Fotbal international

Real Madrid şi Manchester United, în pericol să rateze optimile Ligii Campionilor. Toate calculele şi programul ultimei etape

08.12.2020 | 10:46
Real Madrid si Manchester United in pericol sa rateze optimile Ligii Campionilor Toate calculele si programul ultimei etape
ADVERTISEMENT

Grupele Ligii Campionilor au ajuns la ultima etapă, iar surpriza majoră este că Real Madrid poate fi eliminată din competiţiile continentale. Galacticii au doar 44,44% şanse să atingă optimile, acelaşi procentaj să ajungă în Europa League şi 11,11% să plece acasă.

Emoţii legate de calificare au şi alte formaţii importante, precum Atletico Madrid, Lazio Roma, Manchester United sau Paris Saint Germain.

ADVERTISEMENT

Barcelona este singura echipă cu parcurs perfect, dar calificări fără emoţii au obţinut şi Bayern, City, Porto, Juventus, Chelsea sau Sevilla. În total, 9 echipe sunt sigure de prezenţa în optimi.

Liga Campionilor, grupa A. Bayern e în optimi, Atletico mai are de luptat

Programul ultimei etape, miercuri, 9 decembrie, ora 22:00

  • Bayern – Lokomotiv Moscova
  • Salzburg – Atletico Madrid

După cinci etape, Bayern conduce grupa cu 13 puncte şi este sigură de păstrarea acestei poziţii indiferent de rezultatul din ultimul meci. De altfel, bavarezii ştiau că vor câştiga grupa încă de la finalul etapei a patra. Clasamentul grupei este completat de Atletico (6p), Salzburg (4p) şi Lokomotiv (3p).

ADVERTISEMENT

Atletico poate ajunge în optimile Champions League dacă nu pierde în Austria în partida a şasea. În cazul unei înfrângeri, trupa lui Simeone termină pe trei şi continuă în Europa League, oricare ar fi rezultatul din celălalt meci, întrucât stă mai bine decât Lokomotiv în meciurile directe (1-1 la Moscova şi 0-0 la Madrid).

Salzburg poate încheia grupa pe oricare din ultimele 3 poziţii. Dacă o învinge pe Atletico, merge în optimile Ligii. Dacă termină egal sau pierde, rămâne pe locul 3 şi continuă în Europa League doar dacă Lokomotiv nu triumfă la Munchen, pentru că au avantaj în directe în faţa ruşilor (2-2 în Austria şi 3-1 la Moscova).

ADVERTISEMENT

Lokomotiv nu poate urca mai sus de locul 3, care duce în Europa League, iar singurul mod prin care poate face asta este să câştige pe terenul lui Bayern, iar Atletico să nu piardă la Salzburg.

Clasamentul grupei A
Clasamentul grupei A

Liga Campionilor, grupa B. Totul se decide în ultima etapă

Programul ultimei etape, miercuri, 9 decembrie, ora 22:00

  • Real Madrid – Borussia Monchengladbach
  • Inter Milano – Şahtior Doneţk

Este cea mai echilibrată grupă dintre toate. Borussia conduce cu 8 puncte, urmată de Şahtior şi Real Madrid cu 7 puncte, iar Inter încheie cu 5 puncte. Toate cele patru echipe au şanse de a ajunge în optimile Ligii Campionilor, dar şi să continue în Europa League sau să fie eliminate definitiv. Şansele de a merge în optimi sunt următoarele: Borussia 77,77%, Şahtior 55,55%, Real Madrid 44,44%, iar Inter 22,22%. Pentru clasarea pe locul al treilea şi participarea în Europa League: Borussia 22,22%, Şahtior 22,22%, Real Madrid 44,44%, iar Inter 11,11%. Iar şansele de a fi eliminate complet din competiţiile continentale: Şahtior 22,22%, Real Madrid 11,11%, iar Inter 66,66%.

ADVERTISEMENT

Borussia Monchengladbach se califică sigur în optimi dacă nu pierde meciul cu Real Madrid. În acest caz termină pe primul loc în grupă, mai puţin în scenariul în care remizează în Spania (ajunge la 9 puncte) şi Şahtior câştigă la Milano (ucrainenii fac 10 puncte). Nemţii pot continua în Champions League şi cu o înfrângere, dacă la Milano se termină egal. Altfel, o victorie a Interului o trimite pe Borussia în Europa League. La fel şi în cazul unui succes al lui Şahtior.

Inter are o singură opţiune pentru un parcurs european prelungit: victoria. Cu 3 puncte în ultimul meci, italienii ajung la 8 puncte şi se califică în primăvară. Termină pe locul 2 şi merg în optimile Ligii în cazul în care meciul din Spania nu se termină la egalitate, altfel retrogradează în Europa League.

Şahtior poate ajunge la tragerea la sorţi pentru optimile Ligii Campionilor dacă învinge la Milano. Termină prima dacă nemţii nu câştigă în Spania. Ucrainenii vor juca în primăvară şi în cazul unui egal, dar depind de rezultatul celuilalt meci. O înfrângere a Borussiei îi duce pe „mineri“ în Europa League, altfel continuă În Champions. În cazul în care pierde în Italia, Şahtior stă cu sufletul la gură: învinge Gladbach, esticii continuă în Europa League, nu câştigă Gladbach, esticii sunt eliminaţi definitiv.

Real Madrid, cea mai titrată formaţie din istoria competiţiei, riscă să fie eliminată. Ce-i drept, există un singur scenariul pentru aşa ceva: Real pierde şi Inter câştigă, galacticii se clasează pe ultima poziţie. Totuşi, elevii lui Zidane sunt la mâna lor pentru o calificare în optimi: dacă iau toate cele 3 puncte au unul dintre primele două locuri asigurate. Dacă face egal în etapa a şasea, Real are nevoie de victoria lui Inter pentru a juca în optimi, altfel „alunecă“ în Europa League. Tot în a doua competiţie continentală ajunge şi dacă pierde, iar ucrainenii nu pierd în Italia.

Clasamentul grupei B
Clasamentul grupei B

Liga Campionilor, grupa C. City şi Porto în optimi. Duel la distanţă între Olympiakos şi Marseille, pentru Europa League

Programul ultimei etape, miercuri, 9 decembrie, ora 22:00

  • Olympiakos – FC Porto
  • Manchester City – Marseille

Manchester City şi FC Porto sunt calificate în optimile Ligii Campionilor, englezii de pe primul loc, iar lusitanii de pe poziţia secundă. Singura necunoscută este formaţia care va încheia pe locul al treilea şi va continua în Europa League.

Înaintea ultimului joc din grupe, Olympiakos şi Marseille se află la egalitate de puncte, dar grecii sunt în avantaj în duelurile directe (1-0 în Grecia şi 1-2 în Franţa). Aşadar, în cazul în care Olympiakos obţine cu FC Porto un rezultat cel puţin egal cu acela pe care îl face Marseille pe terenul lui Manchester City, atunci grecii continuă în Europa League. Singura şansă a francezilor de a merge în primăvara europeană este să obţină mai multe puncte cu City decât îi iau elenii lui Porto.

Clasamentul grupei C
Clasamentul grupei C

Liga Campionilor, grupa D. Liverpool, fără emoţii. Ajax şi Atalanta, meci decisiv. Midtjylland, out

Programul ultimei etape, miercuri, 9 decembrie, ora 19:55

  • Ajax – Atalanta
  • Midtjylland – Liverpool

Situaţia grupei D este extrem de simplă. Liverpool, cu 12 puncte în primele 5 partide, va câştiga grupa indiferent de rezultatul din ultima etapă de pe terenul lui Midtjylland. De asemenea, danezii, un singur punct în 5 jocuri, termină pe locul 4, orice s-ar întâmpla.

Singura miză este în meciul dintre Ajax şi Atalanta. După 5 runde, italienii sunt pe locul 2, cu un punct peste olandezi. Deci, Ajax are nevoie de victorie pentru a urca pe 2 şi a merge în optimile Ligii Campionilor. În caz contrar, în Champions League continuă Atalanta, iar olandezii se mulţumesc să participe în primăvara Europa League.

Clasamentul grupei D
Clasamentul grupei D

Liga Campionilor, grupa E. Clasament stabilit cu o etapă înainte de final

Programul ultimei etape, marţi, 8 decembrie, ora 22:00

  • Rennes – FC Sevilla
  • Chelsea – Krasnodar

Grupa E îşi cunoaşte primele două locuri de la finalul etapei a patra, când Chelsea şi Sevilla au ajuns la 10 puncte şi au luat biletele pentru optimi, iar Krasnodar şi Rennes au rămas să lupte pentru locul de Europa League. Iar la finalul meciurilor din runda cu numărul 5 s-a stabilit şi clasamentul final al grupei.

Chelsea s-a impus la Sevilla şi a pus 3 puncte între ea şi echipa spaniolă. Cum avantajul meciurilor directe este de partea englezilor, ordinea nu poate fi schimbată pe 8 decembrie.

Duelul pentru locul 3 s-a tranşat în etapa a cincea, cu victoria ruşilor, care au ajuns la 4 puncte, faţă de doar unu al francezilor, şi şi-au luat biletele de Europa League, indiferent de rezultatele din ultima rundă.

Clasamentul grupei E
Clasamentul grupei E

Liga Campionilor, grupa F. Decisivul se joacă la Roma, între Lazio şi Brugge. Dortmund e calificată, Zenit e out

Programul ultimei etape, marţi, 8 decembrie, ora 19:55

  • Lazio Roma – Club Brugge
  • Zenit Sankt Petersburg – Borussia Dortmund

Dortmund conduce grupa cu 10 puncte şi este calificată în optimi, indiferent de rezultatele din ultimele meciuri, pentru că are avantaj în duelurile directe cu Brugge, pe care a învins-o tur-retur. Zenit va termina pe ultimul loc orice s-ar întâmpla.

Lazio (9 puncte) şi Club Brugge (7 puncte) se înfruntă în etapa a şasea. Belgienii au doar varianta victoriei pentru a prinde optimile.

Clasamentul grupei F
Clasamentul grupei F

Liga Campionilor, grupa G. Favoritele, în optimi fără emoţii. Meci direct pentru locul 3

Programul ultimei etape, marţi, 8 decembrie, ora 22:00

  • Dinamo Kiev – Ferencvaros
  • FC Barcelona – Juventus

În grupa G, favoritele Barcelona şi Juventus şi-au asigurat calificarea în optimi după primele 4 meciuri, iar Dinamo Kiev şi Ferencvaros au rămas să lupte pentru locul de Europa League. Catalanii au bătut tot şi au 15 puncte, singura echipă cu parcurs perfect, dar pot pierde primul loc în grupă dacă Juventus îi învinge în ultimul meci cu un scor mai bun de 2-0.

Locul 3 va fi decis în etapa a şasea, când Dinamo Kiev primeşte vizita lui Ferencvaros. În tur, în Ungaria, s-a terminat 2-2, aşa că Mircea Lucescu şi elevii săi pot ajunge în primăvara europeană cu o victorie sau un egal 0-0 şi 1-1. Chiar şi 2-2 îi califică pe ucraineni, pentru că au un golaveraj mai bun.

Clasamentul grupei G
Clasamentul grupei G

Liga Campionilor, grupa H. Trei echipe cu 9 puncte.

Programul ultimei etape, marţi, 8 decembrie, ora 22:00

  • PSG – Istanbul Başakşehir
  • RB Leipzig – Manchester United

Victoria lui PSG cu 3-1 pe Old Trafford a complicat lucrurile în grupa H. PSG, Manchester United şi RB Leipzig au toate câte 9 puncte şi luptă pentru primele două locuri. Istanbul Başakşehir, cu 3 puncte, este eliminată.

PSG se califică în optimi cu o victorie sau un egal în faţa lui Istanbul Başakşehir, pentru că stă mai bine decât Manchester şi Leipzig în directe. Dacă francezii pierd cu turcii, pot cădea pe locul al treilea, dacă în Germania se termină egal. Istanbul e deja eliminată

Leipzig şi Manchester e meciul decisiv. Cine câştigă merge mai departe. În caz de egal, depind de rezultatul lui PSG. Merg amândouă în optimi dacă pierde campioana Franţei. În caz contrar, Manchester se califică de pe locul secund, graţie victoriei din tur 5-0 contra nemţilor.

Clasamentul grupei H
Clasamentul grupei H
ADVERTISEMENT