News

Recensământul online începe de luni, 14 martie. Precizările făcute de președintele INS

Formularul online pentru autorecenzarea persoanelor, prima etapă a Recensământului 2021, va fi disponibil începând cu ora 12, din noaptea dintre 13-14 martie.
11.03.2022 | 19:26
Recensamantul online incepe de luni 14 martie Precizarile facute de presedintele INS
Cei care completează formularul pentru recensamânt online vor primi o zi liberă. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Statistică (INS), agenția care coordonează desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor 2021, a transmis că formularul pe care poate fi realizată prima etapă a acestui proces va fi activ începând cu 14 martie, ora 00:00, notează G4 Media.

Datele celor care completează formularul online sunt în siguranță

Tudorel Andrei, președintele INS, le transmite celor care vor să apeleze la instrumentul online de colectare a datelor că acesta este cât se poate de sigur. De asemenea, el a mai explicat că după validarea datelor introduse, acestea sunt complet criptate.

ADVERTISEMENT

El a făcut și o comparație cu formatul tradițional de colectare a datelor despre persoane și locuințe și a explicat că acesta poate trece și pe cel puțin trei persoane.

“Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a explicat Tudorel Andrei.

ADVERTISEMENT

Cum se desfășoară recensământul?

Trebuie precizat că această colectare a datelor în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor 2021 poate fi realizată în două forme: autorecenzarea online simplă, dar și o formă prin care cei care vor să își comunice datele pot face acest lucru asistați.

De asemenea, această etapă online a fost introdusă în premieră, anterior fiind folosiți doar recenzorii care colectau datele mergând din casă în casă.

ADVERTISEMENT

Avantajele recensământului online

Pe lângă gradul crescut de securitate al datelor introduse de cetățenii, recensământul online mai vine la pachet și cu alte avantaje, explică reprezentanții INS.

În primul rând, un formular online permite celor care vor să îl completeze să facă acest lucru de pe dispozitivele preferate (smartphone, tabletă sau laptop) și în orice moment ne-am dori, în funcție de programul nostru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei care aleg să completeze formularul online vor putea avea parte de o zi liberă din partea angajatorilor, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau cel public. Președintele INS a oferit și detalii legate de modul în care acest beneficiu va fi acordat.

“La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a adăugat președintele INS.

ADVERTISEMENT