News

Recenzarea pe teren începe marți. INS a anunțat câți români s-au autorecenzat

Reprezentanții Institutului Naţional de Statistică (INS) au anunțat că marți, 31 mai 2022, începe recenzarea pe teren a populaţiei, după ce aproape 47% din populaţia-ţintă estimată s-a autorecenzat.
30.05.2022 | 11:30
Recenzarea pe teren incepe marti INS a anuntat cati romani sau autorecenzat
Recenzarea pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai-17 iulie 2022. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Astfel, românii care nu au completat online chestionarul de recenzare vor fi vizitați acasă de recenzori. Colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă în faţă, numai cu ajutorul tabletelor.

Recenzarea pe teren se termină în iulie

Chestionarul de recensământ este identic cu cel din etapa de autorecenzare. INS a transmis că recenzarea pe teren se va desfăşura în perioada 31 mai-17 iulie 2022.

ADVERTISEMENT

Pe 31 mai 2022, începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022.

Vor fi vizitate şi gospodăriile populaţiei care nu au finalizat corect şi complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care la momentul de referinţă al recensământului aveau reşedinţa obişnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni)”, se arată în comunicatul de presă remis de INS.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a mai transmis că momentul de referinţă al recensământului este ora ”00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. În acest context, datele colectate trebuie să reprezinte situaţia la acel moment.

Până la finalul ultimei zile de autorecenzare s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural).

ADVERTISEMENT

Câți recenzori se vor ocupa de chestionare

Asta reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă-ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021. Diferenţa de 2.000.000 este reprezentată de chestionare locuinţelor neocupate, precum şi de chestionareșe multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete.

Pentru cele din ultima categorie nu se eliberează dovadă de autorecenzare. Institutul Naţional de Statistică, primăriile şi autorităţile locale au pregătit 20.000 de recenzori de teren pentru această acţiune.

ADVERTISEMENT

Aceştia vor putea fi dentificați cu o legitimaţie emisă de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor și care arată conform imaginii de jos.

Recenzarea faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor şi este obligatorie. Cei care refuză recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei. Cei care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidenţiale pot primi amenzi cuprinse între 1.500 şi 5.000 lei.

Acest recensământ este primul organizat integral în format digital în România. Colectarea datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor.

Acesta este al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţie. Pe site-ul www.recensamantromania.ro puteți afla informaţii detaliate despre recensământ.

 

ADVERTISEMENT