Life

Reacții după moartea lui Ion Caramitru. Alexandru Arșinel și Loredana Groza, mesaje emoționante: „Suntem orfani!”

Mai multe personalități au reacționat după moartea lui Ion Caramitru. Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj
06.09.2021 | 09:39
Reactii dupa moartea lui Ion Caramitru Alexandru Arsinel si Loredana Groza mesaje emotionante Suntem orfani
ADVERTISEMENT
06-09-2021
06:36

Loredana Groza, mesaj după moartea marelui actor

Loredana Groza a reacționat și ea după moartea lui Ion Caramitru. Cei doi au interpretat piesa „Bună seara, iubito”, lansată în 1988, o melodie care a avut un succes răsunător.

Cântăreața a publicat un mesaj pe Facebook, unde a scris versurile piesei compuse de Adrian Enescu, cu textul de Lucian Avramescu.

„Bună seara, iubite! Te aştept ca din cer, Să-mi aduci continente de palid mister… Adio, maestre Ion Caramitru!”, a scris jurata de la X Factor pe pagina ei.

 

06-09-2021
06:33

Reacția lui Alexandru Arșinel după moartea lui Ion Caramitru

Alexandru Arșinel a reacționat după moartea lui Ion Caramitru printr-o intervenție la Realitatea Plus. Actorul este devastat după ce colegul său de breaslă s-a stins din viață, spunând că a fost „a fost un adevărat stâlp al teatrului românesc, ca s-a zbătut pentru pensii speciale pentru artiștii români.”

„Cui ne lasă? În el am avut întotdeauna un sprijin… Știa să pună degetul acolo unde trebuie. Știam că dacă cineva are nevoie de sprijin, dacă intervine Tino va fi bine.

S-a zbătut de ani de zile. Știam că avem un Dumnezeu acolo Sus care se numește Tino Caramitru. Suntem orfani!”, a declarat Arșinel după ce a aflat vestea tragică. 

05-09-2021
18:49

Mesajul Operei Naționale București

Opera Națională București a marcat trecerea la cele veșnice a marelui actor. Redăm mesajul instituției: „actor de teatru și film, regizor, președinte al UNITER din 1990, ministru al Culturii între 1996 și 2000, iar începând cu anul 2005 director general al Teatrului Național București, Ion Caramitru și-a pus amprenta și în spațiul liric românesc”.

„Mulțumim, maestre, pentru regia spectacolelor ,,Evgheni Oneghin” și ,,Cavalleria Rusticana & Pagliacci” prezente în repertoriul actual al Operei Naționale București, și pentru interpretarea memorabilă a rolului titular din ,,Peer Gynt”! Opera Națională București transmite sincere condoleanțe familiei, colectivului Teatrului Național București și întregii scene teatrale din România. Spațiul cultural românesc a pierdut astăzi o legendă”.

05-09-2021
18:43

Comisia Europeană în România și Ambasada Israelului deplâng pierderile țării noastre

Trecerea spre cele sfinte ale celor două mari persoanlități ale vieți sportive și culturale din țara noastră este marcată pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România, printr-o fotografie de culoare neagră. Alături stau două citate, reprezentative pentru cei doi.

Mesaj Comisia Europeană în România
Mesajul transmis de Comisia Europeană în România
Sursa foto: Facebook

Ambasada României în Israel a transmis și ea un mesaj îm memoria lui Ion Caramitru: „am aflat cu mare tristețe despre decesul unuia dintre cei mai mari actori ai României, Ion Caramitru.”

„O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel. Am realizat împreună cu Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti proiecte culturale vaste și de succes, sub prețioasa îndrumare a directorului Ion Caramitru,” se arată pe pagina de Facebook a instituției.

„Vom prețui întotdeauna aportul său considerabil la crearea unei legături culturale puternice între România și Israel. Fie amintirea sa binecuvântată!”, au mai transmis reprezentații Ambasadei Israelului

05-09-2021
18:29

Familia Regală a României, mesaj impresionant transmis la aflarea veștii decesului lui Ion Caramitru

Reprezentanții Casei Regale a României s-au declarat profund întristați de trecerea în neființă a marelui actor. Mesajul transmis pe rețelele de socializare este de-a dreptul impresionant. Redăm mai jos, integral, cuvintele acestora.

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru.

Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten.

Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 și cu Decorația Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.

Actul său curajos și vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii și un foarte apreciat ambasador al teatrului și filmului românesc pe toate meridianele lumii.

Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor 1990, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru și pe marii actori de la Bulandra, în “Hamlet”.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului Artécole, fondat la UNITER de Ion Caramitru.

Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane.

De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente și inițiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susținut de trei decenii încoace de Fundația Regală Margareta a României și ulterior de Familia Regală.

Custodele Coroanei și Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaș și fiilor marelui dispărut!”

Ion Caramitru a decedat duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Marele actor era internat de mai multe săptămâni la Spitalul Elias.

El avea o stare de sănătate precară. Atât lumea sportivă, cât și cea culturală românească sunt în doliu, decesul acestuia a venit în aceeași zi cu cel al lui Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Reacții după moartea lui Ion Caramitru. Klaus Iohannis: „Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră”

Duminică tristă pentru România. Țara noastră a pierdut două mari personalități. Atât marele actor Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, cât și marele campion olimpic Ivan Patzaichin s-au stins din viață.

Acest lucru este menționat și de președintele Klaus Iohannis, într-o reacție pe rețele pe socializare: „astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat”.

ADVERTISEMENT

„Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a adăugat șeful statului.

Reacția Oanei Pellea și a lui Victor Rebengiuc

Actorul Victor Rebengiuc a vorbit despre ce înseamnă pierderea lui Ion Caramitru pantru teatrul românesc: „a fost o emblemă pentru teatrul românesc. A fost un actor deosebit, un regizor priceput, a fost directorul TNB, pe care, practic, l-a reconstruit”.

ADVERTISEMENT

„A făcut multe săli de teatru, a fost un om cum n-o să mai fie mulți ani de aici încolo pentru cultura noastră,” a adăugat acesta, potrivit Libertatea.

Rebengiuc a mărturisit că știa că marele actor este bolnav: „l-am sunat, era la Moeciu, apoi, soția lui, Mihaela, mi-a spus că, la câteva ore după convorbire, el a început să se simtă rău, să vorbească puțin necontrolat. I-a trecut la început, apoi a intrat în spital.”

ADVERTISEMENT

Oana Pellea a distribuit și ea un mesaj impresionant: „întâi Ivan și acum…Este una dintre cele mai urâte zile ale vieții mele… Drum bun, Domnule Ion Caramitru. Mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru Tteatrul româness! Condoleanțe familiei!”

„Poate acum, mult prea târziu…lumea teatrală din România o să înțeleagă ce ați reprezentat pentru Teatrul, Filmul și Cultura din România… Târziu…multprea târziu! Vă Mulțumesc, domnule Ion Caramitru !Drum bun!”, a adăugat

Reacția lui Ștefan Bănică

Artistul a distribuit și el un mesaj pe rețelele de socializare. El a numit această zi o „duminică neagră”.

„O duminică neagră! Azi ne-au părăsit două personalități uriașe ale sportului și teatrului românesc! Ivan Patzaichin și Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învățat de la ei. Dumnezeu sa-i odihnească!,” a scris acesta.

Reprezentanții Teatrului Naţional Bucureşti, cât și cei ai Teatrului Bulandra au marcat și ei momentul trist. Pe paginile de Facebook ale instituțiilor apare imaginea marelui actor, însoțită de mesaje reprezentative.

La TNB, decesul lui Ion Caramitru este marcat de un citat din Shakespeare: „suntem din plămada din care sunt făcute visele, iar scurta noastră viață o întregește un somn”

ADVERTISEMENT