News

Recalcularea pensiilor poate aduce sume importante. Cât va primi un bărbat care s-a pensionat la 59 de ani

Recalcularea pensiilor poate veni cu creșteri substanțiale. Cu cât i-a crescut pensia unui bărbat care a părăsit munca la 59 de ani
18.05.2024 | 20:53
Recalcularea pensiilor poate aduce sume importante Cat va primi un barbat care sa pensionat la 59 de ani
Recalcularea pensiilor poate aduce creșteri majore / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor le poate aduce sastisfacții și celor care au încetat să mai muncească la 59 de ani. Este și cazul unui bărbat care beneficiază de o creștere de 50% din actuala pensie.

Recalcularea pensiilor poate aduce creșteri importante

Recalcularea pensiilor poate aduce motive de bucurie unor pensionari din România. Un exemplu în acest sens este un bărbat care a părăsit câmpul muncii mai devreme, la 59 de ani.

ADVERTISEMENT

Deși simulările privind recalcularea pensiilor arată că cei cu stagiul de cotizare de 35 de ani și peste sunt cei mai avantajați, există motive de bucurie și pentru cei care au ieșit la pensie mai devreme. În cazul de față, bărbatul respectiv a ieșit la pensie la 59 de ani, cu șase ani mai devreme de cum prevede legea, scrie România TV.

Pensionarul a strâns anual un punctaj de 1,4 puncte de pensie. Punctul de pensie are o valoare de 2.045 lei, rezultând o pensie în valoare brută de 2.875 de lei din care se reține un impozit de 10%.

ADVERTISEMENT

Punctele contributive

În privința contributivității, bărbatul în cauză a contribuit doar 35 de ani dar cele 45 de puncte contributive ajută la o creștere mare a pensiei, fiind un contributor substantial la fondul de pensii, a avut o retribuție bună timp de 22 de ani, încadrat la grupa a II-a de muncă.

Pensionarul obține și 0,5 puncte necontributive pentru perioada pe care a petrecut-o în armată, timp de doi ani. Potrivit noii formule de recalculare a pensiilor, valoarea punctului de referință (81 de lei)  înmulțit cu numărul de puncte („contributivitate”, „stabilitate”, „perioade asimilate si necontributive”) bărbatul va primi o pensie de 4.270 de lei brut, după recalculare, din care va fi reținut un impozit de 227 de lei.

ADVERTISEMENT

„În zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, de recalcularea pensiilor vor beneficia cel mai mult cei care au lucrat cu salariul minim pe economie, cei cu pensii mici.

„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a declarat în luna martie Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nici o penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte imortant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a precizat ministrul.

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”