Sport

„Scutirea” primită de Novak Djokovic a provocat o adevărată revoltă: „O palmă în fața milioanelor de australieni”

Organizatorii primului turneu de Mare Șlem al anului au anunțat că Novak Djokovic va juca la Australian Open, deși nu este vaccinat anti Covid-19, iar reacțiile de dezaprobare nu se mai opresc.
04.01.2022 | 16:38
Scutirea primita de Novak Djokovic a provocat o adevarata revolta O palma in fata milioanelor de australieni
ADVERTISEMENT

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial și de 9 ori câștigător la Australian Open, a primit o dispensă pentru a evolua la primul turneu de Mare Șlem al anului. Iar demersul organizatorilor a stârnit un val de indignare.

Jamie Murrat crede că nu ar fi primit „derogare” dacă nu ar fi fost vaccinat

Jamie Murray, fost lider mondial la dublu și aflat, în prezent, pe locul 19, a fost primul dintre jucători care a reacționat. „Dacă eu eram nevaccinat, cred că nu aș fi primit nicio scutire”, a spus fratele lui Andy Murray la Sydney, după meciul său de la ATP Cup.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii, însă, au folosit cuvinte și expresii mul mai dure. „Djokovic joacă la Australian Open cu un permis special. O palmă în fața milioanelor de australieni”, crede Simon Häring, jurnalist elvețian, conform gsp.ro.

Scutindu-l pe jucătorul de tenis numărul unu al lumii nu e nimic altceva decât cel mai prost serviciu posibil adus celor care încearcă de luni de zile să transmită mesaje despre utilitatea vaccinului”, a postat jurnalistul italian Fabrizio Biasin

ADVERTISEMENT

„Un precedent care nu merită decât dezgustul tuturor sportivilor”, consideră Mauro Berruto

Novak Djokovic e unul dintre jucătorii mei favoriți, însă n-ar fi trebuit să i se acorde o scutire. Ar trebui să respecte aceleași reguli ca toată lumea”, a scris și Samuel Begg, un jurnalist australian specializat pe tenis.

La rândul lui, Mauro Berruto, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din voleiul italian, a fost foarte dur la adresa organizatorilor. „Un precedent periculos, care nu merită altceva decât dezgustul tuturor sportivilor care cred în respectarea regulilor”, a scris el pe twitter.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic este în drum spre Australia, au anunțat organizatorii AO

Conform regulilor statului australian Victoria, unde Australian Open începe pe 17 ianuarie, jucătorii trebuie să fie dublu vaccinați împotriva Covid-19 pentru a participa la primul turneu de Mare Șlem al anului.

Novak Djokovic fusese anunțat în echipa Serbiei pentru Cupa ATP de la Sydney, dar s-a retras, lucru care a mărit misterul cu privire participarea lui la turneul de Mare Șlem. Marți, Nole a anunțat, pe contul de instagram, că va juca la Australian Open, după ce a primit o scutire medicală.

ADVERTISEMENT

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Novak Djokovic (@djokernole)

La rândul lor, organizatorii au clarificat lucrurile. „Novak Djokovic va concura la Australian Open și este în drum spre Australia”, se arată într-un comunicat al Australian Open. După care s-au făcut și unele clarificări.

Cererea lui Novak Djokovic a fost analizată de experți medicali

Djokovic a solicitat o scutire medicală, care a fost acordată în urma unui proces riguros de revizuire, care a implicat două grupuri independente de experți medicali, notează skysports.com.

Unul dintre acestea este Comitetul Independent de Examinare a Excepțiilor Medicale, numit de Departamentul de Sănătate din Victoria.

Membrii acestuia au evaluat toate cererile pentru a vedea dacă au îndeplinit recomandările Grupului Consultativ Tehnic Australian pentru Imunizare (ATAGI).

Ulterior, cererea lui Djokovic a fost supusă unei a doua revizuiri, făcută de un grup de experți medicali desemnat de guvern, Comitetul Independent de Examinare a Excepțiilor Medicale.

Au fost stabilite protocoale corecte și independente pentru evaluarea cererilor de scutiri medicale, care ne vor permite să ne asigurăm că Australian Open 2022 este sigur și plăcut pentru toată lumea.

„În centrul acestui proces a fost faptul că deciziile au fost luate de experți medicali independenți și că fiecare solicitare a fost luat în considerare în mod cuvenit”, a declarat directorul turneului Australian Open, Craig Tiley.

Novak Djokovic are 9 titluri la Australian Open, după tot atâtea finale jucate

Novak Djokovic este cel mai de succes jucător din istoria Australian Open, cu nouă trofee, în anii 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 și 2021. Mai mult, procentajul finalelor câștigate de el la Melbourne este de 100%.

În plus, Nole este la egalitate cu elvețianul Roger Federer și spaniolul Rafael Nadal în ceea ce privește numărul total de titluri de Mare Șlem câștigate în carieră, 20. Federer va rata AO din cauza unei accidentări, dar Nadal va fi prezent la turneul din Australia.

ADVERTISEMENT