ADVERTISEMENT
News

Recensământul a fost amânat pentru 2022. Cum pot angajații să primească o zi liberă

Recensământul populației nu va avea loc anul acesta așa cum era programat.
Autor: Anca Flondor | 28.05.2021 | 00:11
Recensământul a fost amânat pentru 2022. Cum pot angajații să primească o zi liberă
Recensământul a fost amânat pentru 2022. Cum pot angajații să primească o zi liberă

Recensământul populației României ar fi trebuit să aibă loc în 2021. A fost însă amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Vestea bună pentru angajați este că vor primi o zi liberă în plus.

ADVERTISEMENT

Angajatorii sunt obligați să le dea salariaților o zi liberă, dacă aceștia se autorecenzează online.

Recensământul a fost amânat pentru 2022

Autoritățile au decis că mai bine amână recensământul populației care ar fi trebuit să aibă loc în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. Multe persoane sunt în izolare sau în carantină instituționalizată și exista pericolul ca recenzorii să se îmbolnăvească. Regulile de desfășurare rămân aceleași pentru 2022.

Potrivit avocatnet.ro, s-a stabilit prin OUG 39/2021 că recensământul populației și locuințelor din România programat pentru acest an și stabilit de OUG nr. 19/2020 se va amâna pentru perioada februarie – iulie, 2022.

ADVERTISEMENT

Există și o veste bună pentru salariați. Potrivit OUG nr.19/2020, angajații care vor alege autorecenzarea online vor primi o zi liberă, plătită.

Angajații trebuie să prezinte și o dovadă. Aceasta se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii autorecenzării. Acesta este generat automat pentru orice formular individual transmis.

Angajatorul este obligat ca în termen de 12 luni de la data autorecenzării să-i dea salariatului ziua liberă.

ADVERTISEMENT

Recensământul se face în mai multe etape

Recensământul se realizează în mai multe etape. Se vor colecta datele persoanelor din diverse surse. Apoi, oamenii vor fi invitați să acceseze o platformă online unde să completeze date personale. În final cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactați la domiciliu.

“Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe.

ADVERTISEMENT

Numărarea locuitorilor din România va avea loc abia anul viitor, iar pentru prima dată, datele vor fi colectate online”, spunea Andrei Tudorel, președintele INS România în urmă cu două luni.

“Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă de transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a anunțat  în urmă cu ceva vreme Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!