News

Rechizitoriu: Ion Iliescu, act de trădare! De ce nu poate fi acuzat fostul președinte

19.04.2019 | 15:40
Rechizitoriu Ion Iliescu act de tradare De ce nu poate fi acuzat fostul presedinte
ADVERTISEMENT

Procurorii militari susțin că Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenției militare din partea URSS. Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în instanță. Acuzații sunt Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, generalul Nicolae Militaru și Silviu Brucan de trădare pentru că au cerut intervenția militară din partea Uniunii Sovietice.

Rechizitoriu: Ion Iliescu a comis un act de trădare

Cu toate acestea, oamenii legii arată că faptele de trădare s-au prescris. În dosar, procurorii i-au trimis în instanță pe Iliescu și Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanității, fapte care însă nu se prescriu. Procurorii susțin că gruparea Iliescu a luat naștere după 1968 ca ”o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu, dar menționarea României în sfera de influență a URSS”.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind solicitarea intervenției limitare a URSS a fost făcută în data de 23 decembrie 1989, la ora 10:30, pe TVR. Astfel, dat fiind că TVR era sub control militar și armata era sub controlul grupării conduse de Iliescu, membrii grupării sunt cei care au luat decizia de a chema trupele sovietice. „La fel de clar este şi faptul că prezenţa trupelor sovietice pe graniţa de Est, nu a fost o întâmplare, ca urmare a unui anunţ întămplător al TVR.

Rechizitoriu: Ion Iliescu, act de trădare! De ce nu poate fi acuzat fostul președinte
Iliescu a comis un act de trădare prin solicitarea intervenției militare din partea URSS

Anunțul TVR din data de 23 decembrie 1989

Este mai presus de orice dubiu faptul că această prezenţă a fost posibilă pentru că a existat în prealabil o solicitare în acest sens, venită de la vârful puterii politico-militare a României. Totuşi, a lipsit acordul din partea persoanei abilitate – generalul (…) (Ștefan Gușă – n.red.)”, informează procurorii în rechizitoriu, scrie g4media.ro.

ADVERTISEMENT

23 decembrie 1989, ora 10:30”Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străine şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit”, a transmis crainicul TVR, în direct.

Tags: