News

Majoritatea reacțiilor adverse la vaccinurile contra Covid sunt produsul fricilor noastre. Ce înseamnă efectul nocebo

Cercetătorii americani susțin că efectul nocebo este vinovat pentru multe dintre simptomele resimțite de cei care primesc vaccinul contra Covid, cum ar fi durerile de cap și oboseala.
19.01.2022 | 17:21
Majoritatea reactiilor adverse la vaccinurile contra Covid sunt produsul fricilor noastre Ce inseamna efectul nocebo
ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, mai mult de două treimi dintre efectele secundare obișnuite pe care oamenii le experimentează după o injecție cu vaccin contra Covid pot fi atribuite unei versiuni negative a efectului placebo, mai degrabă decât vaccinului în sine.

Majoritatea reacțiilor adverse la vaccinurile contra Covid sunt produsul fricilor noastre

Oamenii de știință din SUA au examinat datele din 12 studii clinice asupra vaccinurilor Covid și au descoperit că „efectul nocebo” a reprezentat aproximativ 76% din toate reacțiile adverse comune după prima doză și aproape 52% după a doua doză.

ADVERTISEMENT

Descoperirile sugerează că o proporție substanțială a efectelor secundare mai ușoare, cum ar fi durerile de cap, oboseala pe termen scurt și durerea de braț nu sunt produse de componentele vaccinului, ci de alți factori despre care se crede că generează răspunsul nocebo, inclusiv anxietatea, așteptările și atribuirea greșită a diferitelor afecțiuni ca efecte ale administrării vaccinului.

Având în vedere rezultatele lor, cercetătorii susțin că o mai bună informare publică despre răspunsurile nocebo poate îmbunătăți acceptarea vaccinului Covid prin reducerea preocupărilor care îi fac pe unii oameni să ezite.

ADVERTISEMENT

„Spunând pacienților că administrarea serului are efecte secundare care sunt similare tratamentelor placebo pentru această afecțiune în studiile randomizate controlate, de fapt, reduce anxietatea”, a declarat Ted Kaptchuk, profesor de sănătate globală și medicină socială la școala de medicină de la Harvard și unul dintre autorii principali ai studiului.

„Dar avem nevoie de mai multe cercetări”, a completat el, citat de The Guardian.

Kaptchuck și Dr. Julia Haas de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston au analizat evenimentele adverse raportate în timpul unei duzini de studii clinice ale vaccinurilor Covid.

ADVERTISEMENT

În cadrul fiecărui studiu, celor din grupul placebo li s-au administrat injecții cu ser fiziologic în loc de vaccin.

Studiul nu a analizat efectele secundare severe, rare, cum ar fi cheaguri de sânge sau inflamația inimii.

ADVERTISEMENT

Subiecții din grupurile placebo au experimentat reacții adverse

În cercetarea apărută în jurnalul Jama Network Open, cercetătorii descriu cum, după prima injecție, mai mult de 35% dintre cei din grupurile placebo au experimentat așa-numitele efecte secundare „sistemice”, cum ar fi dureri de cap și oboseală, 16% raportând afecțiuni specifice locului inoculării, inclusiv durere de braț sau roșeață sau umflare a locului injectării.

După cum era de așteptat, cei care au primit o primă doză de vaccin au avut mai multe șanse de a prezenta efecte secundare. Aproximativ 46% au raportat simptome sistemice și două treimi au prezentat dureri de braț sau alte simptome localizate la locul injectării.

Când cercetătorii s-au uitat la efectele secundare după a doua injecție, au descoperit că rata durerilor de cap sau a altor simptome sistemice a fost aproape de două ori mai mare în grupul vaccinat, comparativ cu grupul placebo, de 61% și, respectiv, 32%.

Diferența a fost și mai mare pentru afecțiunile locale, ajungând la 73% în rândul celor care au primit vaccin și la 12% în grupul placebo.

În general, cercetătorii calculează că aproximativ două treimi dintre efectele secundare comune raportate în studiile cu vaccinul Covid sunt determinate de efectul nocebo, în special durerile de cap și oboseala, pe care multe prospecte cu vaccinul Covid le înscriu drept cele mai frecvente reacții adverse după o injecție.

În timp ce dovezile sugerează că informațiile despre efectele secundare pot determina oamenii să atribuie greșit afecțiunile obișnuite vaccinului sau să îi facă pe oameni să fie hiper-alerți la felul în care se simt, Kaptchuk pledează pentru mai multe informații despre efectele secundare, nu mai puține.

„Majoritatea cercetătorilor susțin că pacienților ar trebui să li se spună mai puțin despre efectele secundare pentru a le reduce anxietatea”, a spus el. „Cred că acest lucru este greșit. Onestitatea este calea de urmat.”

Ce este efectul nocebo?

Efectul nocebo descrie simptome adverse induse independent de componenta activă a unui tratament.

Acest lucru se întâmplă din cauza așteptărilor sau percepțiilor negative asupra unui tratament, care pot fi influențate de factori precum convingerile în domeniul sănătății, sfaturi verbale sau scrise privind sănătatea, mass-media, internetul și modelarea socială.

Efectul nocebo: o contrapartidă a efectului placebo

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu efectul placebo. Termenul descrie o îmbunătățire a simptomelor în urma unui tratament, experimentată independent de acțiunea unui ingredient activ.

Efectul placebo este cel mai adesea asociat cu tratamente fără o componentă activă (de exemplu, pastile de „zahăr”), dar unele dintre beneficiile pe care oamenii le experimentează cu medicamentele obișnuite, cum ar fi analgezicele sau antidepresivele, derivă parțial dintr-un răspuns placebo. Acest lucru se datorează așteptării că tratamentul va îmbunătăți simptomele.

Efectul nocebo, în schimb, este mai puțin cunoscut. Descrie o reducere a eficacității tratamentului, o înrăutățire a simptomelor sau reacții adverse experimentate independent de acțiunea unei componente active a tratamentului.

Acest lucru se datorează așteptării sau percepției că tratamentul va cauza rău.

O explicație a modului în care pot apărea simptomele induse de nocebo este că, deoarece pacientul anticipează că tratamentul va avea ca rezultat efecte negative, este probabil să aibă o conștientizare sau o sensibilitate sporită față de simptomele normale de zi cu zi, de ex. dureri, dureri, oboseală, modificări ale dispoziției, modificări senzoriale.

Aceste simptome sunt apoi atribuite tratamentului și considerate ca efect advers. Fluctuațiile naturale ale procesului bolii sau ale simptomelor pot fi, de asemenea, atribuite drept efecte adverse ale unui tratament dacă acestea coincid cu inițierea unui alt medicament (sau a unei mărci) sau cu o schimbare a abordării tratamentului.

ADVERTISEMENT