News

Recensământ 2022. Peste 95% dintre români, recenzați. Câți oameni au mai rămas în țară

Peste 95% dintre români au fost recenzați în urma demersului autorităților din această lună. Autoritățile estimează că România are 19 milioane de locuitori.
01.08.2022 | 17:01
Recensamant 2022 Peste 95 dintre romani recenzati Cati oameni au mai ramas in tara
Recensământul Populației 2022. Câți români au fost recenzați. Foto: INS
ADVERTISEMENT

Bucureștenii au fost ce mai greu de recenzat, cu un procentaj de ”reușită” de doar 85%, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Rezultatele complete ale acestui recensământ vor fi prezentate la finele anului viitor.

Ce populație mai are România în 2022, după recensământ

“Primele rezultate ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL 2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele complete și finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

ADVERTISEMENT

RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital, a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor”, este precizat în comunicatul INS.

ADVERTISEMENT

Recensământ 2022, situaţia pe județe

Au existat mulți români care au refuzat să fie recenzați, deci vor plăti amenzi de 3.000 de lei, însă au existat și cazuri în care recenzorul nu a mai ajuns niciodată să bată la ușa oamenilor.

Procentajul slab de recenzare în București, de doar 85%, poate fi explicat prin faptul că doar jumătate din numărul necesar de recenzori a fost disponibil.

ADVERTISEMENT

Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, le explica oamenilor care sunt sceptici că pot să primească recenzorul și în scara blocului, dacă situația o permite.

”Rugămintea foarte insistentă este aceea ca toți cei care primesc o persoană care se prezintă drept recenzor, înainte de a antama orice fel de dialog cu aceasta, să-i solicite prezentarea acestei legitimații și a actului de identitate.

ADVERTISEMENT

După aceea, dialogul se recomandă să nu fie în incinta locuințelor, ci într-un spațiu adecvat. De exemplu, la blocuri, în zona de intrare, iar la locuințe, undeva în curte, într-un spațiu care să permită înregistrarea datelor pe tabletă, fără a fi nevoie să se intre în locuință”, declara Alexandrescu în momentul în care oamenii erau tot mai reticenți referitor la întregul demers.

ADVERTISEMENT