Fotbal international

Real Madrid, șapte momente de criză sub conducerea lui Florentino Perez

22.10.2018 | 13:18
Real Madrid sapte momente de criza sub conducerea lui Florentino Perez

Real Madrid traversează unul dintre cele mai negre momente din istorie, iar cotidianul spaniol Marca a scris un material în care prezintă șapte momente de criză ale ”galacticilor” sub conducerea lui Florentino Perez. Câștigătoarea ultimelor trei ediții ale Champions League este fără victorie de cinci meciuri, iar antrenorul Julen Lopetegui este foarte aproape de demitere.

Florentino Perez butonează telefonul în timpul meciului Real Madrid - Levante 1-2
Florentino Perez butonează telefonul în timpul meciului Real Madrid – Levante 1-2

Președintele Florentino Perez se află la al doilea mandat în fruntea clubului Real Madrid. El i-a condus pe ”galactici” în perioada 16 iulie 2000 – 27 februarie 2006, iar al doilea mandat a început la 1 iunie 2009. În cei 14 ani de șefie, Perez s-a bucurat de câștigarea Champions League în cinci rânduri, dar a trecut și prin momente mai puțin fericite.

Cele șapte momente de criză ale clubului Real Madrid sub președinția lui Florentino Perez

1. KO de la Torino. Real Madrid încerca în sezonul 2002-2003 să-și apere trofeul Champions League, dar era eliminată în semifinale de Juventus. După un succes cu 2-1 pe Santiago Bernabeu în prima manșă, ”galacticii” au cedat cu 1-3 în returul de la Torino într-un meci în care Luis Figo a ratat un penalty, iar brazilianul Ronaldo nu a putut juca din cauza unei accidentări. Deși au câștigat titlul în acel sezon, Florentino Perez a decis în vară să se despartă de antrenorul Vicente Del Bosque și de căpitanul Fernando Hierro.

2. Coșmarul Monaco. În sezonul următor, cu portughezul Carlos Queitoz pe bancă și cu David Beckham în teren, Real Madrid a făcut trei sferturi de sezon bun. Însă, dezastrul a venit în sferturile de finală ale Champions League. După un 4-2 acasă în fața celor de la Monaco, ”galacticii” au pierdut cu 3-1 returul și au fost eliminați deoarece francezii au marcat mai multe goluri în deplasare. A urmat apoi căderea și în campionat unde a încheiat pe un dezamăgitor loc 4.

Perez demisionează în februarie 2006

3. Demisia lui Perez. După demiterea lui Queiroz urmează un adevărat carusel al antrenorilor. Jose Antonio Camacho stă patru luni, Mariano Garcia Remon prinde trei luni, iar brazilianul Vanderlei Luxemburgo se poate mândri că a rezistat aproape un an. La sfârșitul anului 2005 este numit Juan Ramon Lopez Caro, dar echipa nu reacționează pozitiv. La 27 februarie 2006, Realul este învinsă rușinos la Mallorca, iar Florentino Perez părăsește funcția de președinte.

4. Rușinea de la Alcorcon. În vara lui 2009, Florentino Perez revine în fruntea clubului și face cîteva transferuri uimitoare: Cristiano Ronaldo, Kaka, Karim Benzema, iar pe banca tehnică îl pune pe chilianul Manuel Pellegrini. Echipa încearcă să țină pasul în campionat cu încântătoarea echipă creată de Guardiola la Barcelona, dar dezastrul vine în Cupa Spaniei. În prima manșă a 16-imilor de finală, ”galacticii” sunt umiliți de modesta Alcorcon, scor 4-0, și sunt eliminați după ce la retur nu au reușit să întoarcă rezultatul. În Champions League au fost eliminați în optimi de Olympique Lyon, iar aventura lui Pellegrini se încheie după nici un an.

2013, anul fatidic pentru Jose Mourinho

5. Finala Cupei Spaniei din 2013. După ce au câștigat titlul în 2011-2012 cu record de puncte și goluri, ”galacticii” intrau în cel de-al treilea sezon cu Jose Mourinho pe bancă. Realul s-a oprit în semifinalele Champions League, fiind eliminați de Borussia Dortmund, dar drama vine din pierderea Cupei Spaniei, chiar pe Santiago Bernabeu, în fața rivalei Atletico Madrid. Finalul sezonului pune capăt aventurii lui Mourinho în capitala Spaniei.

6. De la Benitez la Zidane. Florentino Perez îl alege pe Rafael Benitez ca antrenor în sezonul 2015-2016, iar acesta încearcă să impună spiritul cazon la echipă. Însă, el se lovește de personalitatea putenică a fotbaliștilor. Eșecul dur din El Clasico, 0-4, și remiza cu FC Valencia din debutul anului 2016 îl conving pe Florentino Perez să-l dea afară pe Benitez. Fără prea multe opțiuni în privința unui înlocuitor cu nume, el alege varianta Zinedine Zidane care în acel moment antrena la Real Madrid Castilla.

Cele șapte momente de criză ale clubului Real Madrid sub președinția lui Florentino Perez
Cele șapte momente de criză ale clubului Real Madrid sub președinția lui Florentino Perez

7. Criza de goluri. Plecarea surprinzătoare a lui Zidane conduce la numirea lui Julen Lopetegui, generând un conflict dur cu federația spaniolă. Epoca lui Lopetegui începe cu sentimente bune, dar înfrângerea în fața Sevillei, 0-3, naște primele semne de întrebare. Urmează o serie de cinci jocuri fără victorie: Sevilla, Atletico, ȚSKA Moscova, Alaves și Levante. La toate acestea se adaugă recordul negativ de 481 de minute fără gol marcat. Și Lopetegui…