News

Reacții dure ale europarlamentarilor în urma avionului deturnat din Belarus și arestarea lui Protasevici: “Timpul în care suntem foarte îngrijorați a trecut”

O serie de europarlamentari au reacționat dur pe rețelele sociale în urma incidentului din Belarus, în urma căruia un zbor Ryanair a fost deturnat pentru a reuși să îl aresteze pe Roman Protasevici, un jurnalist critic la adresa regimului lui Lukașenko: "timpul în care noi suntem foarte îngrijorați a trecut"
24.05.2021 | 21:51
Reactii dure ale europarlamentarilor in urma avionului deturnat din Belarus si arestarea lui Protasevici Timpul in care suntem foarte ingrijorati a trecut
ADVERTISEMENT

Președintele Belarusului a deturnat un zbor operat de compania Ryanair pe ruta Atena – Vilnius, deoarece la bordul acestuia se afla Roman Protasevici, un jurnalist al opoziției.

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacție rapidă după incident, catalogându-l drept unul extrem de grav și solicitând o anchetă independentă.

ADVERTISEMENT

Reacții dure ale europarlamentarilor după deturnarea unui avion de către regimul din Belarus: “Timpul pentru îngrijorare a trecut”

“Sincer, timpul pentru a fi ‘foarte îngrijorați’ a trecut. Dacă Uniunea Europeană acceptă o situație precum aceasta, toată retorica despre libertatea presei, protecția drepturilor omului și solidaritatea cu Belarusul înseamnă cuvinte goale și ridicole. Consiliu Europei trebuie să reacționeze, determinată și unită”, a postat Terry Reintke, europarlamentar german din partea Verzilor.

“Condamn reținerea jurnalistului și activistului Roman Protasevici de către autoritățile bieloruse, după ce o aeronavă Ryanair care zbura din Atena spre Vilnius a fost forțată să aterizeze în Minsk. Roman Protasevici trebuie să fie eliberat, precum și toți ceilalți pasageri, inclusiv cei cinci cetățeni români”, a declarat Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR-PLUS.

ADVERTISEMENT

MAE a declarat că niciun cetățean român nu se afla la bordul aeronavei, la câteva ore de la incident, deși la început informațiile nu erau atât de certe.

“Dragă președinte al Consiliului Europei, ce s-a întâmplat ieri este mai serios decât ceea ce descrii. Este un test semnificativ pentru abilitatea Uniunii Europene de a fi respectată. Te rog să te asiguri că liderii UE nu pică acest test de data aceasta”, a postat Nathalie Loiseau, europarlamentar francez din partea En Marche!

ADVERTISEMENT

“După cum am indicat de mai multe ori în cadrul dezbaterilor din cadrul Parlamentului European: nimeni nu poate să se simtă în siguranță în Belarus atâta timp cât Lukașenko rămâne la putere. El este o amenințare care va prolifera în afara Belarusului”, a declarat Andrzej Halicki, europarlamentar din partea partidului polonez Platforma Civică.

Atâta timp cât mai este un singur dictator pe Pământ, suntem încă în pericol într-o anumită măsură. Aceasta este concluzia în urma deturnării Belarusului a zborului Ryanair. Solidaritate deplină cu oamenii din Belarus care trebuie să îndure teroare în fiecare zi”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar român din partea Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT