Stiri sportive

BELO la 50 de ani! “Din cauza lui m-a ridicat Securitatea!”

Fotbalul românesc trăieşte o nouă zi de sărbătoare! Unul dintre cei mari fotbalişti ai ţării, singurul care a cîştigat Liga Campionilor cu două echipe diferite, MIODRAG BELODEDICI...
20.05.2014 | 00:17
BELO la 50 de ani Din cauza lui ma ridicat Securitatea

Fotbalul românesc trăieşte o nouă zi de sărbătoare! Unul dintre cei mari fotbalişti ai ţării, singurul care a cîştigat Liga Campionilor cu două echipe diferite, MIODRAG BELODEDICI împlineşte 50 de ani! FANATIK.RO propune cititorilor cîteva episoade neştiute despre “Căprioara” fotbalului mioritic, născută la Socol, comună bilingvă din Clisura Dunării, Caraş Severin, pe data de 20 mai 1964. 

A plecat dintr-un sat obscur al Banatului sîrbesc pentru a cuceri lumea. Şi a reuşit! A fost deschizător de drumuri pentru fotbaliştii care, pe vremea comunismului, visau la Occident şi democraţie. A reuşit şi acest lucru, fugind din ţară la trei ani distanţă după ce cucerise Liga Campionilor cu Steaua. Mulţi l-au blamat pentru decizia pe care a luat-o şi l-au tratat ca pe un jucător terminat. Istoria scrisă, însă, a fost alta, mînată de steaua norocoasă ce i-a fost predestinată, iar “Belo” a reeditat performanţa. În 1991. Tot Cupa Campionilor Europeni, tot Steaua, dar cea din Serbia. A rămas cunoscut ca un fotbalist înzestrat de Dumnezeu să fie Zeu! Numele său rămîne sinonim cu un fundaş galant, dar precis. Liniştit şi calm, însă ferm în alunecări şi cu o gîndire limpede. În afara gazonului, un domn. Urăşte interviurile şi apariţiile în presă. Iubeşte doar fotbalul, datorită căruia a decis să revină pe gazon la 48 de ani. La 48 de ani, după 11 de pauză!!! La GVD Bucureşti, în Liga a IV-a. FANATIK.RO a căutat poveştile neştiute ale lui Belo şi aduce în atenţia cititorilor cîteva dintre ele.

A fugit de acasă pentru fotbal!

Dragostea pentru fotbal nu a fost împărtăşită de părinţii lui Miodrag Belodedici, care i-au interzis la începutul carierei de junior să practice sportul care, ulterior, l-a făcut celebru. “Am fugit de acasă pentru fotbal, tata nu mă lăsa. A venit acasă, nu m-a găsit, iar cînd a aflat că sînt la fotbal era deja prea tîrziu. Eram la Bucureşti şi jucam fotbal, iar el şi-a dat seama că trebuie să mă lase să fac ceea ce îmi place. M-a rugat doar să vin mai aproape de casă”, a rememorat Miodrag Belodedici începuturile unei cariere prodigioase. Şi prestigioase.

P: 500 RON BONUS in Cazinoul Unibet. Înregistreaza-te acum!

Urmările “dezertării” din ţară: “Am fost sechestrat o săptămînă!”

Unul dintre cele mai cunoscute şi importante evenimente care se leagă de Miodrag Belodedici este fuga din ţară în 1989 cînd a decis să renunţe la campania de calificare pentru Mondialul din 1990 şi cea a Stelei în Liga Campionilor şi să se refugieze la sîrbi. “Am ajuns la echipa cu care am ţinut din copilărie, Steaua Roşie Belgrad. Cu asta m-am născut, abia cînd am crescut am auzit şi de Steaua Bucureşti”, îşi aduce aminte “Căprioara”. Ca urmare a acţiunii sale, a “dezertării” sale pentru că era şi ofiţer al Armatei Române, au suferit mai mulţi colegi, Gabi Balint fiind unul dintre ei. Actualul tehnician al lui CS U Craiova s-a destăinuit pentru FANATIK.RO:  “Am foarte multe amintiri cu el, însă nu pot să uit în primul rînd, şi nu glumesc, că am stat din cauza lui, atunci cînd a fugit în străinătate, o săptămînă numai prin birourile Securităţii. De ce? Păi eu eram colegul lui de cameră, iar băieţii ăia în negru mă tot interogau dacă ştiam ceva de plecare, cine l-a ajutat şi aşa mai departe. Şi dacă ştiam ceva nu le spuneam. Eu îl consider pe Belo cel mai bun libero al fotbalului românesc, însă trebuie să recunosc că lîngă el se află şi Costică Ştefănescu, Dumnezeu să-l odihnească… . De fapt ei doi au fost cei mai buni jucători din România pe postul de libero”, a declarat Balint.

Spaima lui Belodedici: un “taur” craiovean!

Cu un fizic mai puţin impunător decît colegii săi de la Steaua, Belodedici avea un singur “punct slab” printre adversarii din fotbalul românesc, Rodion Cămătaru! Dezvăluirile făcute de Adrian Bumbescu pentru FANATIK.RO conturează motivele pentru care fundaşul central cu două Ligi ale Campionilor a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti din lume: a ştiut să îşi accepte slăbiciunile şi să lupte cu ele.  “Îi urez multă sănătate şi mulţi ani lui Belo. Era un puşti cînd a ajuns la Steaua şi uite că acum a făcut 50 de ani. De fapt uitaţi-vă la el că nici nu ziceţi că are vîrsta asta! Dacă îl pui acum în teren la o echipă de Liga I, pariez şi acum pe el. Cînd a venit în Ghencea era un băiat cuminte, nu deranja pe nimeni, la fel este şi acum. Îmi aduc aminte că deşi era unul dintre cei mai buni jucători pe postul de libero, mereu îmi zicea cînd jucam cu Universitatea Craiova sau cu Dinamo să îl marchez eu pe Cămătaru. Îmi zicea: <Colonele, ia-l tu pe taurul ăsta că pe mine mă descentrează, dă din coate de mă omoară şi nu am chef să îmi rupă vreo coastă. E pe gabaritul tău, ocupă-te de el>”, ne-a dezvăluit fostul mare fundaş al Stelei, Adrian Bumbescu.

 “I-a fost frică să joace la CM din Italia 90”

Subiect de roman, fuga din ţară a lui Miodrag Belodedici a fost analizată şi de către Emerich Ienei, fostul selecţioner al României. “Belo a fost unul dintre cei mai disciplinaţi jucători pe care eu i-a avut sub comandă. Am foarte multe amintiri cu el, însă vreau să mă opresc la una singură. Cred că dacă  îl aveam în teren pe Belo la echipa naţională la campionatul Mondial din Italia 1990 sînt sigur că România ajungea mult mai departe în acea competiţie. Ce s-a întîmplat? Deşi obţinusem de la toată lumea garanţii pentru Belo, că nu i se va întîmpla nimic dacă vine să joace pentru România, în ultimul moment el m-a anunţat că îi este frică, totuşi, să se întoarcă în România după ce fugise de puţin timp în fosta Iugoslavie. Mi-a zis că nu vrea să rişte să i se întîmple lui ceva sau familei sale. Mi-a spus că este prea devreme să rişte să se întoarcă în ţară chiar în condiţiile în care comunismul căzuse”, a rememorat Ienei cea mai tulbure perioadă din cei 50 de ani ai lui Belodedici.

Urmaşul său e la Steaua!

Văzut de mulţi ca un talent foarte rar întîlnit, inclusiv de Miodrag Belodedici şi oamenii de fotbal de la noi, Florin Gardoş este considerat un urmaş demn de comparat cu fostul mare fotbalist, actualmente oficial al FRF. Belo s-a destăinuit în dese rînduri că fundaşul central al Stelei este unul dintre cei mai buni jucători din ţară, însă Gardoş a rămas modest la comparaţia care îl onorează. “Am ceva din Belodedici: înălţimea. Serios, comparaţia este deplasată, el a fost un fotbalist uriaş, cu un palmares incredibil”, a comentat Gardoş comparaţiile făcute de oamenii din fotbal.

“Îi urez la mulţi ani lui Belo şi multă sănătate, însă vreau să îi transmit că îl aştept cu o bere de 30 de ani,  Al naibii, îl ştiu de cînd avea 20 de ani, dar niciodată nu mi-a dat o bere de ziua lui, Sper că măcar acum, cînd face 50 de ani, mă cinsteşte şi el pe mine o dată în viaţa lui” – Gabi Balint, antrenor CS U Craiova

457 de partide a adunat Miodrag Belodedici în carieră

6 echipe l-au legitimat pe Belodedici: Steaua Bucureşti, Steaua Roşie Belgrad, Valencia, Valladolid, Villareal şi FC Atlante (Mexic)