News

Reacția unui român stabilit în America de 30 de ani când a văzut prețurile din România. “E mai scump aici. Am cheltuit 15.000 de lei, nu știu pe ce”

Un conațional stabilit de trei decenii în Statele Unite ale Americii a rămas uimit din cauza prețurilor foarte mari din România.
16.10.2022 | 19:29
Reactia unui roman stabilit in America de 30 de ani cand a vazut preturile din Romania E mai scump aici Am cheltuit 15000 de lei nu stiu pe ce
Virgil Neagu, un român care trăiește în SUA și care a rămas șocat din cauza prețurilor alimentelor din țara natală. Foto: captură observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Virgil Neagu și-a planificat concediul pe plaiurile natale și în cinci săptămâni petrecute aici a constatat o realitate atât de cunoscută pentru restul populației: prețurile mari din România.

Un conațional stabilit în SUA a rămas șocat din cauza prețurilor din România

Românul stabilit în SUA nu înțelege cum este posibil ca prețurile alimentelor să fie atât de mari, în ciuda inflației. În acest context, amintim că Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis recent că rata anuală a inflaţiei a crescut iar în România.

ADVERTISEMENT

Una dintre consecințe? Gazele s-au scumpit cu 70,64% în luna septembrie. Și prețul zahărului a crescut foarte mult.”Păi e mai scump aici zahărul. Am cheltuit vreo 15.000 de lei, dar nu pot să-mi dau seama pe ce.

Puterea de cumpărare e mult mai bună acolo, mult mai mare. Adică îţi permiti orice să cumperi acolo, faţă de aici. Şi acolo este inflaţie, bineînţeles că a crescut, dar nu aşa de mult”, a declarat Virgil Neagu pentru observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Dragoş Frumosu, reprezentantul unui sindicat din industria alimentară, a declarat că scumpirea energiei electrice și termice – care au legătură cu procesarea zahărului – au generat această situație.

Cât costa zahărul anul trecut și cât costă în prezent

Astfel, zahărul care în trecut costa doar doi, trei lei kilogramul s-a scumpit în prezent cu aproape 50%. Acestea sunt cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Totuși, în magazine prețul este și mai mare.

ADVERTISEMENT

Nu este un caz singular în ceea ce privește prețurile alimentelor din supermarketuri și hipermarketuri. În toamna anului trecut, un kilogram de zahăr costa 2, 50 lei. În septembrie 2022, preţul minim pentru aceeași cantitate de zahăr a ajuns la 4, 50 lei.

Chiar și așa, există multe magazine alimentare în care un kilogram de zahăr costă chiar și 7 lei. Și asta s-a întâmplat în condițiile în care câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,8% la finalul anului precedent.

ADVERTISEMENT

Pe lângă zahăr, s-au mai scumpit uleiul, cartofii, untul şi făina. Aceste produse alimentare au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în 2022.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: