News

Rechizitoriu DNA în cazul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA. Fostul lider PSD, în vizorul FBI

S-au aflat primele informații din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în cazul vizitei făcute de fostul lider PSD în SUA.
20.05.2021 | 14:24
Rechizitoriu DNA in cazul vizitei lui Liviu Dragnea in SUA Fostul lider PSD in vizorul FBI
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul legat de vizita în SUA. Dragnea este acuzat de trafic de influență și de folosirea influenței pentru a obține foloase necuvenite.

Potrivit primelor informații din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, Casa Albă a fost cea care a sesizat FBI cu privire la modul în care Dragnea a vrut să ajungă să-l întâlnească pe vicepreședintele SUA, Mike Pence.

ADVERTISEMENT

Rechizitoriu DNA în cazul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA

Casa Albă a informat FBI despre invitația falsă primită de Liviu Dragnea. Liderul PSD a ținut neapărat să se întâlnească cu vicepreședintele SUA, dar compania de lobby deținută de Alan Madison și plătită cu 100.000 de euro nu a reușit să-i îndeplinească dorința. I-a obținut totuși o întâlnire cu staff-ul lui Mike Pence, din care făceau parte Joan O’Hara și Molly Montgomery.

Ce scria pe invitația lui Liviu Dragnea

Pentru a-i îndeplini dorința lui Liviu Dragnea, Alan Madison ar fi modificat invitația. Textul inițial a fost “Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”, dar după falsificare era scris “Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence”.

ADVERTISEMENT

“Madison a sperat că și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”, se arat în rechizitoriul DNA.

Falsul a fost descoperit în momentul în care fostul lider PSD a solicitat viza pentru SUA. Casa Albă a constatat că Mike Pence nu avea programată nicio întâlnire cu Dragnea. FBI a demarat imediat o anchetă în acest caz și s-a aflat despre implicarea companiei de lobby Madison & Company LLC. Alan Madison s-a văzut nevoit să recunoască faptul că a primit 100.000 de euro de la persoane din afara SUA.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, Liviu Dragnea susținea că nu a vrut niciodată să-l întâlnească pe Mike Pence. Mai mult, că nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu. Procurorii au notat însă în rechizitoriu:

“la acea vreme, Liviu Dragnea semnase olograf scrisorile adresate lui Mike Pence prin care își manifesta dorința de a se deplasa în SUA pentru a se întâlni cu acesta și se întâlnise de mai multe ori cu Dimitrescu Gheorghe”, se scrie în rechizitoriul DNA.

ADVERTISEMENT

Cine i-a trimis cei 100.000 de euro lui Alan Madison

Cel care a vrut neapărat să-l ajute pe Dragnea a fost Gheorghe Dimitrescu. Acesta spera ca în urma serviciului făcut să redevină consul la New York, poziție pe care o mai ocupase în perioada 2000 – 2005. Astfel, Dimitrescu a făcut toate demersurile. A luat legătura cu lobbystul Alan Madison, care i-a promis că îl poate ajuta. Potrivit procurorilor DNA, banii au fost dați astfel: 15.000 de dolari de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu și 40.000 de euro de la Liviu Dragnea. Banii au fost trimiși printr-o firmă.

Gabriela Firea, audiată în dosar

Unul dintre martorii din dosar a fost Gabriela Firea. Fostul Primar General al Municipiului București a declarat că șefa de cabinet a lui Dragnea  a rugat-o să corecteze o scrisoare de intenție din partea fostului lider PSD, adresată unor oficiali americani. Un alt martor audiat de procurori a fost Gabriel Vlase, actualul director al SIE. Atunci acesta era vicepreședinte al Camerei Deputaților și ar fi trebuit să-l însoțească pe Dragnea în SUA.

Procurorii cercetează în același dosar și vizita lui Dragnea din ianuarie 2017. Atunci prin intermediul a doi oameni de afaceri, Cristi Burci și Elliott Broidy, Dragnea s-a întâlnit cu președintele Donald Trump. Oamenii de afaceri doreau în schimb să aibă acces la contracte militare în valoare de peste 10 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT