doar președintele Iranului și-a pierdut viața, ci și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Reacția SUA și a Israelului după moartea președintelui din Iran

”Statele Unite îşi exprimă în mod oficial consoleanţele faţă de moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raïssi, ministrului de Externe Hossein Amir-Abdollahian şi altor membri ai delegaţiei lor într-un accident de elicopter în nord-vestul Iranului”, a transmis Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

”În contextul în care Iranul îşi alege alt preşedinte, ne reafirmăm susţinerea faţă de poporul iranian şi faţă de lupta sa în favoarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”, a completat Miller. La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat că moartea președintelui iranian ”nu va avea un impact mai larg asupra securității regionale”.

”Nu văd neapărat un impact mai larg asupra securităţii regionale. Continuăm să supraveghem situaţia, dar nu avem nicio idee despre cauza accidentului”, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării. Cât despre rivalul tradițional al Iranului, Israelul, oficialii acestei țări au avut de asemenea un mesaj de transmis. Acesta a fost sec, israelienii dorind să dea asigurări că nu au avut nimic de-a face cu incidentul.

ADVERTISEMENT

Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit oficial într-o zonă muntoasă sau greu accesibilă, în condiții de ceață puternică. Raisi era văzut drept un potențial succesor al ayatollahului Khamenei și se întorcea de la ceremonia de inaugurare a unui baraj, la granița cu statul Azerbaidjan. Alături de Raisi, în elicopter se mai aflau alte 7 persoane, printre care ministrul de externe din Iran.

Moartea președintelui iranian, considerată o tragedie în Iran

O televiziune din Turcia a difuzat imagini de la locul prăbușirii acestui elicopter, în timp ce reporterul IRIB, Farshid Abdi, le arăta privitorilor unde a avut loc accidentul: ”După cum vedeți, mă aflu exact în locul unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla domnul Raisi. După cum știți, ieri, după inaugurarea barajului Qiz Qalasi, pe drumul de întoarcere spre Tabriz, elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii, a ceții și a ploilor aici, în pădurea din Arasbaran”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Iran au avut nevoie de o dronă de recunoaștere primită din Turcia pentru a găsi locul prăbușirii. Misiunea de căutare a durat peste 14 ore, iar trupurile din elicopter erau toate carbonizate. Cu toate acestea, iranienii spun că nu vor folosi tehnologia ADN pentru a identifica victimele, pentru că nu este cazul.

Televiziunea de stat din Iran a prezentat, de asemenea, acest accident, drept o tragedie națională. ”Slujitorul poporului iranian, președintele Republicii Islamice Iran Ayatollahul Dr. Ebrahim Raisi a atins culmea martiriului pe calea slujirii poporului”. Elicopterul prăbușit făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, transmitea un mesaj populației în momentul în care exista informația că elicopterul s-ar fi prăbușit: ”Sperăm ca Dumnezeu cel atotputernic să-l întoarcă pe dragul președinte și pe colegii săi, sănătoși, în brațele națiunii. Populația trebuie să fie asigurată că nu vor avea loc tulburări ale afacerilor publice ale țării”.

ADVERTISEMENT