Municipalităţile Citages şi Villanova i la Geltrue Barcelona au decis închiderea a cinci plaje după ce zilele trecute au fost observați trei rechini în apropierea țărmului, transmite News.ro care citează site-ul Infotourism.
Autoritățile din Citages şi Villanova i la Geltrue Barcelona au decis înălțarea steagurilor roșii pentru a-i împiedica pe oameni să intre în mare. Potrivit sursei citate, joi dimineața, la Vilanova, plaja Sant Gervasi a fost închisă încă de la primele ore după ce în apropierea țărmului au fost observați doi rechini albaștri. Autoritățile au monitorizat în continuu apele mării, iar în aceeași zi, în jurul orei 10.00 plaja a fost declarată din nou sigură și deschisă turiștilor și localnicilor.
În aceeași zi însă, în jurul orei 13.00, un rechin din specia mako a fost observat la mai puţin de 100 de metri de plajele din Sitges Fregata, Ribera, Bassa Rodona şi Estanyol. Accesul în apă a fost imediat interzis, fiind ridicate steagurile roșii pe toate plajele, însă doar două ore mai târziu oamenii au avut din nou voie să intre în apă, rechinul nemaifiind observat.
Autoritățile spaniole au precizat că un rechin mic mako a fost văzut şi filmat în weekend pe Coasta Garof, iar specialiștii au precizat că această specie de rechin nu este frecvent întâlnită în această regiune a Mării Mediterane, fiind de altfel în pericol de dispariţie.
Deși autoritățile s-au grăbit să interzică intrarea în apă a oamenilor după observarea rechinilor măsura a fost luată ca precauție, ofițerii de salvare marină susținând că prezența lor constantă nu a fost necesară în condițiile în care în aceste cazuri a fost vorba de specii care nu atacă oamenii.
Deși atacurile rechinilor din Marea Mediterană sunt o raritate, la începutul acestei luni o româncă, aflată în vacanță în Egipt, dar și o altă turistă din Austria, au murit după ce au fost atacate de către un rechin din specia mako.
Rechinii din această specie, ce pot atinge mărimi de până la patru metri, sunt considerați a fi cei mai rapizi rechini din lume. Ca greutate, acești rechini pot ajunge până la 600 de kilograme. Această specie de rechin trăiește cu precădere în apele temperate și tropicale, mai ales în vestul Oceanului Atlantic și Indo-Pacific, dar și în Strâmtoarea Gibraltar.
Atacurile rechinilor în Marea Mediterană sunt atât de rare încât înainte de acest eveniment cel mai recent atac mortal avusese loc în urmă cu peste 30 de ani, în februarie 1989. Atunci, un scafandru în vârstă de 47 de ani a murit după ce a fost atacat de un rechin alb uriaș în largul coastei Italiei.
Anterior, un alt atac mortal al unui rechin avusese loc în 1974, în largul coastei Croației. Tot în această zonă, în anul 2008, a avut loc un alt atac al unui rechin însă, de această dată, pescarul care a fost atacat a reușit să scape cu viață.