News

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID. Când nu este recomandată cea de a doua doză

04.02.2021 | 19:18
Reactiile adverse ale vaccinului antiCOVID Cand nu este recomandata cea de a doua doza
ADVERTISEMENT

Așa cum se întâmplă după administrarea oricărui vaccin și în cazul vaccinurilor contra COVID-19 au fost înregistrate reacții post administrarea dozelor. Reacțiile tipice sunt ușoare și dispar după câteva zile.

Printre reacțiile considerate normale sunt: roșeață, umflături sau durere în jurul locului de injectare. Oboseala, febra, cefaleea și durerile la nivelul membrelor nu sunt, de asemenea, neobișnuite în primele trei zile după vaccinare.

ADVERTISEMENT

Un alt tip de reacții sunt cele alergice care sunt non-severe sau severe. Potrivit specialiștilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, celor care experimentează o reacție alergică după prima doză de vaccin nu le este recomandată a doua doză.

Riscurile și efectele secundare ale vaccinurilor cel mai frecvent folosite

În general, vaccinurile aprobate sunt sigure, conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care, în caz contrar, nu ar fi autorizat vaccinurile.

ADVERTISEMENT

Unele dintre noile vaccinuri – așa-numitele vaccinuri ARNm – sunt diferite de vaccinurile consacrate: nu conțin virusuri slăbite sau inactivate. În schimb, acestea conțin doar o componentă a agentului patogen COVID-19.

Altele sunt așa-numitele vaccinuri vectoriale care utilizează adenovirusuri inofensive (cum ar fi virușii răcelii care afectează doar cimpanzeii) ca transportatori pentru a introduce proteina de suprafață a SARS-CoV-2, proteina spike, și astfel declanșează răspunsul imun.

ADVERTISEMENT

Vaccinul BioNTech/Pfizer

În timpul fazei de aprobare, nu s-au produs efecte secundare grave ale vaccinului BNT162b2 dezvoltat de companiile BioNTech din Germania și Pfizer din SUA.

Reacțiile tipice de vaccinare, cum ar fi oboseala și cefaleea, au fost mai puțin frecvente și mai slabe la pacienții vârstnici.

ADVERTISEMENT

Vaccinul BioNTech-Pfizer a fost aprobat primul aprobat în UE

Pe măsură ce acest vaccin ARNm a fost utilizat pe scară largă, câțiva pacienți au avut o reacție alergică severă imediat după injectare. Un pacient din SUA și doi britanici au intrat chiar în șoc anafilactic, asociat cu înroșirea pielii și dificultăți de respirație.

Deoarece aceste persoane fie nu aveau boli anterioare, fie nu se știa că sunt alergice la anumite ingrediente ale vaccinului, Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate britanice (MHRA) a avertizat în special persoanele care sunt alergice la anumite ingrediente ale vaccinului sau au suferit deja un șoc anafilactic împotriva vaccinării. Ulterior Agenția a revenit cu o nuanțare a poziției: “Oricine are antecedente de reacții alergice la ingredientele vaccinului nu ar trebui să îl primească, dar cei cu orice alte alergii, cum ar fi o alergie alimentară, pot primi vaccinul.”

Producătorii nu au găsit nicio legătură directă cu vaccinarea în cazul unui medic din SUA fără boli anterioare care a murit de o hemoragie cerebrală din cauza trombocitopeniei imune la 16 zile de la primirea vaccinării. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar reduce numărul de trombocite.

Vaccinul a ținut titlurile publicațiilor din toată lumea atunci când 33 de persoane din Norvegia au murit la câteva zile după prima doză, toate având peste 75 de ani și suferind de boli grave. În timp ce producătorii încă investighează cauzele, Autoritatea Norvegiană pentru Sănătate și-a schimbat instrucțiunile pentru vaccinarea persoanelor în vârstă și fragile împotriva COVID-19. Pe viitor, medicii trebuie să decidă individual dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile de reacții adverse.

Vaccinul Moderna

Vaccinul ARNm-1273 de la compania americană Moderna este, de asemenea, un vaccin pe bază de ARN mesager care este foarte similar în principiu cu cel de la BioNTech/Pfizer.

În timpul studiilor clinice, participanții au tolerat bine vaccinul, potrivit producătorului și autorităților de testare. Reacțiile obișnuite de vaccinare au fost doar ușoare sau moderate și nu au durat mult. Cu toate acestea, aproape 10% dintre cei vaccinați cu mRNA-1273 au prezentat oboseală, potrivit unui raport intermediar al unui grup de supraveghere independent.

Reacțiile alergice severe la vaccinul Moderna sunt „rare”, potrivit CDC, care bazează această evaluare pe documentația a 4.041.396 doze de vaccin care au fost administrate în perioada 21 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021. Au fost înregistrate un total de 108 reacții alergice, dar doar 10 beneficiari au intrat în șoc anafilactic. CDC a raportat că niciuna dintre reacțiile alergice nu a dus la deces.

Un număr foarte mic de persoane care au primit vaccinul Moderna s-au confruntat cu paralizie a nervului facial. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă aceste reacții sunt de fapt legate de ingredientul de bază al vaccinului. Este posibil ca efectele secundare să nu fi fost declanșate de ARNm, ci de nanoparticulele lipidice care servesc ca purtători pentru ARNm și care sunt ulterior descompuse de organism.

Cazuri izolate de paralizie facială, în cea mai mare parte temporare, au apărut sporadic în timpul studiilor clinice ale vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna, dar și în timpul vaccinărilor în curs în Israel.

Vaccinul AstraZeneca

La compania britanico-suedeză AstraZeneca, un incident din timpul studiilor clinice din septembrie a provocat agitație, deoarece o persoană a suferit inflamația măduvei spinării după vaccinare. Studiul a fost întrerupt pentru scurt timp până când un grup independent de experți a stabilit că inflamația nu era probabil legată de vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în UE la finalul lunii ianuarie.

În general, au apărut doar reacții tipice de vaccinare, cum ar fi durerea la locul injectării, dureri musculare, cefalee și oboseală. Din nou, reacțiile la vaccin au fost mai puțin frecvente și mai ușoare la persoanele în vârstă. Acesta este un vaccin vector.

Vaccinul Sputnik V

În august 2020, vaccinul vector Gam-COVID-Vac (Sputnik V) a fost aprobat în Rusia, dar fără a aștepta rezultatele testelor de fază III care implică zeci de mii de subiecți. Sputnik V folosește două adenovirusuri modificate diferit (rAd26-S și rAd5-S).

La nivel mondial au existat rezerve considerabile cu privire la vaccinul dezvoltat de Centrul de Cercetare Gamaleya din Moscova, deoarece guvernul rus a emis o autorizație de utilizare de urgență după un studiu de fază II. Mai mult, oamenii de știință care au analizat studiul și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila manipulare a datelor.

Cu toate acestea, Sputnik V este deja utilizat nu numai în Rusia, ci și în multe alte țări, inclusiv în Belarus, Emiratele Arabe Unite (EAU), India, Brazilia și Argentina.

Pe 2 ianuarie, ministrul rus al Sănătății, Mihail Murashko, a declarat jurnaliștilor că peste 1,5 milioane de doze au fost administrate în regiunile rusești și peste 800.000 de persoane au fost vaccinate.

Potrivit Ministerului Sănătății din Rusia, până acum au fost înregistrate doar reacțiile obișnuite la vaccinare, cum ar fi durerile de cap sau febra. În Argentina, reacțiile tipice la vaccinare au avut loc în 317 dintr-un total de 32.013 persoane vaccinate, potrivit Ministerului Sănătății din Argentina, relatează Deutsche Welle.

Nu au fost raportate reacții adverse severe după vaccinarea cu Sputnik V. Cu toate acestea, rezervele sunt aparent mari și în Rusia. Potrivit unui raport Reuters, 52% din 3.040 de medici ruși și alți profesioniști din domeniul sănătății au declarat că nu vor fi vaccinați cu Sputnik V din cauza datelor insuficiente.

„Brațul COVID”, un efect documentat de dermatologi

Unii beneficiari vaccinului contra COVID-19 produs de Moderna pot dezvolta pete roșii umflate la locul injectării. Cazurile de așa-numit „braț COVID” sunt în aparență în creștere, apărând la câteva zile după administrarea vaccinului COVID-19.

Asociația Academiei Americane de Dermatologie a deschis un registru pentru furnizorii de servicii medicale pentru a raporta astfel de reacții la pacienții lor într-un efort de a înțelege mai bine „manifestările dermatologice” ale vaccinului împotriva coronavirusului.

Foto: The Sun

Pe site-ul său, CDC afirmă că efectele secundare frecvente ale vaccinului COVID-19 includ durere și umflături la locul injectării. Unii pot prezenta, de asemenea, febră, frisoane, oboseală sau dureri de cap.

CDC vă sfătuiește să plasați un prosop curat, răcoros și umed peste locul injectării în cazul în care cineva suferă de durere, recomandând, de asemenea, să „folosiți sau să face exerciții cu brațul” pentru a reduce orice disconfort.

Cei care prezintă o creștere a roșeței sau sensibilității la locul injectării la 24 de ore după administrarea vaccinului sau au orice reacții adverse „îngrijorătoare” care nu scad după câteva zile ar trebui să vorbească cu medicul lor, mai spune CDC.

CDC nu recomandă a doua doză pacienților cu reacții alergice post vaccinare

Potrivit CDC, există două tipuri diferite de reacții alergice pe care le-ați putea avea la vaccinul COVID: severă și non-severă. În cazul acestora din urmă, simptome precum urticarie, umflături și respirație șuierătoare pot apărea până la patru ore după vaccinare. Cu toate acestea, umflarea la locul injecției este, de asemenea, un efect secundar normal al vaccinului, deci este posibil să nu experimentați o reacție alergică dacă nu aveți, de asemenea, urticarie și respirație șuierătoare.

CDC spune că reacțiile alergice severe, care pun viața în pericol, cunoscute și sub numele de anafilaxie, la vaccinul COVID sunt rare, dar posibile.

Conform CDC, anafilaxia poate viza patru sisteme ale corpului: respirator, gastrointestinal, cardiovascular și dermatologice.

Simptomele respiratorii ale unei reacții alergice grave la vaccin pot include senzația de închidere a gâtului, un sunet puternic în timpul respirației, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse.

Anafilaxia se poate prezenta și cu simptome gastro-intestinale, inclusiv greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.

În ceea ce privește simptomele cardiovasculare care apar la pacienții cu anafilaxie, aceștia pot prezenta amețeli, leșin, ritm cardiac anormal de rapid și tensiune arterială anormal de scăzută.

Când vine vorba de piele, anafilaxia ar putea arăta ca urticarie, mâncărime și umflături ale buzelor, feței și gâtului.

Spre deosebire de reacțiile alergice non-severe, simptomele anafilaxiei apar de obicei mult mai repede după vaccinare.

O reacție alergică non-severă poate dura până la patru ore să apară. Dar dacă aveți o reacție alergică mai severă la vaccinul COVID, simptomele vor apărea, de obicei, în termen de 15 minute după injectare.

Din păcate, simptomele timpurii ale anafilaxiei pot apărea ca o reacție alergică non-severă, ceea ce face „deseori dificil să se prezică dacă simptomele inițiale ușoare vor progresa pentru a deveni o reacție anafilactică”, notează CDC. Acesta este motivul pentru care agenția recomandă ca oricine cu antecedente de reacții alergice imediate la vaccinuri anterioare sau terapie injectabilă sau oricine cu antecedente de anafilaxie din orice cauză să fie monitorizat timp de 30 de minute după vaccinare – mai mult decât cele 15 minute recomandate pentru toți ceilalți .

Reacțiile alergice non-grave ar trebui luate în continuare la fel de în serios ca reacțiile alergice severe, spune CDC. În prezent, ambele vaccinuri disponibile în SUA sunt administrate în două doze, dar o reacție alergică la prima doză poate indica că o reacție mai gravă ar putea apărea dacă se administrează o a doua doză. Dacă aveți oricare tip de reacție alergică după ce ați primit prima doză de vaccin, „nu ar trebui să primiți a doua doză”, avertizează CDC.

ADVERTISEMENT