News

Recensământ în România! Primești o zi liberă dacă te înscrii. Cînd are loc

26.06.2019 | 13:52
Recensamant in Romania Primesti o zi libera daca te inscrii Cind are loc

Autoritățile anunță un nou recensământ în România! Acesta va fi realizat în perioada iulie – noiembrie 2021 și va fi precedat de un recensământ de probă, care va fi realizat în anul 2020. La ambele recensăminte participarea este obligatorie, iar refuzul va fi tratat ca o contravenție, fiind sancționat cu amendă!

Recensământ în România, în anul 2021

Pentru recensământul din 2021, în prima parte cetăţenii îşi pot completa singuri, online, formularele de recenzare, potrivit unui proiect legislativ trimis guvernului de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cetăţenii care aleg să nu completeze singuri formularele de recenzare, din varii motive vor fi cuprinşi în faza a doua a procesului, când va avea loc recenzarea prin interviuri faţă în faţă.

Cetăţenii care îşi vor completa singuri formularele online au însă şi beneficii: vor avea dreptul la o zi liberă din partea angajatorilor. Proiectul INS prevede şi crearea unui Consiliul de Comunicare şi Transparenţă, din care vor face parte reprezentanți ai Parlamentului,ai mass-media, ai Palatului Cotroceni, care să promoveze recensământul în rândul opiniei publice.

Recensamant in Romania in 2021
Recensamant in Romania in 2021

Refuzul participării la recensământ, sancționat cu amendă

Recensământul este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane: persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni.

Iată cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual P, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări:

  • să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
  • să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
  • să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual;
  • să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
  • să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuinţa, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate;
Tags: