News

Reacție furioasă a Beijingului după ce Pentagonul i-a doborât balonul de spionaj. „China protestează împotriva utilizării forţei de către SUA”

Beijingul a acuzat Statele Unite că au „reacționat excesiv” după ce un avion de vânătoare F-22 i-a distrus balonul de spionaj
05.02.2023 | 10:10
Reactie furioasa a Beijingului dupa ce Pentagonul ia doborat balonul de spionaj China protesteaza impotriva utilizarii fortei de catre SUA
China e nemulțumită că Statele Unite au doborât balonul de spionaj. Sursa foto: Twitter/ The Drive
ADVERTISEMENT

După ce Statele Unite a doborât balonul de spionaj al Chinei ce a zburat mai multe zile deasupra teritoriului SUA, Beijingul a acuzat Washingtonul că „încalcă grav practicile internaționale”.

Beijingul critică SUA pentru „reacția excesivă”

După ce Beijingul a criticat reacția oficialilor americani, dar și a presei de peste ocean, în cazul balonului de spionaj, susținând că folosesc acest incident pentru a „ataca și defăima China”, după doborârea balonului de către armata americană, oficialii chinezi au venit cu o reacție furioasă.

ADVERTISEMENT

“China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează împotriva utilizării forţei de către Statele Unite”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe chinez, comunicat ce subliniază că Beijingul „își rezervă dreptul” de a răspunde la această acțiune a americanilor.

Reacția Chinei vine după ce sâmbătă un avion de vânătoare F-22 a doborât balonul de spionaj ce zbura la o altitudine de aproape 20 de kilometri (65.000 de picioare).

ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden, care i-a felicitat pe piloții care au îndeplinit cu succes această misiune, a precizat că a dat ordin încă de miercuri pentru a doborî balonul “cât mai curând posibil”, dar Pentagonul a vrut să aştepte “cel mai sigur loc pentru a face acest lucru” cu scopul de a evita orice pagube la sol provocate de căderea resturilor acestuia.

Sub protecția anonimatului, oficialii americani au precizat că au reușit să blocheze capacitatea de a aduna informații a balonului chinez și că recuperarea rămășițelor acestuia va oferi informații privind tehnologia și capacitatea de spionaj a Chinei.

ADVERTISEMENT

Tensiuni crescânde între SUA și China

Ca răspuns la acuzațiile venite din partea Beijingului, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a calificat operaţiunea drept o “acţiune deliberată şi legală” ca răspuns la o “încălcare inacceptabilă a suveranităţii noastre”.

Mai mult, oficialii din domeniul apărării au precizat că acest balon face parte dintr-o întreagă flotă a Chinei de astfel de aparate de spionaj, ce operează pe toate continentele. Mai mult, Pentagonul a precizat, în ceea ce s-a dovedit a fi o lovitură de imagine și împotriva președintelui Trump, că în timpul fostei administrații alte trei astfel de baloane au fost identificate deasupra teritoriului SUA.

ADVERTISEMENT

Episodul a dus deja la escaladarea tensiunilor dintre cele două super-puteri, Anthony Blinken anulându-și vizita ce era programată pentru duminica aceasta la Beijing.

ADVERTISEMENT