News

Reciclarea ambalajelor SGR cu etichetă deteriorată. Ce se întâmplă cu garanția în această situație

Oricine dorește să își recupereze garanția pentru ambalajele SGR trebuie să le returneze intacte, pentru că automatele de colectare le pot refuza în anumite condiții.
23.05.2024 | 21:15
Reciclarea ambalajelor SGR cu eticheta deteriorata Ce se intampla cu garantia in aceasta situatie
Reciclarea ambalajelor SGR cu etichetă deteriorată. Ce se întâmplă cu garanția în această situație. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, automatele de colectare pot refuza ambalajele deteriorate sau deformate, în timp ce comercianții fără automate pot refuza ambalajele deteroriate sau fără marcaj SGR lizibil. Cu toate acestea, oamenii trebuie să știe că există alternative de reciclare oferite de marii retaileri.

Este posibilă reciclarea ambalajelor SGR cu etichetă deteriorată?

Sistemul de garanție returnare a ambalajelor a fost gândit cu intenții bune, însă acesta a interpetat dificultăți în implementare, că vorbim despre comercianți sau clienți, sau pur și simplu despre multe situații neprevăzute și uneori neplăcute pentru toată lumea implicată în acest proiect.

ADVERTISEMENT

Conform Avocatnet.ro, prezența mărcii SGR pe ambalaj e foarte importantă, astfel că orice ”alterare a calității grafice a acesteia poate duce la nerecunoașterea ambalajului în cauză ca fiind compatibil cu această modalitate de reciclare”.

Astfel, administratorul sistemului de garanție returnare, ReturRO, a fost rugat să explice ce se întâmplă într-o astfel de situație. Așadar, conform ReturRO, ”consumatorii nu au obligația de a spăla ambalajele, ci de a le goli de conținut.

ADVERTISEMENT

Dacă ambalajul nu conține elementele care îi pot stabili apartenența la SGR, acesta nu poate fi colectat la punctele de returnare organizate de comercianți. Producătorii sunt obligați să respecte specificațiile legale de etichetare, disponibile pe site-ul returosgr.ro”.

Cât despre situația în care un client returnează un ambalaj SGR deteriorat, dar care poate fi identificat ca fiind SGR, vestea este proastă pentru consumator. Asta, pentru că ”pe lângă elementele de identificare a apartenenței la SGR (cod de bare și logo), care trebuie să fie vizibile și lizibile, consumatorii au și obligația de a returna ambalajele intacte.

ADVERTISEMENT

Cum pot fi valorificate ambalajele din plastic, dacă nu sunt intacte?

Dacă este un punct de returnare dotat cu RVM, există posibilitatea ca automatul de colectare să refuze ambalajul, dacă acesta are o deformare care îi modifică semnificativ dimensiunile sau greutatea”. Așadar, un ambalaj trebuie să fie intact pentru a fi predat în schimbul garanției, că vorbim despre etichetă sau despre pet.

Cu toate acestea, acest scenariu e valabil în situația automatelor de colectare. Cât despre situația colectării directe, de către comercianții care nu au astfel de dispozitive, aceștia au tot dreptul să refuze colectarea în aceste condiții. Concluzia, un ambalaj deteriorat nu poate fi predat în schimbul garanției.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, oamenii nu ar trebui să dezarmeze, însă, pentru că mule hypermarketuri desfășoară campanii de reciclare a ambalajelor, în paralel cu cea aflată sub egida SGR. Astfel, chiar dacă oamenii nu pot obține 50 de bani pentru un ambalaj deteriorat, magazinele oferă diverse vouchere, o alternativă la aruncatul la gunoi al ambalajului.

ADVERTISEMENT