News

Reacție dură de la Kremlin pentru Marcel Ciolacu. Declarația premierului care i-a scos din sărite pe ruși

O nouă reacție dură a Rusiei în urma unor declarații făcute, de această dată, de către premierul Marcel Ciolacu, pe subiectul Republica Moldova.
23.05.2024 | 16:15
Reactie dura de la Kremlin pentru Marcel Ciolacu Declaratia premierului care ia scos din sarite pe rusi
Reacție dură de la Kremlin pentru Marcel Ciolacu. Declarația premierului care i-a scos din sărite pe ruși. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Moscova nu suportă gândul că în Republica Moldova ar putea exista români sau limba română, astfel că cea mai recentă declarație a lui Marcel Ciolacu a fost numită ”o imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova”. Premierul României declarase că în țara vecină există doar români.

Declarația premierului Marcel Ciolacu care i-a scos din sărite pe ruși

”Nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română şi români”, a explicat Marcel Ciolacu. În condițiile în care Republica Moldova este prinsă la mijloc între Rusia și Occident, MAE rus a reacționat din nou prin Maria Zaharova, criticând dur declarațiile lui Ciolacu.

ADVERTISEMENT

”Atragem atenţia asupra faptului că astfel de declaraţii provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chişinăului oficial”, s-a plâns, din nou, Maria Zaharova.

”Facem această evaluare acum şi vom continua să o facem. Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea. Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naţionale şi care îşi protejează reprezentanţii etniilor în întreaga lume, cât şi de organizaţiile internaţionale, cărora comunitatea internaţională le alocă bani doar pentru a-şi îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului şi a oricăror alte practici odioase”, a completat Zaharova.

ADVERTISEMENT

Blocul politic ”Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ila Șor, aprpopiat de Moscova, a protestat în urmă cu o săptămână în fața Ambasadei României la Chișinău față de această declarație. Marcel Ciolacu nu s-a lăsat impresionat de această dilemă a rușilor și i-a asigurat pe moldoveni că parcursul lor pro-european va fi sprijinit.

Maia Sandu vrea ca Republica Moldova să adere la UE până în 2030

”Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova. România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Concret, România a anunțat că va continua exportul de energie către Republica Moldova, în tentativa de a ajuta aceast țară să rupă relațiile economice cu Rusia. ”În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a fraţilor noştri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat”, a explicat premierul.

În urmă cu două săptămâni, Maia Sandu anunța că își dorește ca țara sa să adere la Uniunea Europeană până în 2030, lăsând clar să se înțeleagă că nu mai este interesată de o relație apropiată cu Moscova. ”Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată.

ADVERTISEMENT

Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în UE, dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a declarat Maia Sandu.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Tratamentul care te scapă de dureri. Nu analgezicele sunt soluția
Tratamentul care te scapă de dureri. Nu analgezicele sunt soluția
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux