Fotbal international

Cel mai controversat El Clasico! Episodul care a stârnit rivalitatea

Real Madrid - Barcelona se joacă sâmbătă, de la ora 14:00, în etapa a 17-a din La Liga. Rivalitatea dintre cele două echipe este una veche, însă un episod din 1943 a stârnit şi mai tare ura dintre catalani şi madrileni.
22.12.2017 | 18:43
Cel mai controversat El Clasico Episodul care a starnit rivalitatea
ADVERTISEMENT

Rivalitatea dintre Real Madrid şi FC Barcelona a depăşit de mult timp dimensiunea sportivă. De multe ori, El Clasico a însemnat lupta între naţionalismul spaniol şi cel catalan, iar perioada în care Francisco Franco a domnit în Spania nu a făcut altceva decât să adâncească ura.

Pe 17 iulie 1936, forţele franchiste şi cele republicane începeau Războiul Civil din Spania. Fotbalul trece pe locul doi, iar printre victime s-au numărat şi oameni care au influenţat istoria Barcelonei. Una dintre primele victime a fost Josep Sunyol, preşedintele clubului catalan. La trei săptămâni de la izbucnirea războiului, politicianul era arestat de soldaţi ai forţelor franchiste şi executat cu sânge rece. FC Barcelona intra pe lista neagră a lui Franco, clubul era considerat o organizaţie periculoasă, la fel cum erau anarhiştii sau comuniştii.

ADVERTISEMENT

1943, anul în care rivalitatea Real Madrid – Barcelona a explodat

FC Barcelona a supravieţuit conflagraţiei, însă Real Madrid devenea clubul protejat de puterea instalată în capitala Spaniei. Ajutorul pe care l-au primit madrilenii s-a simţit cel mai bine la începutul verii anului 1943. Cele două rivale se înfruntau în semifinalele Cupei Spaniei sau Copa del Generalisimo, aşa cum a fost numită competiţia în perioada în care Francisco Franco a condus Spania.

Războiul se terminase de patru ani, însă încă existau fricţiuni. Catalanii au câştigat meciul tur cu 3-0, însă suporterii care au umplut stadionul “Les Corts” i-au huiduit pe jucătorii Realului pe toată durata partidei. Presa din capitala Spaniei nu a ratat momentul şi a prezentat evenimentele în tuşe negative. Jurnaliştii aruncau din condei cuvinte grele, acuzându-i pe catalani că au premeditat totul şi că jucătorii celor de la Real Madrid au fost chiar atacaţi la ieşirea de pe gazon.

ADVERTISEMENT

Catalanii, aproape să fie omorâţi la Madrid

O săptămână mai târziu s-a jucat meciul retur. De acestă dată, atitudinea fanilor madrileni a fost una premeditată. Toţi cei care cumpăraseră biletele pentru meci au primit fluiere pentru a le folosi în timpul partidei. Când jucătorii catalani au ajuns la stadion, autocarul acestora a fost bombardat cu pietre. Mai mulţi dintre fotbaliştii celor de la FC Barcelona au fost loviţi, dar nimeni nu a luat nicio măsură. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Catalanii au ieşit la încălzire, iar încă de la primii paşi au fost întâmpinaţi cu o ploaie de monezi. Nici nu se putea problema unui antrenament înaintea meciului. Pe când se retrăgeau de pe teren, Jaume Sospedra, unul dintre atacanţii celor de la FC Barcelona, a fost luat la ţintă de unul dintre fanii madrilenilor care au aruncat o sticlă de vin. Francisco Calvet, martor la această scenă, avea să povestească mai târziu că dacă jucătorul nu se ferea la timp ar fi putut să fie omorât pe loc.

ADVERTISEMENT

Jucătorii celor de la FC Barcelona, ameninţaţi înainte de meci

Cel mai controversat moment s-a întâmplat chiar înaintea meciului, la vestiare. Şeful Securităţii Naţionale, Ministrul Sportului şi brigada de arbitrii au venit în vestiarul catalanilor pentru a-i atenţiona. “Nu vă apropiaţi de tribune, nu vă putem proteja deloc”. Jucătorii au ieşit pe teren timoraţi, iar surpriza a fost şi mai mare atunci când au ieşit pe teren. Banca de rezerve destinată gazdelor era înconjurată de poliţişti care aveau armele la vedere. Enrique Pineyro, preşedintele FC Barcelona, a încercat să protesteze, însă a fost imediat ameninţat cu arestarea. Fanii madrilenilor l-a agresat pe durata întregului meci, însă nimeni nu a intervenit.

Meciul a fost unul fără istoric. La pauză, tabela de stadionul “Chamartin” arăta un scor neverosimil, Real Madrid – Barcelona 8-0. Nimic din ce se întâmplase în prima repriză nu avea legătură cu sportivitatea. Portarul catalanilor era mai atent la pietrele care erau aruncate din tribune, în timp ce colegii săi erau hărţuiţi de fiecare dată când se apropiau de tribune. Madrilenii au câştigat cu 11-1 unul dintre cele mai controversate partide din istoria El Clasico. Preşedintele catalanilor a încercat să conteste rezultatul, însă nu a primit niciun răspuns şi şi-a dat demisia în urma celor întâmplate.

ADVERTISEMENT

Jose Antonio Samaranch a criticat organizarea meciul în ziarul “La Prensa”, acesta punctând faptul că FC Barcelona nu ar fi pierdut la acest scor nici dacă jucau foarte prost. După acest articol i-a fost interzis să mai scrie, astfel că s-a orientat spre politică, unde a ajuns Ministru al Sportului, iar între 1980 şi 2001 a fost preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic. Real Madrid a fost învinsă în finală de Athletic Bilbao, însă meciul cu FC Barcelona a rămas o pată în istoria clubului din capitala Spaniei.

235 de meciuri Real Madrid – Barcelona s-au jucat în istorie

26.03.1916 este data la care s-a jucat primul El Clasico

ADVERTISEMENT