Virgil Neagu și-a planificat concediul pe plaiurile natale și în cinci săptămâni petrecute aici a constatat o realitate atât de cunoscută pentru restul populației: prețurile mari din România.
Românul stabilit în SUA nu înțelege cum este posibil ca prețurile alimentelor să fie atât de mari, în ciuda inflației. În acest context, amintim că Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis recent că rata anuală a inflaţiei a crescut iar în România.
Una dintre consecințe? Gazele s-au scumpit cu 70,64% în luna septembrie. Și prețul zahărului a crescut foarte mult.”Păi e mai scump aici zahărul. Am cheltuit vreo 15.000 de lei, dar nu pot să-mi dau seama pe ce.
Puterea de cumpărare e mult mai bună acolo, mult mai mare. Adică îţi permiti orice să cumperi acolo, faţă de aici. Şi acolo este inflaţie, bineînţeles că a crescut, dar nu aşa de mult”, a declarat Virgil Neagu pentru observatornews.ro.
Dragoş Frumosu, reprezentantul unui sindicat din industria alimentară, a declarat că scumpirea energiei electrice și termice – care au legătură cu procesarea zahărului – au generat această situație.
Astfel, zahărul care în trecut costa doar doi, trei lei kilogramul s-a scumpit în prezent cu aproape 50%. Acestea sunt cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Totuși, în magazine prețul este și mai mare.
Nu este un caz singular în ceea ce privește prețurile alimentelor din supermarketuri și hipermarketuri. În toamna anului trecut, un kilogram de zahăr costa 2, 50 lei. În septembrie 2022, preţul minim pentru aceeași cantitate de zahăr a ajuns la 4, 50 lei.
Chiar și așa, există multe magazine alimentare în care un kilogram de zahăr costă chiar și 7 lei. Și asta s-a întâmplat în condițiile în care câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,8% la finalul anului precedent.
Pe lângă zahăr, s-au mai scumpit uleiul, cartofii, untul şi făina. Aceste produse alimentare au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în 2022.