Forțele opoziției siriene au intrat în Alep la doar trei zile de la ofensiva lor surpriză, marcând prima dată când au pus piciorul în al doilea oraș ca mărime al țării de când forțele guvernamentale au recucerit orașul în 2016. Între timp, după ce s-a vehiculat că Bashar al-Assad ar fi zburat la Moscova pentru a cere ajutor lui Vladimir Putin, sâmbătă dimineața, aviația rusă a început să bombardeze mai multe cartiere din Aleppo.
Rebelii au lansat un atac surpriză în această săptămână, străbătând spre est mai multe sate din afara orașului și reaprinzând un conflict care a fost în mare parte static de ani de zile. Vineri seara, forțele opoziției au ajuns în centrul orașului, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare, care au arătat luptători îmbrăcați în camuflaj fluturând steagul opoziției siriene într-o piață centrală.
Ofensiva, care a început miercuri, este prima izbucnire majoră din ultimii ani între opoziția siriană și regimul președintelui Bashar al-Assad, care conduce țara devastată de război din 2000.
Armata oficială siriană a declarat că se confruntă cu un „atac major” și a susținut că „consolidează toate locațiile de-a lungul diferitelor fronturi de luptă”, însă mai mulți locuitori ai orașului spun că forțele regimului s-au retras din mai multe cartiere din partea de vest a Alepului, relatează CNN.
Vineri, coaliția armată de opoziție nou formată , Comandamentul operațiunilor militare, a declarat că a preluat controlul Centrului de cercetare științifică militară al guvernului sirian de la periferia orașului Alep după „ciocniri intense cu forțele regimului și milițiile iraniene”. Ulterior, organizația a difuzat o înregistrare video în care tancuri ale regimului sirian părăsesc Alep în timp ce forțele rebele avansează.
Forțele armate ale opoziției au continuat să avanseze în oraș pe parcursul după-amiezii de vineri. Într-o înregistrare video geolocalizată de CNN, luptătorii au fost văzuți lângă statuia lui Bassel al-Assad, fratele decedat al președintelui Assad, la marginea de est a districtului New Aleppo din oraș. Un luptător a fost văzut coborând un steag sirian. Sâmbătă dimineața, noi imagini arătau forțele rebele controlând aeroportul orașului.
Presa din Rusia, pe surse, a scris încă de acum două zile că Assad a sosit la Moscova pentru a cere ajutorul Kremlinului în a opri ofensiva forțelor rebele, susținute puternic de către Turcia. Avioane de război ruse și siriene au bombardat încă de joi o zonă controlată de rebeli în apropierea graniței cu Turcia pentru a încerca să-i respingă pe insurgenți, au declarat surse din armata siriană și din rândul rebelilor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova consideră atacul rebelilor drept o încălcare a suveranității Siriei și dorește ca autoritățile să acționeze rapid pentru a recâștiga controlul.
„În ceea ce privește situația din jurul Alepului, este un atac asupra suveranității siriene și suntem în favoarea ca autoritățile siriene să facă ordine în zonă și să restabilească ordinea constituțională cât mai curând posibil”, a declarat Peskov.
Întrebat despre informațiile neconfirmate din telegramele rusești potrivit cărora Assad ar fi zburat la Moscova pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin, Peskov a declarat că nu are „nimic de spus” pe această temă.
Situația din Aleppo a rămas fluidă pe parcursul zilei, forțele armate ale opoziției părând să își continue înaintarea rapidă. Două înregistrări video surprinse în piața centrală Saadallah al-Jabiri arată luptători îmbrăcați în camuflaj fluturând steagul opoziției siriene și strigând „Allahu Akbar” – însemnând „Dumnezeu este mare” în arabă – în piața aproape pustie.
Rebelii înarmați au apărut, de asemenea, la citadela istorică din Aleppo, arată imagini verificate, la aproape o milă (1,59 km) sud-est, arată imagini verificate.
Canalele de social media pro-guvernamentale siriene au contestat amploarea avansului opoziției. Două videoclipuri postate pe canalele Telegram pro-guvernamentale ar arăta piețe goale în nord-vestul Alepului, în timp ce bărbații susțin că nu există rebeli în acea parte a orașului.
Într-un atac care a avut loc mai devreme vineri, un obuz de artilerie a lovit locuințele studențești ale Universității din Aleppo, omorând patru persoane, potrivit agenției de presă de stat siriene SANA, care a învinuit facțiunile opoziției pentru atac. Purtătorul de cuvânt al grupărilor rebele, Hassan Abdulghani, a respins acuzațiile din partea presei guvernamentale siriene, calificându-le drept „minciuni fără fundament”.
Un angajat al Universității din Aleppo, care a vorbit sub anonimat din motive de securitate, a confirmat că un proiectil de artilerie a lovit etajul al doilea al unui cămin în care se aflau studenți în acel moment. O înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare, geolocalizată de CNN, arată tineri ieșind în fugă dintr-un cămin din campusul Universității din Aleppo și transportând o persoană rănită.
Joi, cel puțin 15 civili, dintre care șase copii și două femei, au fost uciși, iar alți 36 au fost răniți în atacuri aeriene și bombardamente asupra zonelor controlate de rebeli în Alep și în zona rurală Idlib, potrivit Căștilor Albe, un grup voluntar de salvare. Presa de stat iraniană a declarat că un general de brigadă al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), Kioumars Pourhashemi, a fost de asemenea ucis în oraș.
Într-o convorbire telefonică cu omologul său sirian pentru a discuta despre escaladare, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a acuzat Statele Unite și Israelul de „reactivarea” rebelilor și a „subliniat sprijinul continuu” al Iranului pentru guvernul și armata siriană.