Real Madrid, acuzată de folosirea banilor publici şi fraude fiscale

După ce la FC Barcelona situaţia s-a tensionat foarte mult în ultima vreme în privinţa preşedintelui Sandro Rosell, acuzat de acţionarii clubului de efectuarea unor afaceri oneroase în...
09.10.2013 | 17:18
Real Madrid acuzata de folosirea banilor publici si fraude fiscale
ADVERTISEMENT

După ce la FC Barcelona situaţia s-a tensionat foarte mult în ultima vreme în privinţa preşedintelui Sandro Rosell, acuzat de acţionarii clubului de efectuarea unor afaceri oneroase în Brazilia în numele grupării catalane furtuna bate acum la uşa marelui rival Real Madrid. Acuzaţiile îş vizează tot pe capul clubului, Florentino Perez şi vin din partea lui Carlos Mendoza, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia valorilor madridiste şi totodată socios al clubului.

Una declară Perez şi alta este realitatea

Mendez spune că toate declaraţiile lui Perez referitoare la o sănătate financiară a clubului madrilen sunt neadevărate şi că realitatea este mai mult decît îngrijorătoare. Conform raportului prezentat de preşedintele lui Real ar exista un buget de 520 de milioane de euro şi că aducerea lui Gareth Bale a fost amortizată prin campania de vînzări fără precedentă reuşită de club cu Mesut Ozil, 50 de milioane încasaţi de la Arsenal, Gonzalo Higuain, 36 milioane de la Napoli, Callejon 11 milioane şi Albiol 9 milioane de la aceeaşi formaţie italiană. Mendoza spune însă că Perez minte şi că el ştie foarte bine că Real are o importantă gaură financiară care ajunge la 541 de milioane euro. ”Băncile nu mai au încredere în Real şi Perez ştie acest lucru. Dobînzile sunt tot mai ridicate, dar preşedintele spune că totul esub control şi că singurul debit admis e cel de 90 de milioane la bănci. Însă, în realitate, situaţia e mult mai rea, pentru că sunt debite consistente la jucători, diverşi jucătri, agenţi economici, administraţie publică, furnizori.” Totalul este de 541 milioane şi el reprezintă dublul pasivului pe care l-a avut clubul în anul 2000, cînd trecea de la Lorenzo Sanz la Florentino Perez, pentru prima oară.

ADVERTISEMENT

Sunt sub ancheta unei Comisii Europene

Belelele pentru Real nu se opresc aici. Ei, FC Barcelona, Osasuna şi Athletic Bilbao se află în ancheta organismelor economic-financiare ale Uniunii Europene, ca urmare a faptului că nici pînă acum nu s-au transformat în societăţi anonnime. Se anchetează în ce măsurp i căt de mult au fost folosişi bani publici în aceste operaţiuni. Spania nu este singura ţară care face subiectul investigaţiilor, pe listă mai figurînd Anglia, cu Tottenham şi West Ham, patru cluburi suedeze şi cinci grupări din Olanda, PSV Eindhoven, NEC Nijmegen, Willem II, MVV Maastrich şi FC Den Bosch, ultimele trei din a doua divizie.