Gianni Infantino, președintele FIFA, a anunțat miercuri, pe 11 decembrie, că ediția de Cupă Mondială din 2030 se va desfășura pe trei continente, iar cea din 2034, în Arabia Saudită.
Centenarului Cupei Mondiale din 2030 va fi găzduit de trei țări de pe trei continente. Așadar, Spania, Portugalia și Maroc se vor alătura lui Uruguay, Argentina și Paraguay pentru a marca 100 de ani de la prima competiție mondială organizată de FIFA.
Totodată, forul mondial a anunțat și gazda Campionatului Mondial din anul 2034. Arabia Saudită a fost desemnată, pentru prima dată în istorie, țara care se va ocupa de organizarea celui mai urmărit eveniment sportiv din lume.
Vestea că, peste zece ani, țara din Golf va organiza Campionatul Mondial a stârnit și multe controverse. În Arabia Saudită sunt probleme cu respectarea drepturilor omului, iar potrivit unor date neoficiale, zeci de mii de oameni au murit în ultimii ani.
Este vorba de muncitori care lucrau la NEOM, mega-orașul care va costa peste un trilion de euro. Acum, după anunțul FIFA, este de așteptat ca arabii să accelereze construirea celor 15 arene din NEOM, astfel că muncitorii vor fi expuși la tot mai multe riscului.
Steve Cockburn, șeful Amnesty International, organizația care luptă pentru drepturile omului, a transmis deja un mesaj categoric în legătură cu abuzurile din Arabia Saudită.
„Decizia nesăbuită a celor de la FIFA de a acorda Cupa Mondială 2034 Arabiei Saudite fără să se asigure că vor fi protejate drepturile omului va supune multe vieți la risc.
Conform unor dovezi clare, FIFA știe că muncitorii vor fi exploatați și chiar mulți oameni vor muri fără unele reforme fundamentale. Dar, chiar și așa, a decis să meargă înainte. Organizația riscă să poarte o mare responsabilitate pentru abuzurile care vor urma”, a declarat Steve Cockburn.
Nu este pentru prima dată când țara gazdă a unui Campionat Mondial stârnește controverse în ceea ce privește nerespectarea drepturilor omului.
Un raport publicat de The Guardian arată că, pentru Campionatul Mondial din Qatar din 2022, peste 6.500 de muncitori au decedat în timp de lucrau pentru finalizarea infrastructurii.