News

Obligate de sărăcie să-și vândă ovulele. Tinerele din Nigeria se supun la multiple recoltări cu riscul propriei sănătăți

Tinerele fără posibilități materiale din Nigeri se supun recoltărilor multiple de ovule, cu riscul sănătății lor, într-o țară cu afaceri înfloritoare în domeniul fertilității.
16.01.2022 | 15:43
Obligate de saracie sasi vanda ovulele Tinerele din Nigeria se supun la multiple recoltari cu riscul propriei sanatati
ADVERTISEMENT

Fertilitatea este o afacere în plină expansiune în Nigeria, cu recoltarea ovulelor și alte proceduri de fertilizare in vitro (FIV) efectuate atât de spitale deținute de guvern, cât și de spitale private.

Un nou organism, Asociația pentru Fertilitatea și Sănătatea Reproducerii (AFRH), listează 23 de clinici private înregistrate în directorul său, dar mai multe rapoarte sugerează că există peste 70 de clinici de fertilitate în țară, iar acest număr crește pe zi ce trece. Dar există puține sau deloc reglementări pentru aceste unități.

ADVERTISEMENT

Tinerele din Nigeria se supun la multiple recoltări de ovule cu riscul propriei sănătății

Rata șomajului din Nigeria de 33,3% în 2020 – număr care crește constant – plus rata sa ridicată a inflației afectează negativ mobilitatea economică a multor cetățeni.

În acest context, promisiunea banilor este un mare stimulent pentru mulți tineri să facă lucruri pe care de obicei nu le-ar lua în considerare.

ADVERTISEMENT

Acesta este principalul motiv pentru care Esther, patiser în vârstă de 26 de ani care vinde prăjituri și produse de patiserie din casa ei din Lagos, și-a vândut ovulele de șase ori din februarie 2020, chiar dacă experți precum Societatea Americană de Medicină Reproductivă recomandă femeilor  să se supună recoltării de ovule doar de șase ori de-a lungul vieții.

Dar, având în vedere că salariul minim impus de guvern în Nigeria este de 30.000 de naira (73 USD) pe lună și chiar și recoltarea de ovule cel mai puțin bine plătită plătește mai mult de două ori pe rundă, multe femei sunt dispuse să accepte potențialele riscuri pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Prima donație a lui Esther a fost făcută printr-o agenție și a fost plătită cu 100.000 de naira (243 USD).

Astfel de agenții recrutează și analizează în mod activ potențialele donatoare pentru clinicile private cu care sunt afiliați și, dacă sunt certificate eligibile, le programează pentru injecții de stimulare a ovulației și extragerea ulterioară în clinică.

ADVERTISEMENT

Unele agenții – precum cea la care a mers Esther – plătesc și femeilor în plus pentru trimiterea de noi donatoare.

Celelalte donații ale lui Esther au fost făcute la o clinică din Ikorodu din Lagos, unde ea spune că exista o intrare separată pentru donatori, astfel încât aceștia să nu poată fi văzuți de către beneficiari. Clinica i-a plătit de fiecare dată 120.000 de naira (292 USD).

„Am patru [frați] mai mici și mama mea este bătrână”, spune ea abătută pentru Al Jazeera„Tatăl meu a murit în 2017, așa că ține de mine să fac rost de bani pentru noi toți. A funcționat bine pentru mine și banii ne ajută mult. Și este mai bine decât prostituția sau furtul.”

Prima ei incursiune în donarea de ovule a fost facilitată de o prietenă care trecuse și ea prin această procedură. Și care a primit o taxă de recomandare pentru aducerea lui Esther la agenția donatoare, iar Esther a primit aceeași taxă atunci când a recomandat pe altcineva.

„Dacă aduc pe cineva și donează cu succes, primesc niște bani – 20.000 de naira [48 USD] pentru fiecare. Am recomandat trei persoane așa, adică 60.000 de naira [146 USD] bani gratis”, spune ea.

Procedura de recoltare a ovulelor

Procedura de extragere a ovulelor este de obicei finalizată în 30 de minute cu pacienta sub sedare. Un ac este trecut prin peretele posterior vaginal în ovare sub ghidare ecografică.

Foliculii maturi sunt apoi aspirați prin ac în eprubete. Acest proces se repetă pentru al doilea ovar. Pacientei i se administrează ulterior analgezice și antibiotice și este pus în repaus la pat pentru a permite efectului sedării să dispară.

Reglementări guvernamentale

Se estimează că cel puțin unul din patru cupluri nigeriene poate avea nevoie de tehnologie de reproducere asistată (ART), cum ar fi FIV. Cu toate acestea, legile și politicile nu sunt dezvoltate suficient de rapid pentru a satisface cerințele acestei industrii în creștere, spun experții.

Un proiect de lege pentru înființarea unei Autorități nigeriene de reproducere asistată care să reglementeze această practică a fost prezentat în fața Adunării Naționale și citit pentru a doua oară la 2 mai 2012. A fost înaintat comisiilor pentru sănătate și justiție, dar nu a fost încă adoptat.

În 2014, a fost adoptată Legea Națională a Sănătății. În prezent, este singurul cadru legal care reglementează donarea de ovule în Nigeria.

Secțiunea 53 din lege incriminează schimbul de țesut uman și produse din sânge pentru bani, permițând chiar și o amendă și/sau până la un an de închisoare pentru cei condamnați.

ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Acuze-șoc! „Reghecampf a amenințat-o pe soția fostului fotbalist de la Steaua. I-a amenințat...
Acuze-șoc! „Reghecampf a amenințat-o pe soția fostului fotbalist de la Steaua. I-a amenințat și copilul! E caz penal!”
Cele patru secrete ale longevității japoneze. Ce obiceiuri alimentare pot schimba viața, deși...
Cele patru secrete ale longevității japoneze. Ce obiceiuri alimentare pot schimba viața, deși românii le ignoră
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre...
“Ana, tu îl mai iubești pe Laurențiu?”. Prodanca a vorbit două minute despre ce mai simte pentru Reghecampf
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4...
Prodan sau Reghecampf, care nume este mai mare? Anamaria, răspuns instant. „Aveam 4 nume, dar el a fost monumental!”
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Încă un milionar român ajunge la azil. În trecut a ucis un tânăr
Încă un milionar român ajunge la azil. În trecut a ucis un tânăr
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit...
Ora de iarnă 2024. Ce se întâmplă cu ceasurile în weekend, a intervenit Comisia Europeană!
SE SCHIMBĂ LEGEA! Cine plătește pentru lucrările care se fac LA BLOC
SE SCHIMBĂ LEGEA! Cine plătește pentru lucrările care se fac LA BLOC
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată...
Doi români și cei opt copii ai lor au renovat o casă abandonată din Franța și s-au mutat în ea. Ce a urmat
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care...
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care o păstrează crocantă și proaspătă luni de zile