Recomandarea Departamentului de Sănătate din Danemarca, pe timp de pandemie: „Nu renunțați la relațiile intime. Chiar și cu mai mulți parteneri. Fac bine la sănătate”

Silviu Ghering   
în HotNews
22/04/2020, 10:03
Recomandarea Departamentului de Sănătate din Danemarca, pe timp de pandemie: „Nu renunțați la relațiile intime. Chiar și cu mai mulți parteneri. Fac bine la sănătate”
Recomandarea Departamentului de Sănătate: „Nu renunțați la relațiile intime. Chiar și cu mai mulți parteneri. Fac bine la sănătate, la psihic”. Sursa foto: revistateao.ro

Relațiile intime au cunoscut o curbă ascendentă în primele două săptămâni de izolare, după care a cunoscut un „platou” de câteva zile, urmat de o prăbușire dramatică în ultimele două săptămâni, conform unor studii al cercetătorilor de la Institutul „Niels Bohr” din Copenhaga, Danemarca.

Recomandarea Departamentului de Sănătate: „Nu renunțați la relațiile intime”

Dacă familiile tinere au profitat de izolarea impusă de pandemia de COVID-19 și partenerii au făcut sex mult peste media obișnuită în vremuri „normale”, restricțiile de deplasare și teama de contaminare după drumurile pe-afară au afectat masiv persoanele fără o relație de iubire stabilă. Sau neoficializată.

Îndrăgostiții care nu stau împreună, la același domiciliu au avut de suferit, lipsa de sex contribuind la anxietate produsă de izolarea de iubit/iubită și de… SARS-CoV-2! Așa că directorul general al Autorității pentru Sănătate din Danemarca, Soren Brostrom, i-a îndemnat pe oameni să facă sex cât de mult pot, chiar dacă sunt nevoiți să iasă din case, conform thelocal.dk.

Mai mult, oficialul danez nu consideră că ar fi o problemă dacă numărul de parteneri este… cât mai mare! Și a declarat asta în cadrul unei video-conferințe de presă  la care au participat, prin intermediul internetului, nu mai puțin de 48 de jurnaliști.

„Sexul este bun! Sexul este sănătos. Sexul contribuie decisiv la un psihic puternic. Departamentul de sănătate vă încurajează să faceți sex. Suntem ființe sexuale și, desigur, trebuie să facem sex. Chiar dacă sunteți single, relațiile sexuale scurte și practicate cu persoane cunoscute nu ar trebui să fie o problemă” – Soren Brostrom

„Nu trebuie să existe nicio interdicție la întâlnirile intime”

SARS-CoV-2 intră în tractul respirator prin inhalare și nu este răspândit prin material seminal sau lichid vaginal. Evident apropierea fizică implicată în sex aduce în mod clar un risc mărit de inhalare a coronavirusului, pe care partenerii trebuie să și-l asume.

Kare Molbak, director la Agenția Daneză de Infecții SSI din Copenhaga, a declarat că orientările privind distanțarea socială din Danemarca nu ar trebui, totuși, să descurajeze „întâlnirile sexuale pline de suflet”.

„Nu trebuie să existe nicio interdicție la întâlnirile intime. Măsurile de distanțare socială sunt doar în legătură cu adunările mai mari. Așa că eu cred că mai există posibilitatea de a avea acest tip de contact profund uman, mai ales în cazul unui partener permanent” – Kare Molbak

  • „Există o interdicție împotriva adunărilor formate din zece sau mai multe persoane. Nu este cazul aici. Riscul de infecție este ridicat la adunările mai mari. Cred că mai există loc în societatea noastră pentru această formă de contact social deosebit de important” – Soren Brostrom
  • „Nici măcar persoanele care au un număr relativ mare de parteneri sexuali diferiți nu trebuie să se simtă inhibate de măsurile de distanțare socială. Ca în cazul oricărui alt contact uman, există riscul de infectare. Dar, desigur, o persoană sănătoasă trebuie să facă sex” – Soren Brostrom
  • 7.695 de persoane au fost infectate cu coronavirus în Danemarca până pe 22 aprilie, potrivit worldometers.info 
  • 364 de danezi au murit de COVID-19 în Danemarca până pe 22 aprilie
  • 5.806.000 de locuitori avea Danemarca la 31 decembrie 2019, conform datelor demografice furnizate de Eurostat 
  • 2.557.917 de oameni s-au infectat cu SARS-CoV-2 pe tot globul pământesc până pe 22 aprilie
  • 177.688 de oameni au murit în lume din cauza infectării cu coronavirus până pe 22 aprilie
  • 695.325 de persoane infectate s-au vindecat de COVID-19 până pe 22 aprilie pe tot Pământul
  • 37 de companii din întreaga lume studiază dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19
Închide ×