News

Recomandări de la ANPC pentru cei care cumpără mașini second hand în 2025. Ce trebuie să verificați prima dată

Românii care au în plan să-și cumpere mașini second hand în 2025 primesc o serie de recomandări de la ANPC. Primul aspect care trebuie verificat.
07.02.2025 | 11:03
Recomandari de la ANPC pentru cei care cumpara masini second hand in 2025 Ce trebuie sa verificati prima data
Mașini second hand 2025: ANPC, recomandări pentru cei care cumpără astfel de vehicule. Ce trebuie să verificați. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Aveți în plan să vă cumpărați mașini second hand în 2025? Iată recomandările extrem de utile venite de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Mașini second hand 2025: ANPC, recomandări pentru cei care cumpără astfel de vehicule

Într-un comunicat emis vineri, 7 februarie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine cu o serie de recomandări pentru cetățenii care au în plan achiziția mașinilor second hand.

ADVERTISEMENT

Ofertele pentru mașinile mai vechi, în special pentru cele aduse din străinătate, sunt multe pe piața internă. Date fiind și prețurile destul de atrăgătoare, tentațiile clienților sunt mari.

Tocmai de aceea, pentru că zeci de mii de români cumpără anual mașini second hand, comisarii ANPC vin cu sfaturi prețioase. Mulți cetățeni nu știu cum să verifice toate detaliile pentru a cumpăra exact ceea ce vor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt și foarte mulți care nu știu ce să facă și se trezesc că sunt ”țepuiți”. Piața e plină de escroci. Pentru a vă ajuta, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis un set de recomandări utile în cazul achiziției unor mașini second hand.

În primul rând, înainte de a ajunge la negocieri cu vânzătorul, e fundamental să vă asigurați că acesta funcționează legal. Mai exact, că ”deţine/afişează informaţiile necesare şi obligatorii (numărul de înmatriculare în registrul comerțului, alte registre publice şi codul de înregistrare fiscal etc.).

ADVERTISEMENT

Dacă operatorul este legal din toate punctele de vedere, puteți face pașii următori. E recomandat să consultaţi recenziile altor cumpărători, în cazul achiziţionării online.

ADVERTISEMENT

Apoi, e bine să inspectaţi atent maşina, atât la exterior, cât şi la interior. ”Verificaţi uzura butoanelor, volanului, anvelopelor şi alte semne (rugină) care ar putea indica o rulare intensă; comparaţi mai multe oferte pentru acelaşi model şi an de fabricaţie, pentru a înţelege piaţa şi a evita preţuri supraevaluate”, au transmsi comisarii ANPC.

Nu cumpărați niciodată o mașină second hand înainte de a vă consulta cu un mecanic

ANPC îi mai sfătuiește pe români să se consulte mereu cu un mecanic de încredere pentru o inspecţie profesională, înainte de achiziţia unei mașini second hand. ”Cumpărătorul să se asigure că seria de şasiu poansonată pe şasiul sau caroseria maşinii corespunde cu cea din documente”.

  • pe site-ul RAR (www.rarom.ro) se poate fi verificat istoricul maşinii şi kilometrajul.

De asemenea, mai puteţi solicita, contracost, un Certificat RAR Auto-Pass. Este deja cunoscut faptul că acesta oferă date oficiale despre reparaţii şi inspecţii tehnice.

”Asiguraţi-vă că preţul este afişat în lei şi conţine toate taxele: întrebaţi dacă preţul include TVA şi dacă există costuri ascunse; asiguraţi-vă că veţi avea garanţie conform legii.

Pentru maşinile second-hand, garanţia trebuie sa aibă o durată de minim 1 an de la data livrării bunului; verificaţi dacă garanţia acoperă întreaga maşină, nu doar anumite piese (motor, cutie de viteze etc.).

Stabiliţi cu vânzătorul procedura de urmat în situaţia care impune punerea în aplicare a garanţiei, inclusiv indicarea service-urilor autorizate RAR”, au mai transmis comisarii ANPC.

Documentele necesare pe care trebuie să le cereți de la un vânzător de mașini second hand

ANPC îi mai sfătuiește pe cumpărători să se asigure că primesc toate documentele necesare de la operator. Acestea sunt:

  • documente de proveniență în cazul importului (certificate de conformitate);
  • cartea de identitate a vehiculului;
  • certificatul de înmatriculare; contractul de vânzare-cumpărare și/sau factura;
  • certificat fiscal;
  • certificatul de garanție; dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate (ITP).
Tags: