News

Iohannis, după CSAT: „Rămânem neclintiți împotriva unui agresor care pune în pericol pacea lumii. Niciodată în istoria noastră nu am fost atât de bine protejați”

Liderul statului a spus că Rusia a ales tancurile în detrimentul diplomației, dar românii nu au de ce să se teamă, deoarece țara noastră nu va fi implicată în conflictul din Ucraina.
24.02.2022 | 18:48
Iohannis dupa CSAT Ramanem neclintiti impotriva unui agresor care pune in pericol pacea lumii Niciodata in istoria noastra nu am fost atat de bine protejati
Reacţiile lui Iohannis şi Ciucă după ce Rusia a început războiul în Ucraina. Sursa foto: Hepta - Mediafax
ADVERTISEMENT
24-02-2022
16:51

Nicolae Ciucă: România condamnă cu fermitate atacul armatei ruse

Premierul Nicolae Ciucă a ținut o conferință de presă joi, 24 februarie, în care a vorbit despre invazia Ucrainei de Federația Rusă și măsurile pe care România le-a luat în aceasta situație. El a condamnat decizia lui Vladimir Putin și a vorbit despre pierderile de vieți omenești.

“România condamnă cu fermitate atacul armatei ruse care a făcut nenumărate victime”, a transmis premierul la începutul conferinței de presă.

Ciucă a mai transmis că autoritățile române au făcut pregătirile necesare pentru preluarea, în bune condiții, a refugiaților din Ucraina.

În timpul conferinței, Ciucă a transmis asigurări legate de siguranța românilor în contextul acestui conflict și a subliniat că securitatea României este asigurată de asocierea cu SUA, NATO și Uniunea Europeană și a explicat aceasta reprezintă “cea mai solidă umbrelă de protecție generată de democrațiile lumii”.

24-02-2022
15:36

Nicolae Ciucă, convorbire telefonică cu prim-ministrul Ucrainei

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal.

Premierul a transmis țării vecine un mesaj de solidaritate şi sprijin și a precizat că România sprijină independența și suveranitatea Ucrainei.

“Am avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal. Solidaritate şi sprijin împotriva agresiunii militare ilegale a Rusiei.

Ne ajutăm vecinii care au nevoie şi sprijinim independenţa şi suveranitatea Ucrainei”, a transmis Nicolae Ciucă, pe pagina oficială de Twitter, conform Agerpres.

24-02-2022
10:30

Klaus Iohannis, mesaj după ședința CSAT: „România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”

Președintele țării a transmis că țara noastră condamnă ferm acțiunile Rusiei și a susținut, din nou, că singura cale pentru a rezolva acest conflict este cea diplomatică.

De asemenea, Klaus Iohannis a transmis că țara noastră are garanții ample de securitate și niciun român nu are de ce să își facă griji pentru familia sa.

Klaus Iohannis a transmis că niciun român nu trebuie să se teamă pentru viața sa, deoarece țara noastră nu va fi „atrasă în conflictul militar din Ucraina”.

„Niciodată în istoria noastră nu am fost atât de bine protejați. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, a spus președintele.

„Voi lua toate măsurile, alături de celelalte autorități, pentru ca securitatea cetățenilor româniei să nu fie afectată”, a mai spus el.

Rusia a ales calea războiului, pe cea a tancurilor, punând în pericol viețile cetățenilor din Ucraina, a afirmat președintele.

„Din păcate, în această dimineață, Rusia a ales calea ilegală și reprobabilă a atacului asupra unui stat independent și suveran. La apelurile pentru dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc ținte ucrainene.

Rusia este agresorul, nu victima cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și toată lumea vede asta.

România condamnă ferm agresiunea Rusiei, nejustificată, care pune în pericol mii de vieți omenești.

Comunitatea internațională a făcut toate demersurilor pentru ca diplomația să prevaleze”, a mai spus președintele.

România e în permanentă legătură cu NATO, UE și SUA

Președintele a mai transmis că este nevoie ca flancul estic să fie consolidat, dar Occidentul rămâne „neclintit” în fața Rusiei, care pune în pericol pacea mondială.

„Suntem în permanentă legătură cu partenerii din NATO, UE și SUA, pentru a găsi soluții comune. Se impune consolidarea consistentă a flancului estic.

 Suntem uniți, suntem fără teamă, și rămânem neclintiți împotriva unui agresor care pune în pericol pacea lumii”, a mai spus el.

 

 

24-02-2022
09:28

Celulă de criză la MAE

MAE a convocat o celulă de criză pentru a-i sprijini pe românii din Ucraina. Conform unui comunicat, țara noastră e pregătită să preia fluxurile de migranți, în cazul în care e nevoie.

De asemenea, în același comunicat se precizează și că sunt monitorizate intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară, dar Guvernul dă asigurări că există rezerve pentru a trece peste sezonul rece.

30 de români au contactat MAE până acum.

24-02-2022
09:14

Florin Cîțu, reacție la războiul din Ucraina

Liderul PNL a anunțat că românii nu trebuie să își facă griji că țara noastră va fi implicată în război, căci nu este așa. Nu există niciun pericol pentru români, spune el.

„Pentru români e important să știe că nu vom fi implicați într-un război în Ucraina.

MAE are toate informațiile despre cetățenii români din afară. Nu e niciun pericol pentru cetățenii României”, a mai spus el.

De asemenea, Florin Cîțu a transmis și că România va acorda ajutor umanitar acestei țări.

„Vom acorda ajutor umanitar Ucrainei”, a mai spus el.

24-02-2022
09:03

Klaus Iohannis i-a chemat la discuții pe liderii Senatului și Camerei Deputaților

După convocarea CSAT, șeful statului va mai avea o întrevedere, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, cu liderul Senatului, Florin Cîțu, și liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Scopul discuției va fi tot războiul din Ucraina, anunță Administrația Prezidențială.

24-02-2022
07:48

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă convocarea CSAT

Klaus Iohannis, președintele României, va convoca joi, la ora 11:00, Consiliul Suprem de Apărare a Țării. România este cel mai apropiat stat membru NATO de Ucraina.

Președintele țării noastre a transmis un mesaj după ce Vladimir Putin a dat ordinul ca războiul din Ucraina să fie început.

A început războiul în Ucraina. Reacția lui Klaus Iohannis

Astfel, șeful statului a transmis că rușii au încălcat, din nou, principiile dreptului internațional și suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări.

ADVERTISEMENT

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale”, a transmis șeful statului.

De asemenea, președintele țării noastre este de părere că Rusia trebuie să fie sancționată și să „suporte consecințele”. În același timp, el a numit începerea războiului în Ucraina drept un act ilegal.

ADVERTISEMENT

România, alături de NATO și UE, va lua măsuri „ferme și substanțiale” de răspuns.

„Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns”, a avertizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj pentru români: „Nu aveți motive să vă temeți”

În același timp, Klaus Iohannis a transmis mesaje și pentru românii aflați în Ucraina, dar și pentru cetățenii de pe solul natal.

ADVERTISEMENT

Astfel, șeful statului a afirmat că România este pregătită să ofere consultanță diplomatică, dar a făcut apel la Rusia pentru ca pierderile de vieți omenești să fie evitate și să înceteze utilizarea forței.

„Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară”, a spus președintele.

ADVERTISEMENT

Românii nu au de ce să se teamă, spune președintele țării, deoarece țara noastră este membră NATO și are parte de garanții de securitate „ample”.

„Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, a mai informat președintele.

Reacția lui Nicolae Ciucă după ce a început războiul

Premierul român a condamnat invadarea Ucrainei, despre care a spus că este un act ilegal. De asemenea, el a precizat că protejarea românilor din această țară va fi o prioritate.

„Va fi prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii române din Ucraina”, se arată într-un mesaj al Guvernului.

De asemenea, Executivul a mai transmis și că vor fi luate toate măsurile pentru ca efectele începerii războiului să fie gestionate, inclusiv prin implicațiile sale economice sau energetice.

„Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor aplica, la nivel interinstituţional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicaţiile acestei situaţii, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migraţiei necontrolate”, a mai transmis Guvernul.

ADVERTISEMENT