News

Recensământ 2022: Cum se obţine dovada autorecenzării, necesară pentru a primi o zi liberă

Românii vor putea completa singuri formularele pentru recensământul populației și locuințelor care va avea loc în acest an, autorecenzarea fiind răsplătită cu o zi liberă.
09.04.2022 | 07:38
Recensamant 2022 Cum se obtine dovada autorecenzarii necesara pentru a primi o zi libera
Românii care se autorecenzează vor primi o zi liberă, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Recensământul din 2022 poate fi făcut online, sub forma autorecenzării. Pentru a stimula populația să recurgă la această metodă, autoritățile au decis ca persoanele care se autorecenzează să fie răsplătite cu o zi liberă.

Recensământ 2022: Cum primeşti o zi liberă după autorecenzare

Ziua liberă va fi acordată tututor angajaților, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau cel privat. Autorecenzarea constă în completarea online a chestionarului de recensământ. Procedura are avantaje atât pentru statul român, cât și pentru cetățeni. Statul cheltuie mai puțin decât ar face-o prin utilizarea exclusiv a recenzorilor care bat din ușă în ușă, iar cetățenii, pe lângă ziua liberă, nu trebuie să își modifice programul obișnuit pentru a-și face timp să participe la recensământ.

ADVERTISEMENT

Însă pentru acordarea dreptului la ziua liberă promisă de către Guvern, cetățenii trebuie să parcurgă mai mulți pași în urma căreia să dovedească faptul că s-au autorecenzat. În linii mari, angajații trebuie să primească o dovadă că au completat integral și corect chestionarul.

Procedura de autorecenzare este prezentată detaliat pe un site pus la dispoziția românilor, intitulată recensamantromania.ro. Autorecenzarea online este posibilă doar în intervalul 14 martie – 15 mai 2022. Din 16 mai, recensământul se va face prin intermediul recenzorilor care merg pe teren, însă persoanele astfel recenzate nu vor mai primi ziua liberă.

ADVERTISEMENT

Pașii de urmat pentru autorecenzare

Primul pas al autorecenzării este accesarea site-ului menționat și apăsarea butonului „platformă autorecenzare” aflat în partea de sus a paginii. După intrarea în platformă, va apărea un formular de pre-înregistrare care trebuie completat cu un set minimal de informații, printre care și o adresă de e-mail. După completare, se apară butonul „trimiteți formularul”, aflat în josul paginii.

Pasul doi constă în completarea chestionarului propriu-zis care va fi trimis pe adresa de e-mail menționată în formulare de pre-înregistrare. După completare trebuie apăsat butonul „Finalizare” de la sfârșitul chestionarului.

ADVERTISEMENT

A treia etapă este aceea a validării. Imediat după ce chestionarul a fost trimis, persoana respectivă va primi automat un mesaj care să confirme intrarea chestionarului în sistemul informatic în vederea validării. Acest proces poate dura până la șapte zile.

În urma verificării privind corectitudinea completării datelor, Institutul Național de Statistică încarcă rezultatul procesului de validare. Persoanele care s-au autorecenzat pot consulta acest rezultat intrând pe site-ul recensamantromania.ro și apăsânt butonul „verificarea autorecenzării”. În cazul în care chestionarele nu au fost validate, va apărea un mesaj care va preciza acest lucru, considerându-se că auto-recenzarea nu a fost realizată fiind necesară reluarea procedurii.

ADVERTISEMENT

În cazul chestionarelor validate, se poate trece la al cincilea pas care constă în descărcarea dovezii autorecenzării online pe site-ul dovrec.insse.ro. Accesarea acestui site este posibilă după introducerea codului numeric personal (CNP). Dovada autorecenzării este accesibilă și angajatorului, în cazul în care vrea să verifice dacă cererea pentru o zi liberă a angajatului este întemeiată.

În ce constă autorecenzarea asistată de la recensământul din 2022

De menționat este faptul că Institutul Național de Statistică oferă și autorecenzării online asistate (ARA), pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse. Aceasta se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor. Chiar și în cazul în care autorecenzarea este asistată, persoana respectivă va beneficia de ziua liberă la care are dreptul prin lege.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989, recenzarea din 2022 fiind prima care dă posibilitatea completării online a chestionarului.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că...
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că "s-a culcat cu jumate din vestiar"
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă...
Primele probleme pentru judecătoarea din cazul Vlad Pascu, după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident este în sala de judecată
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi...
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi au fost căsătoriți timp de 30 de ani
Simona Halep și-ar putea salva cariera. Detaliul care ar putea s-o ajute
Simona Halep și-ar putea salva cariera. Detaliul care ar putea s-o ajute
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării...
Veste șocantă în showbiz! Florin Dumitrescu ar fi divorțat în secret! Motivul separării ar fi problemele cu alcoolul ale soției sale
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își...
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își pot schimba destinul pentru totdeauna