News

Reacție adversă severă după vaccinul anti-Covid, la un pacient din Timiş. A fost tratată cu succes din stadiu incipient

05.02.2021 | 14:35
Reactie adversa severa dupa vaccinul antiCovid la un pacient din Timis A fost tratata cu succes din stadiu incipient
ADVERTISEMENT

O nouă reacție severă a avut loc în urma vaccinării anti-Covid-19. Este vorba de un persoană din Timiș care a suferit un șoc anafilactic după ce i-a fost administrată doza de rapel. Medicii au reușit tratarea cu succes a cazului, din stadiu incipient.

Reprezentanții DSP Timiș au trasmis că au fost înregristrate, în total, trei reacții adverse în ultimele 24 de ore. Toate cazurile au apărut după administrarea rapelului, iar celelalte două au fost minore.

ADVERTISEMENT

În ultima zi, la nivelul județului Timiș au administrate 801 doze de vaccind. Dintre acestea, 160 de doze aparțineau companiei Moderna.  628 doze, dintre care 598 rapeluri, au fost administrate oamenilor incluși în prima etapă a vaciinării, iar restul de 173 de vaccinuri, în cadrul celei de a doua etape.

Reacție adversă severă după vaccinul anti-Covid, la un pacient din Timiş. A fost tratată cu succes din stadiu incipient

Este prima reacție de tip șoc anafilactic înregistrată în urma administrării vaccinului anti coronavirus din țara noastră. Acest tip de reacții fiind extrem de rare și la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

DSP Timiș mai anunță că de la debutul campaniei de vaccinare, pe suprafața județului s-au administrat 34.046 doze de vaccin. Dar și că „s-au înregistrat 89 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată, cum sunt durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute, salt tensional remis, la o persoană hipertensivă şi anxioasă, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie, vertij şi uşor edem al buzelor, remis, greaţă şi vomă, ageuzie (pierderea gustului) şi anosmie (pierderea mirosului), remise după patru zile, reacţie de tip anafilactic tratată de la primele semne şi care s-a remis imediat”.

Începând cu data de 27 decembrie, la nivel național, s-au administrat 794.795 de doze de vaccin. În ultimele 24 de ore, s-au supus procedurii 22.593.

ADVERTISEMENT

Dintre reacțiile adverse, sunt doar două mai severe. Acest șoc anafilactic, dar și o paralizie facială temporară, suferită de o doctoriță din Vâlcea. Starea de sănătate femeii este una bună.

În cursul zilei de astăzi, a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm, la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Documentul stipulează că „dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de ieri a început administrarea celui de al doilea ser de tip ARNm în România, cel produs de compania Moderna. Până acum, acest ser a fost administrat unui număr de 6.443 de persoane.

ADVERTISEMENT