Fotbal international

Reacții în presa europeană după incidentele de la PSG – Istanbul Bașakșehir: „Comportament inacceptabil al arbitrului”

08.12.2020 | 23:32
Reactii in presa europeana dupa incidentele de la PSG  Istanbul Basaksehir Comportament inacceptabil al arbitrului
ADVERTISEMENT

Duelul dintre PSG și Bașakșehir din etapa a șasea a grupelor UEFA Champions League s-a întrerupt în minutul 14, iar Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism de către fotbaliștii echipei oaspete. Presa internațională și fanii au reacționat imediat.

În semn de solidaritate cu fotbaliștii de la Bașakșehir, și oamenii lui Thomas Tuchel au părăsit terenul de joc, iar partida s-a întrerupt și se așteaptă reluarea ei.

ADVERTISEMENT

Presa internațională prezintă incidentul drept unul cu tentă rasistă, iar fanii din întreaga lume îl acuză pe Sebastian Colțescu. Unii solicită excluderea lui definitivă din arbitraj.

Reacții în presa europeană: „Știrile de la Paris sunt oribile”

Incidentul din UEFA Champions League este o premieră istorică la un asemenea nivel, iar presa internațională a preluat imediat subiectul. Englezii de la The Guardian realizează un live blog cu toate întâmplările acestei seri de Liga Campionilor, iar imediat ce au aflat de eveniment au scris: „Jocul a fost suspendat la Paris. Există informații conform cărora ar fi vorba despre un abuz rasist, din partea celui de-al patrulea arbitru la adresa asistentului managerului de la Bașakșehir. Dacă informațiile sunt corecte, este o situație oribilă. Jucătorii s-au dus la vestiare din cauza acestui incident. Sunt imagini cu Demba Ba, fostul atacant al lui Chelsea, urlând la Sebastian Colțescu”.

ADVERTISEMENT

Și francezii de la L’Equipe au prezentat situația cu surprindere: „Arbitrul de centru s-a îndreptat spre marginea terenului pentru a arăta un cartonaș roșu unui membru din staff-ul lui Bașakșehir. Acesta s-a înfuriat pe cel de-al patrulea arbitru, pe care îl acuză de insulte. Jocul nu se reia, iar fotbaliștii cer explicații. Se pare că arbitrul de rezervă ar fi arătat cu degetul către Pierre Webo și a folosit apelativul „negru””.

„Sebastian Colțescu l-a numit negru pe Webo, asistentul tehnic al clubului turc. Imediat, jucătorii s-au arătat indignați, iar meciul a fost oprit. Furios a fost Demba Ba, cel care l-a întrebat pe Colțescu: dacă era vorba despre un tip alb, spuneai tipul ăla. Așa că de ce lui îi zici negrul ăla?”, au scris și italienii de la Gazzetta dello Sport.

ADVERTISEMENT

Și fanii au răbufnit: „Să fie exclus pe vecie din arbitraj”

Reacțiile nu au întârziat să apară nici din rândul fanilor. Subiectul Demba Ba a devenit aproape instantaneu unul dintre cele mai populare pe Twitter, pe întregul continent, iar suporterii au fost mult mai rapizi în a trage concluzii decât jurnaliștii.

„Mă scârbește! Acest al patruea arbitru al meciului PSG – Bașakșehir ar trebui să nu mai calce niciodată pe un teren de fotbal! Scandalos comportament! Jucătorii nu ar trebui să mai revină pe teren! UEFA trebuie să rezolve rahatul ăsta! Oamenii au nevoie să rezolve comportamentul ăsta, e absolut inacceptabil”, a scris un suporter. „Suntem Webo, suntem Demba Ba. În timp ce tu ești doar un personaj negativ. Ca toți rasiștii!”, a postat un altul, cu trimitere către Sebastian Colțescu. „Demba Ba e un erou. Nu mulți jucători ar avea curajul să facă ce a făcut el”, l-a lăudat un fan pe fostul atacant al lui Chelsea.

ADVERTISEMENT

Și jurnalista The Independent, Melissa Reddy, a aplaudat decizia jucătorilor celor două echipe de a ieși de pe teren: „Ne-au demonstrat că termenul de toleranță zero pentru rasism înseamnă mai mult decât vorbe goale. Pot fi luate acțiuni imediat și acțiunile sunt cu adevărat puternice”.

ADVERTISEMENT