News

Reactorul de la Doicești, soluție pentru energie mai ieftină. Cu cât vor fi plătiți inginerii de la noua centrală nucleară

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, a spus că reactorul modular de la Doicești va pune capăt exploziei prețurilor la energie.
14.05.2023 | 16:56
Reactorul de la Doicesti solutie pentru energie mai ieftina Cu cat vor fi platiti inginerii de la noua centrala nucleara
Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România va deveni în 2030 prima țară europeană care produce energie electrică cu ajutorul unui reactor nuclear modular, de mici dimensiuni. Șeful Nuclerelectrica, compania de stat care controlează sectorul energiei nucleare din România, susține că reactorul de la Doicești va face țara noastră mai puțin vulnerabilă la variațiile de prețuri pe piața internațională a energiei.

În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, a declarat, la Antena 3, directorul general Cosmin Ghiță.

ADVERTISEMENT

Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnica București pentru a-i instrui pe viitori ingineri din acest domeniu. Simulatorul a fost instalat în prezența șefului companiei americane care produce reactoarele nucleare de mici dimensiuni, NuScale.

Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă. Oferă o pregătire uimitoare. Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, a declarat John Hopkins.

ADVERTISEMENT

Asigurări că tehnologia nu este periculoasă

Acesta a dat asigurări că accidente precum cele de la Cernobîl sau Fukushima nu vor fi posibile la Doicești, fiind vorba de o tehnologie cu totul nouă. Astfel, reactorul are capacitatea de a se răci singur, iar în jurul său va exista o zonă de urgență de 12 hectare.

Până atunci, Nuclearelectrica încearcă să recruteze personal calificat de pe băncile Politehnicii, unul din stimulente fiind salariile motivante. În funcție de vechime și competență, un inginer care va lucra la Doicești va primi câteva mii de euro pe lună, aliniate celor de la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Veniturile medii ale companiei sunt unele care generează în continuare interes din partea expaților, noi având chiar în ultima perioadă un influx de personal român întors de la proiecte din Finlanda, din Canada, și vă pot spune că suntem competitivi”, a spus Cosmin Ghiță.

Reactorul va fi instalat până în 2030 la Doicești, județul Dâmbovița, pe amplasamentul unei foste termocentrale. Instalarea simulatorului camerei de control a avut loc vineri, în prezența primului-ministru Nicolae Ciucă și a ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kovalec.

ADVERTISEMENT

Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile.Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni”, a spus premierul Ciucă.

ADVERTISEMENT