News

Reacție dură a Episcopiei Huși după ce episcopul Corneliu Bârlădeanul și arhimandritul Sebastian Jitaru au fost condamnați la închisoare pentru viol

Episcopia Hușilor a transmis că ”regretă sminteala” creată după ce fostul episcop Corneliu Bârlădeanul și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost condamnați.
28.06.2024 | 16:04
Reactie dura a Episcopiei Husi dupa ce episcopul Corneliu Barladeanul si arhimandritul Sebastian Jitaru au fost condamnati la inchisoare pentru viol
Reacție dură a Episcopiei Huși după ce episcopul Corneliu Bârlădeanul și arhimandritul Sebastian Jitaru au fost condamnați la închisoare pentru viol. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat oficial publicat pe site-ul Episcopiei Hușilor, inculpații nu au mai avut nicio legătură cu Biserica începând cu 2017, cei doi fiind persoane condamnabile pentru faptele făcute. În aceste condiții, reprezentanții Episcopiei Hușilor nu consideră normal să plătească daune morale în locul respectivilor inculpați.

Reacție dură a Episcopiei Huși după ce episcopul Corneliu Bârlădeanul și arhimandritul Sebastian Jitaru au fost condamnați la închisoare

“Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotărârea de condamnare în primă instanţă a fostului episcop Cornel Onilă şi a numitului Jitaru Sebastian, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, menţionăm că instituţia noastră a luat act de această condamnare, precum şi de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reţinute în sarcina inculpaţilor.

ADVERTISEMENT

După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu sus-numiţii.

Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum şi comportamentul nedemn faţă de persoane nevinovate şi aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanţa juridică”, este precizat în comunicatul publicat pe site-ul Episcopiei Huşilor. Trebuie menționat că Episcopia Hușilor a fost obligată de instanță să plătească daune morale în solidar cu Seminarul Huși.

ADVERTISEMENT

Asta, pentru că cei doi inculpați nu au nimic pe numele lor. Mai mult, conform presei locale, unul dintre preoți a retras sume mari de bani de pe card pentru a se asigura că nu va fi afectat de un ipotetic sechestru. Reprezentanții Episcopiei Hușilor nu sunt de acord cu această decizie și o vor contesta legal, cu toate că nu încearcă să le găsească nicio scuză preoților violatori.

“Precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate Qcare susţine o asemenea abordare este ilogică şi ilegitimă. Astfel, Episcopiei Huşilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale şi imorale reţinute în sarcina inculpaţilor, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora.

ADVERTISEMENT

Victimele preoților Corneliu Bârlădeanul și Sebastian Jitaru cer despăgubiri de 500.000 de euro

Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reţinute infracţiunile, iar Episcopia Huşilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realităţi, Episcopia Huşilor va contesta îndeplinirea condiţiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente.

Ne manifestăm profunda compasiune şi înţelegere faţă de persoanele vătămate, conştientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speţă“, mai arată sursa citată. Până la o decizie finală a instanței de judecată, Episcopia Hușilor și-a rezervat dreptul să nu mai comenteze acest caz extrem de grav.

ADVERTISEMENT

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele său real Cornel Onilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, în timp ce fostul arhimandrit Sebastian Jitaru a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Acesta este acuzat, printre altele, că și-a amenințat ”colegul” că va publica o înregistrare video în care Bârlădeanul întreține relații sexuale cu un elev de la Seminarul Huși.

Pe lângă această pedeapsă, cei doi trebuie să plătească 170.000 de euro daune morale în solidar cu Seminarul Teoloci Huși și cu Episcopia Huși, tuturor victimelor abuzate. Cei doi preoți sunt acuzați că au întreținut relații sexuale cu trei elevi de la Seminarul Teologic din Huși, împotriva voinței minorilor. Victimele au cerut daune morale de 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”