Rebelii PRORUŞI din Ucraina pregătesc COPII pentru RĂZBOI!

Rebelii prorusi din zona bastionului Donetk au introdus pregatirea militara de pe vremea URSS in scoli pe care le controleaza, in care invata elevi minori sa manuiasca pusti Kalasnikov si ii supun la...
25.06.2015 | 09:20
Rebelii PRORUSI din Ucraina pregatesc COPII pentru RAZBOI
ADVERTISEMENT

Rebelii prorusi din zona bastionului Donetk au introdus pregatirea militara de pe vremea URSS in scoli pe care le controleaza, in care invata elevi minori sa manuiasca pusti Kalasnikov si ii supun la un antrenament militar de baza, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Denis stie sa asambleze, la doar 14 ani, o pusca de tip Kalasnikov. Un copil-soldat in devenire, el abia asteapta sa se alature insurgentilor prorusi care lupta impotriva fortelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

“Daca as fi adult, as lupta”, spune baiatul slab si ciufulit, originar din Hartizk, un oras devastat de razboi situat intr-o zona aflata sub controlul rebelilor.

“Vreau sa vad razboiul, sa invat sa impusc, sa vad tancurile”, spune Denis emotionat, incadrat de doi rebeli adulti, care il aproba dand din cap.

ADVERTISEMENT

UNICEF anunta in ianuarie ca nu detine nicio dovada a faptului ca sunt folositi copii intr-unul dintre cele mai sangeroase conflicte de la sfarsitul Razboiului Rece incoace.

Agentia ONU estimeaza ca aproximativ 250.000 de copii sunt exploatati in razboaie, in aproximativ 24 de tari, multe dintre ele in Africa.

ADVERTISEMENT

Insa autoritatile prooccidentale de la Kiev ii acuza pe rebeli ca antreneaza o mica armata de copii-soldati in scoli asupra carora detin controlul.

Aproximativ 20 de copii, cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani, sunt formati – in primele saptamani ale vacantei lor de vara – la Hartizk, care avea aproximativ 60.000 de locuitori inainte de izbucnirea razboiului civil, in aprilie 2014, si de valul de refugiati catre regiuni considerate mai sigure.

ADVERTISEMENT

Denis invata, alaturi de unii dintre ei, exercitii militare de baza. Insa parintii sai se tem pentru el, un lucru de inteles, avand in vedere ca au fost prinsi la mijloc in acest conflict armat care s-a soldat cu 6.500 de morti si care da putine semne ca s-ar termina, dupa 15 luni de razboi.

“Ei nu vorbesc cu mine despre razboi. Il urasc”, spune Denis. “Nici macar nu se uita la stiri”, adauga el.

Alti copii, ca Alina, in varsta de 17 ani, iau lectii de acordarea primului ajutor, organizate de conducerea rebela.

“Suntem inca niste copii si nu suntem pregatiti sa mergem pe front”, spune ea.

“Dar daca se va intampla ceva, as vrea sa pot sa ajut”, adauga tanara.

“Inapoi in URSS”

Pregatirea militara a copiilor la Hartizk este organizata de catre “Donbasul patriotic” – o organizatie care poarta numele acestei regiuni de aproximativ 2.000 de kilometri traversata de Don, in care rebelii prorusi si-au proclamat “republicile populare” de la Lugansk si Donetk.

Seful Donbasului patriotic, Iuri Tupka, in varsta de 53 de ani, ii dispretuieste pe nationalistii ucraineni care lupta ca volunari in zona de conflict. El spune ca a vrut doar sa reinvie vechea traditie sovietica a pregatirii militare in scoli.

“Am decis sa ne intoarcem la ceea ce aveam in URSS”, declara Tupka.

“Ii vom invata sa sape transee, sa lucreze pamantul”, continua el.

Tupka afirma ca tot mai multe scoli din aceasta regiune puternic rusificata organizeaza asemenea “cluburi militare”. Sunt inca patru numai in orasele vecine, precizeaza el.

Insa nu toate ofera pregatire militara de baza.

Unele dintre ele si-au trimis elevii sa se alature unor unitati separatiste stationate in zona miniera Hartizk, un oras situat la aproximativ 20 de kilometri est de bastionul insurgent Donetk.

“Nu-mi mai este frica de sange”

Ania si Katia, surori gemene, s-au obisnuit sa poarte cizme de lupta, grele.

Par in largul lor si nu simt nicio urma de regret povestind cum – la varsta de 19 ani – au luat decizia sa-si abandoneze studiile la un colegiu tehnic si sa intre intr-una dintre militiile locale.

“Invatam si locuiam la Donetk atunci cand a izbucnit razboiul”, spune Katia.

“Am hotarat sa ne alaturam rebeliunii atunci cand am aflat ca sunt omorati copii”, adauga ea.

Cel putin 68 de copii au fost ucisi, iar alti aproximativ 180 raniti de la inceputul razboiului civil, potrivit misiunii de monitorizare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Brutalitatea conflictului a fragmentat familii si a lasat adevarate cicatrice psihologice atat in randul etnicilor rusi, cat si ucrainenilor – slavi care au trait in relativa armonie dupa implozia fostei Uniuni Sovietice.

Ania recunoaste ca “la inceput, mama nu ne lasa” la razboi. Dar mai tarziu cedat si a inceput sa mearga impreuna cu fiicele ei sa ingrijeasca rebeli raniti pe front.

“Inainte de razboi, imi era frica de sange – de mirosul lui”, marturiseste Katia. “Acum nu-mi mai este frica de sange”, spune ea.

Sursa:  hotnews.ro

ADVERTISEMENT
Tags: