News

Recensământul populației și locuințelor 2021. INS prelungește perioada de autorecenzare online

Recensământul populației și locuințelor 2021. Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) au anunțat că perioada de autorecenzare online se prelungește. Aceasta trebuia să se încheie pe 15 mai 2022.
13.05.2022 | 13:27
Recensamantul populatiei si locuintelor 2021 INS prelungeste perioada de autorecenzare online
INS prelungește perioada de autorecenzare online. Explicațiile acestei decizii. Sursa foto: INS
ADVERTISEMENT

Perioada pentru autorecenzare a populației va fi prelungită, conform unui anunț al Institutului Național de Statistică.

INS prelungește perioada de autorecenzare online. Explicațiile acestei decizii

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a debutat pe 14 martie 2022. Din acea dată, românii au putut completa singuri, online, formularul oficial.

ADVERTISEMENT

În 2022, în premieră, numărarea populației și a locuințelor este 100% informatizată. Românii au putut să se autorecenzeze pe o platformă specială pregătită de Institutul Național de Statistică: recensamantromania.ro.

Într-o primă fază s-a anunțat că perioada de autorecenzare online se va încheia pe 15 mai. Între timp, autoritățile au anunțat modificări.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform INS, perioada de autorecenzare digitală se prelungește până pe 27 mai. Decizia are la bază interesul uriaș al cetățenilor pentru acest proces.

”Institutul Naţional de Statistică anunţă prelungirea perioadei de autorecenzare, conform următorului calendar:

ADVERTISEMENT
  • Platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai 2022.
  • Vizita recenzorilor în teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Decizia, luată în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (12 mai 2022), survine ca urmare a interesului crescut pentru autorecenzare manifestat de populaţie – peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară”, se arată pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

INS mai anunță că, până pe 12 mai 2022, au fost completate 8.440.312.de chestionare.

Ministrul de interne, de acord cu propunerea INS

Vineri, 13 mai, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a susținut o conferinţă de presă în care a dat detalii despre decizia prelungii perioadei de autorecenzare. Acesta spune că ministru Lucian Bode a acceptat această decizie.

”Am propus preşedintelui Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, domnului ministru Lucian Bode, o propunere de hotărâre. Dânsul a fost de acord cu această propunere de hotărâre şi într-un timp record, uitaţi că se poate în administraţia publică ca în decurs de două ore să avem această hotărâre din partea unui colectiv foarte larg, întrucât în CCRP sunt foarte mulţi membri din foarte multe instituţii.

Şi în aceste condiţii avem hotărârea care reglementează noul calendar şi prelungim perioada de autorecenzare în online cu cele două modalităţi până în data de 27 mai 2022, urmând ca în perioada 31 mai – 17 iulie 2022 să intrăm în teren numai acolo unde nu avem date culese”, a declarat Tudorel Andrei, conform Agerpres.

Președintele INS mai spune că două criterii au stat la baza analizării acestei situaţii: interesul populaţiei şi o posibilă cale de reducere a costurilor Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, cu 7 – 10 lei pentru fiecare chestionar.

ADVERTISEMENT