News

Reacție ironică a Comisiei Europene în România, după “corecția” Oliviei Steer aplicată lui Mircea Cărtărescu

22.01.2021 | 19:03
Reactie ironica a Comisiei Europene in Romania dupa corectia Oliviei Steer aplicata lui Mircea Cartarescu
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a distribuit o postare pe Facebook în care ironizează gafa făcută de Olivia Steer. Celebra anti-vaccinistă „l-a corectat” pe Mircea Cărtărescu pentru o greșeală pe care nu o făcuse, comițând ea însăși o gafă de proporții.

Postarea instituției europene este însoțită și de o fotografie a cărei sursă este chiar DOOM-ul și care prezintă formele adjectivului „dragă” la toate cazurile. Reprezentanții îndeamnă oamenii să se informeze din surse oficiale.

ADVERTISEMENT

Mesajul se referă nu doar la normele gramaticale, ci, în special, la datele cu privire la vaccin. Acesta a fost îndelung criticat de Olivia Steer, iar Comisia Europeană subliniază că soția lui Andi Moisescu a transmis informații eronate și cu privire la banalele norme de scriere, nefiind sub nicio formă o sursă credibilă pentru informarea serioasă despre vaccinare.

Reacție ironica a Comisiei Europene în România, după “corecția” Oliviei Steer aplicată lui Mircea Cărtărescu

„Dragii noștri urmăritori, pentru siguranța voastră, informați-vă numai din surse oficiale!” au îndemnat reprezentanții Comisiei Europene în România. Aceștia au adăugat o imagine din DOOM cu formele corecte ale adjectivului „dragă”.

ADVERTISEMENT

„Toate detaliile cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile, în limba română, accesând link-ul din primul comentariu”, a adăugat reprezentanții instituției. Mesajul este transmis în contextul în care Olivia Steer, recunoscută pentru criticile vehemente împotriva vaccinurilor, l-a corectat pe Mircea Cărtărescu cu privire la o greșeală gramaticală, adăugând și că își permite să îndemne oamenii să se vaccineze.

Nu a fost singurul lucru pe care l-a spus despre scriitor, soția lui Andi Moisescu l-a criticat dur pe acesta și pentru îndemurile la vaccinare pe care le-a lansat. „Marele profesor, filolog şi scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu ştie că dativul – feminin – singular pentru ‘dragă’ este ‘dragei’ şi foloseşte, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat ‘dragii’ când se referă la Ioana Pârvulescu.  Nu-i bai, bine că ştie sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile şi ne sfătuieşte, cu înţelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris femeia.

ADVERTISEMENT

Gafa a fost taxată repede de profesor: „doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ‘dragă’ e ‘dragii’ și nu ‘dragei’. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine”, a subliniat acesta.

„Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”, a adăugat Mircea Cărtărescu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Steer și-a cerut scuze pentru greșeala făcută. Aceasta nu a fost uitată, însă. Comisia Europeană o taxează grav pe vedetă, subtilizând că nu este o sursă sigură nici pentru normele gramaticale, dar își permite să emită concluzii cu privire la vaccin.

ADVERTISEMENT