Un oficial ucrainean de rang înalt a răspuns miercuri, ironizând discursul președintelui rus Vladimir Putin.
„A 210-a zi a ‘războiului de trei zile’”, a scris Mihailo Podoliak, consilier în cadrul biroului președintelui Ucrainei, pe Twitter. „Rușii care au cerut distrugerea [Ucrainei] au ajuns să obțină: 1. Mobilizare. 2. Frontiere închise, blocarea conturilor bancare. 3. Închisoare pentru dezertare. Totul merge încă conform planului, nu-i așa? Viața are un mare simț al umorului.”
„Apel absolut previzibil, care pare mai degrabă o încercare de a-și justifica propriul eșec”, a mai declarat Podoliak, de această dată pentru Reuters. „În mod clar, războiul nu decurge conform scenariului Rusiei și, prin urmare, a fost necesar ca Putin să ia extrem de nepopulara decizie de mobilizare și restrângere severă a drepturilor oamenilor.”
Ministrul german al Economiei a denunțat miercuri dimineață anunțul președintelui rus. Mișcarea este „o evoluție rea și greșită (a conflictului din Ucraina n.r.)”, le-a declarat ministrul Robert Habeck jurnaliştilor din Berlin.
Într-o primă reacție a aunui oficial american, ambasadorul SUA la Kiev a calificat anunțul președintelui rus Vladimir Putin drept un semn de eșec și a promis că Statele Unite vor continua să sprijine rezistența Ucrainei față de agresiunea rusă.
„Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei”, a scris pe Twitter ambasadorul Bridget A. Brink, la doar câteva minute după ce a început difuzarea discursului liderului rus.
„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a fi anexat un teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat Brink.
Ministrul de externe al Marii Britanii, Gillian Keegan, a descris amenințarea lui Vladimir Putin la adresa Occidentului, conform căreia are o mulțime de arme, drept „înfricoșătoare”, adăugând că discursul a fost o înșiruire de „mai multe minciuni ale lui Putin”.
„Este o amenințare serioasă, dar este una care a mai fost făcută”, a spus ea pentru BBC.
Anterior, ea a declarat că declarația sa că va avea loc o mobilizare parțială a forțelor de rezervă ruse este o „escaladare îngrijorătoare”.
Ea adaugă că declarațiile lui Putin ar trebui luate „în serios” și, de asemenea, îndeamnă la calm în fața amenințării sale din discursul său de a folosi arme nucleare.
Gillian Keegan a mai spus că discuțiile vor continua pentru a căuta o soluție diplomatică la războiul din Ucraina.
„Vor fi întotdeauna discuții care vor avea loc fie prin Ucraina, fie prin alte țări, fie direct, așa că vom continua să îndemnăm la calm și vom continua să avem acele discuții acolo unde este posibil”, a spus ea.
La rândul său, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, spune că decizia lui Putin de a mobiliza militarii rezerviști pentru a sprijini războiul din Ucraina arată că invazia sa eșuează.
„El și ministrul său al apărării și-au trimis la moarte zeci de mii de proprii cetățeni, prost echipați și prost conduși”, scrie el într-o declarație postată de Ministerul Apărării pe Twitter.
„Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global.”
Mobilizarea anunțată de Vladimir Putin „este o nouă încercare de escaladare a războiului lansat de Rusia în Ucraina și o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”, a susținut premierul ceh, Petr Fiala, pe Twitter.
„Ajutorul acordat Ucrainei este necesar și trebuie să continuăm să facem acest lucru și în interesul nostru”, a adăugat domnul Fiala, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a declarat că ordinul de mobilizare al Rusiei este un semn de panică la Kremlin, care nu ar trebui să fie considerat o amenințare directă de război total cu Occidentul.
“Mobilizarea, care solicită referendumuri în Donețk, este totul un semn de panică. Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte și ne lasă indiferenți”, a declarat Rutte pentru postul olandez NOS. “Totul face parte din retorica pe care o cunoaștem. Aș sfătui să rămânem calmi.”
”Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre, în regiunea Kaliningrad, Lituania nu poate să stea și să privească. Forța de reacție rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a anunțat pe Twitter Ministerul lituanian al Apărării.
Letonia, un alt stat membru UE care se învecinează cu Rusia, a reacționat de asemenea la anunțul de mobilizare parțială al lui Putin.
Într-un tweet, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a declarat că țara sa nu va oferi refugiu niciunui ruși care fug de mobilizarea trupelor de la Moscova.
Anunțul vine pe fondul unor rapoarte conform cărora prețurile biletelor de avion din Rusia au crescut în ultimele zile pe fondul speculațiilor potrivit cărora mulți ruși fugi de un posibil apel de mobilizare. Nu există cifre sau confirmări ale rapoartelor despre rușii care părăsesc țara pentru a evita mobilizarea.
Ministerul chinez de Externe a răspuns printr-un apel la discuții de pace la anunțul președintelui rus Vladimir Putin. Într-o notă, Beijingul „face apel la toate părțile să se angajeze în dialog și consultare și să găsească o modalitate de a aborda preocupările de securitate ale tuturor părților”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, întrebat despre decizia lui Putin, a răspuns că „orice efort care duce la o rezolvare pașnică a acestei crize trebuie susținut”.
Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că poziția Chinei față de conflict „a fost întotdeauna clară și nu s-a schimbat”, și că aceasta trece prin „respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor”, inclusiv a Ucrainei și, în același timp, atenție la „legitimitatea preocupările tuturor țărilor”, referindu-se la Rusia.
Alexei Navalnîi, liderul întemnițat al opoziției ruse, spune că mobilizarea parțială va duce la „tragedie masivă”.
Într-un mesaj video din închisoare, înregistrat și publicat de avocații săi, el spune: „Acest lucru va avea ca rezultat o tragedie masivă, o sumă masivă de morți… pentru a-și păstra puterea personală, Putin a intrat într-o țară vecină, a ucis oameni acolo și acum trimite o cantitate imensă de cetățeni ruși în acest război”.
Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Putin în Rusia, ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare după ce a fost condamnat pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, acuzații despre care spune că au fost formulate pentru a opri ambițiile sale politice și pentru a pune capăt disidenței.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a reacționat la discursul lui Vladimir Putin.
Într-o postare pe Telegram, Klitschko a spus: „Mobilizarea și amenințările nucleare anunțate de Putin nu îl vor ajuta pe agresor în încercarea sa de a cuceri și distruge Ucraina și ucrainenii. Tiranul a lansat în sfârșit procesele care îl vor îngropa în țara sa. Și lumea civilizată trebuie să înțeleagă în sfârșit că răul trebuie eradicat de la rădăcini și să nu vorbească despre niște ‘negocieri de pace’ iluzorii”.
Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a lansat o critică la adresa membrilor Adunării Generale a ONU care încearcă să adopte o poziție neutră față de războiul din Ucraina, în reacția sa la anunțul de mobilizare al lui Putin:
”Kremlinul anunță mobilizarea de Ziua internațională a păcii 2022, în timp ce la Adunarea Generală a ONU țările lucrează pentru cooperare, securitate și prosperitate. În acest război, există un singur agresor, Rusia, și o țară agresată, Ucraina. Sprijinul UE pentru Ucraina va rămâne constant”, a scris el pe Twitter.
UE consideră că decizia de mobilizare a lui Putin a fost luată „din disperare” și a avertizat că va escalada criza.
„Aceasta este doar o altă dovadă că Putin nu este interesat de pace, că este interesat de escaladarea acestui război de agresiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, într-o conferință de presă.
„Acesta este, de asemenea, încă un semn al disperării sale cu privire la modul în care agresiunea lui se desfășoară împotriva Ucrainei… el este interesat doar să avanseze și să continue războiul său distructiv, care a avut deja atât de multe consecințe nefaste la nivel mondial.”
După anunțul președintelui rus Vladimir Putin, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Kremlinul va încerca să „distrugă” Ucraina și să-i schimbe granițele.
“Informațiile despre mobilizarea parțială în Rusia au fost confirmate. Rusia își va continua munca de distrugere și va încerca să distrugă Ucraina și să ocupe o parte din teritoriu”, a spus Morawiecki în timpul unui discurs, adăugând: “Nu putem fi de acord cu acest lucru”.
”Când Rusia își arată puterea brută, trebuie să ne arătăm puterea de apărare. Polonia face parte din cea mai importantă alianță din istoria lumii și aceasta este o garanție puternică de securitate pentru noi”, a adăugat Morawiecki.
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat și el la anunțul mobilizării parțiale făcut de către Vladimir Putin. Acest anunț „demonstrează că atacul rusesc în Ucraina nu este încununat de succes”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Büchner, în timpul unui briefing de presă la Berlin.
Acest lucru arată, de asemenea, că Ucraina se apără eficient „mulțumită sprijinului masiv […] al multor țări, inclusiv Germania”, crede Olaf Scholz citat de Wolfgang Büchner.
NATO a reacționat, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, după anunțul lui Vladimir Putin. NATO anunță că va susține în continuare Ucraina, dar și că va crește producția de armament.
”NATO va continua să susțină Ucraina. Țările din NATO au un dialog pentru a crește producția, pentru a crea mai multe arme. Trebuie să înlocuim stocurile vechi și să ajutăm Ucraina.
Toți aliații noștri au livrat multe arme, muniții către Ucraina. Vom discuta despre cum putem să creștem producția. Au fost probleme și în perioada cu coronavirus.
Trebuie să cheltuim cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Realitate e că NATO se pregătea încă din februarie. Nu e prima dată când Rusia invadează Ucraina. Războiul a început în 2014”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters.
Președintele american Joe Biden și-a început remarcile la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, vorbind despre invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, „un război ales de un singur om, să fie foarte clar”.
“Să vorbim clar. Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să ștergă statul suveran de pe hartă. Rusia a încălcat fără rușine principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite”, a spus președintele american.
„Președintele Putin a făcut amenințări nucleare deschise împotriva Europei și o nesocotire nesăbuită față de responsabilitățile unui regim de neproliferare. Acum Rusia cheamă mai mulți soldați să se alăture luptei, iar Kremlinul organizează un referendum fals pentru a încerca să anexeze părți ale Ucrainei — o încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”, a mai spus Biden. „Această lume ar trebui să vadă aceste acte scandaloase așa cum sunt.”